fbpx
907245

A Väderstad Tempo WideLining maximalizálja a termőképességet

Írta: Fodor Mihály - 2019 október 21.

A 2019-es Agritechnica kiállításon a Väderstad bemutatja az innovatív Tempo WideLining modellváltozatot.

A WideLining a világ első művelőnyom kialakítására képes szemenkénti vetőgépe, amely lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy hígtrágyát juttassanak ki silókukorica-állományba anélkül, hogy mindez korlátozná a potenciális termőképességet. – A művelőnyomok kialakítása nem az egyes vetőegységek kizárásával történik, hanem a vetőgép automatikusan változtatja a sortávolságot. Ennek köszönhetően a WideLining minden vetőegysége teljes kapacitáson üzemelhet, ami garantálja a magasabb termésszintet – mondta Jörgen Dahl, a Tempo vetőgépek termékmenedzsere. Amikor a hígtrágya-kijuttató munkagép nyomvonalát kialakítjuk, a WideLining rendszer automatikusan megváltoztatja a sortávolságokat úgy, hogy két 1050 mm széles művelőnyom jöjjön létre. – A művelőnyomok kialakítása során négy vetőegység sortávolságát változtatjuk hidraulikus úton. Ennek érdekében az 1050 mm széles nyomok melletti sorok távolsága 750 mm-ről 600 mm-re csökken, ami elfogadható sortávolság ahhoz, hogy a silókukorica magas termésszintjét biztosítjuk – folytatta a szakember.

A WideLining rendszer teljesen automatizált, vezérlése a Väderstad E-Controlon keresztül valósul meg

A WideLining rendszer automatikusan megváltoztatja a sortávolságokat úgy, hogy két 1050 mm széles művelőnyom jöjjön létre

A WideLining rendszer teljesen automatizált. Vezérlése a Väderstad E-Controlon keresztül valósul meg. A WideLining rendszer aktiválása során a vetőgép a hígtrágya-kijuttató munkagép munkaszélességének ismeretében automatikusan kalkulálja a szükséges művelőnyomok számát. – A WideLining rendszernek köszönhetően minden egyes vetőegység teljes kapacitáson dolgozhat, ami azt jelenti, hogy például egy 8 soros Tempo vetőgép, valamint egy 18 m munkaszélességű hígtrágya-kijuttató munkagép alkalmazása esetén a Väderstad WideLining rendszernek köszönhetően 8,3%-kal több vetőmag kerül elvetésre a piacon lévő többi megoldáshoz képest – foglalta össze Jörgen Dahl az új gép előnyeit.

A teljesen új WideLining rendszer bemutatójára a hannoveri Agritechnica kiállításon kerül sor 2019 novemberében. A WideLining technológia a Väderstad Tempo V6-12 modellekhez, 2020 második felétől kezdődően lesz megrendelhető.