fbpx

Tömeges kényszervágás: jön délről a juhok, kecskék pestise

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 01.

Több ezer állatot vágtak le és több százezret vizsgálnak: megjelent Romániában és Görögországban a nagyon fertőző kiskérődzők pestise. Fokozott éberséget javasol a szakmai szövetség hazánkban is.

Görögországban már tömeges a vágás

Görögország megtiltotta a juhok és kecskék kiköltöztetését farmjaikról, hogy megpróbálják megfékezni a „kecskepestisnek” nevezett vírusfertőzést, miután a hétvégén újabb eseteket észleltek – közölte hétfőn a mezőgazdasági minisztérium. A vírus (Peste des Petits Ruminants; PPR – azaz kiskérődzők pestise) nem érinti az embert, de nagyon fertőző kecskék és juhok körében, és a fertőzöttek 70%-át is elpusztíthatja. Eddig körülbelül 8000 állatot vágtak le, és több mint 200 ezret teszteltek, főként Thesszália középső régiójában, ahol a hatóságok először észlelték a járványt július 11-én. A biztonsági intézkedések országszerte történő szigorítását megelőző okokból tartják szükségesnek, és célja a betegség terjedésének korlátozása és felszámolása – áll a görög szakminisztérium közleményében.

juh kecske

Fokozott éberség a román határon

A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség (MJSZ) szerint Görögország után Romániában is sorozatosan jelentik kiskérődzők pestisének megállapításait az ország Fekete-tengerrel határos megyéiben. Eddig 6 kitörést regisztráltak. Az MJSZ szerint az elmúlt három hét során, Romániából érkező állatok esetében kifejezetten nagy éberségre van szükség. Magyarországra idén Romániából csak Arad és Bihar megyékből érkezett 8 juhszállítmány, és ezek sem az elmúlt 30 napban. (Legutóbb 5 éve jöttek hasonló hírek a Balkánról.)

Az idevonatkozó EU-rendelet alapján az érintett létesítményekben lévő állatokat leölik, a létesítményt takarítják-fertőtlenítik, a korlátozás alá vont körzetek kialakítását a hatóságok ellenőrzik. Tekintettel a helyzet súlyosságára hamarosan várható a vészhelyzeti intézkedésekre vonatkozó bizottsági jogszabály is. A PPR-t először 1942-ben írták le Afrikában (Elefántcsontparton), és azóta elterjedt az egész világon. Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete becslése szerint a betegség évente akár 2,1 milliárd dolláros veszteséget okoz a világon.