fbpx

Újdonság a Cheminovától – A Glyfos® Dakar megérkezett!

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 22.

Amennyiben az idei csapadékos tavaszi időjárás az év során a továbbiakban is folytatódik, nagy a valószínűsége, hogy a repce, napraforgó, esetleg a kukorica kultúrákat deszikkálás nélkül nehéz lesz megfelelően betakarítani, valamint a kalászosok és a repce aratása után maradt tarló vegyszeres gyomirtására is nagyobb szükség lesz.
A tarlókezelésben, deszikkálásban a glifozát hatóanyagú készítmények évtizedek óta meghatározó szerepet töltenek be. Ezek közül a Glyfos azon kevesek egyike, melyek hatásfokozó aktivátort is tartalmaznak, így még szárazabb időjárás esetén is biztosított a hatóanyag bejutása.

Cheminova egy új, egyedülálló készítményt fejlesztett ki, a szilárd glifozátot, a Glyfos® Dakar-t. Az 1 mm-es átmérőjű, henger alakú granulátum nem porzik (1.kép), habosodás nélkül, rendkívül gyorsan és tökéletesen oldódik, oldódás után nem ülepszik (2.kép).

A gyakorlati szakemberek körében ismert, hogy a nitrogén fokozza a glifozát hatékonyságát, ezért a kezelésekkor sokan nitrogénműtrágyát is tesznek a permetlébe. A Glyfos® Dakar speciális tulajdonsága, hogy a Cheminova már a nitrogént is beleformázta a termékbe!

A Glyfos® Dakar, összehasonlítva a legelterjedtebb készítményekkel, csaknem dupla mennyiségű, 748,4 g/l glifozát-ammónium hatóanyagot tartalmaz, így az engedélyezett dózisai szinte fele azokéinak (1.táblázat).

A kis dózisoknak köszönhetően kisebbek a szállítási költségek és a szilárd készítmény raktározási paraméterei is kiválóak (-18 és 54 oC között hatóanyag veszteség nélkül tárolható). Nincs kiömlési, elfolyási veszteség és a göngyöleg kezelése is egyszerűbb, mivel kiszerelése 10 kg-os műanyag zsákokban történik (3.kép). Ez átlagos viszonyok között 5 ha kezelésére elegendő, ami 20 liter 480 g/l glifozát hatóanyag tartalmú készítmény területének felel meg.

A Glyfos® Dakar felhasználási területe igen széles, az ismert Glyfos alkalmazási lehetőségein kívül őszi káposztarepce deszikkálására is engedélyezett 2 kg/ha dózisban.

 1. táblázat

Klasszikus glifozát

Glyfos® Dakar

Dózis

4 l/ha

2 kg/ha

Hatóanyag formuláció

480 g/l glifozát-izopropilamin só

748,4 g/kg glifozát-ammónium só

Tiszta glifozát hatóanyag

360 g/l

680 g/kg

1 ha-ra kikerülő tiszta hatóanyag

1440 g

1360 g

Hatásfokozás

Nincs

Nitrogén hatásfokozás érvényesül

Rácz Tibor

Cheminova Magyarország Kft.