fbpx

A kezdetektől alkalmazott tudatos technológia jelentősége

Írta: Szerkesztőség - 2014 augusztus 15.

A Releaseed-del a mag felületére felvitt tápanyagok jelentős mértékben fokozzák a robbanásszerű, homogén kezdeti fejlődést, így ennek az eljárásnak kiemelt jelentősége van például a vetőmag előállítás során, hiszen nagymértékben tudja növelni a csírázási %-ot; különösen fontos ez a hibrid búza vetőmag használata esetén, amikor jellemzően alacsony csíraszámmal dolgoznak.

A Valagro elsőként vezette be termékfejlesztése során a humán gyógyászatból átvett GenChip technológiát, mely lehetővé teszi, hogy készítményei hatékonyságát a gének szintjén vizsgálja. A növények fejlődését (pl. gyökeresedés, csírázás, termésnövekedés) meghatározott gének csoportja szabályozza. A Valagro biostimulátoroknak egy-egy géncsoport aktivitására gyakorolt hatását lehet mérni a GenChip technológiával, így egzakt módon bizonyítható a termékek hatékonysága. Az olasz cég termékfejlesztései és a hozzájuk szükséges kísérletek a legkorszerűbb technológiai körülmények között zajlanak, az egységesen alkalmazott mintarendszernek köszönhetően magas reprodukálhatósági arányt biztosítanak, rendkívül gyorsak (3000 db növényt tudnak megvizsgálni naponta) és objektívek, hiszen kizárják az emberi hiba tényezőt. A növekedési dinamika folyamatos nyomon követése lehetővé teszi minden egyes fenológiai fázishoz a legmegfelelőbb termék társítását.

A legjobb hatóanyag és a leghatékonyabb dózis kiválasztása az ún. fluoreszcencia vizsgálat segítségével történik, mely a levél fotoszintetikus hatékonyságának mérésére szolgál; míg a NIR spektroszkópia pedig lehetővé teszi, hogy a szabad szemmel nem látható biokémiai folyamatokat is felhasználja a vállalat termékfejlesztései során.

A termék GEA074 hatóanyag-mátrixa a következő módon javítja a szemek csírázását: biológiailag aktív összetevői serkentik a giberellinek termelődését, melyek fokozzák az alfaamiláz enzim működését. Ennek az enzimnek a feladata az, hogy a magban megtalálható keményítőt lebontsa és cukorrá alakítsa, ez a plusz energia pedig nagymértékben segíti a csíranövény növekedését, fejlődését. A termék természetes összetevői közvetlenül részt vesznek a fiatal növényi szövetek megnyújtásában is, jelentősen megnövelve ezáltal a csíranövény növekedését a fejlődés korai szakaszaiban. Ezt a folyamatot tovább erősítik a Releaseed-ben megtalálható olyan tápanyagok, mint a B5 és B6 vitaminok, valamint a korábban már említett – amiláz tevékenységből származó – cukrok, melyek fő feladata, hogy energiával lássák el a növényt. A Releaseed mangán tartalma fokozza a tápanyagok elraktározódásának mértékét, a nagyobb tápanyagkészlettel rendelkező növénynek így megnő a téli hidegtűrő képessége, aminek hatása a tavaszi bokrosodás mértékében és a sarjkalászok megnövekedett számában figyelhető meg. A készítmény összetevői olyan biokémiai vegyületek termelődését is elősegítik, melyek fontos résztvevői a gyökeresedés folyamatának, valamint megnövelik a sejtmembránok áteresztőképességét, ezzel is fokozva az új gyökerek kifejlődését és a meglévő gyökerek megnyúlását.

A termésmennyiség közvetlen növekedése mellett gabonában (nemzetközi és hazai tapasztalatok átlagában 300-400 kg/ha) fokozódik az állományok stressztűrése.

A Releaseed előnyei:

  • erőteljesebb csírázást, egységesebb állományt biztosít rövidebb idő alatt
  • fokozza a fiatal gyökérszövetek megnyúlását, a másodlagos gyökerek növekedését
  • hatására fokozódik a tápanyag- és a vízfelvétel
  • megnöveli a tápanyagok elraktározódását, s ezáltal a növény állóképességét
  • csávázószerekkel keverhető

Releaseed hatása a növényben megtalálható gének aktivitására:

Giberellinek stimulálásáért felelős gének 3-szoros

A növény fejlődését irányító gének 4-szeres

Másodlagos gyökerek képzésében résztvevő gének 21-szeres