fbpx

Kevés van, felviszi az alma árát az újabb rossz termés

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 24.

Étkezési almából még úgy tűnik, lesz elegendő, de léalmából ismét gyenge szüretet várnak: majdnem olyan rossz a termés, mint a negatív csúcsot jelentő 2022-es évben. Nem csoda, hogy nagy áremelkedésre számítanak.

A visszaesés okai

Mindez nemcsak hazánkra, hanem részben Európára is igaz. A legtöbb nagyobb almatermő országban kisebb a termés a vártnál. Itthon várhatóan 330 ezer tonna körül szüretelnek majd, ami jelentős elmaradás a tavalyi bő 470 ezer tonna után. Ennél csak a 2022-es 280 ezer tonna volt rosszabb az elmúlt 10 évben. A visszaesés oka egyrészt a tavalyi bő termés, a sokkal kedvezőtlenebb volt az időjárás: a tavaszi hidegeket forróság és szárazság követte, de sok helyen a jég a viharok is ritkították a termést. Ennek ellenére várhatóan lesz elég (90-100 tonna) étkezési alma, viszont a termés nagyját kitevő léalmából a tavalyinál jóval kisebb termés várható. Hazánk kapacitásai mintegy 400 ezer tonna feldolgozására volnának képesek, ezt a hazai termés már csak 60 százalékban elégíti ki.

Kevesebb lesz drágábban

A hiány egyrészt növeli majd az importot, másrészt viszont elvileg felhajtja majd a termelői/átvételi árakat. A MezőHír nemrég arról írt, hogy A WAPA (World Apple and Pear Association) közzétette az idei terméselőrejelzését. Tavalyhoz képest az EU-ban 11,3%-kal kevesebb alma várható, körtéből viszont nagyjából 5%-kal több. Az uniós termelés utoljára 2017-ben látott a mostaninál gyengébb eredményt. Az idei termés a 2012. évi, aszályos szezonéhoz hasonlítható. A lengyeleknél például arra számítanak, hogy az almaárak éves szinten 15–20 százalékkal nőnek az európai gyenge termés miatt. A hazai várakozások szerint az étkezési alma termelői ára 25–35, a nagykereskedelmi ára 15-25, a fogyasztói ára pedig 10–15 százalékkal nő a szezonban.