fbpx

Eredetileg a sivatagra született, de Nánáson is „jól fut”

Írta: Sándor Ildikó - 2024 augusztus 31.

Fiatal gazda birtoka kategória – Nánás Strucc Farm

Nyakas Dániel
Nyakas Dániel

Az első hazai struccfarmon gyerekeskedett Nyakas Dániel, hol állatgondozót, hol idegenvezetőt játszva. Mára a legnagyobb létszámú tenyészállattal rendelkezik, integrál, genetikai programokon, tollmintaelemzéseken dolgozik, kereskedelmi kapcsolatokat épít, és a Strucc Tenyésztők és Tartók Egyesületének elnöke. A fiatal gazda nem egyszerű és főleg nem kitaposott utat választott, ugyanis sem kidolgozott technológiával, sem feldolgozóüzemmel, speciális vágóhíddal nem rendelkeznek a magyar tenyésztők.

A telep indításakor célul tűzte ki a kezdő strucctenyésztő, hogy megkeresi a legjobb tenyészalapanyagot, és folyamatos szelektálás után állítja be saját állományát. A gazdaságukban jelenleg fekete- és kéknyakú genetikával rendelkező madarak vannak, de nemcsak a szülői genetika, hanem szigorú sztenderdek alapján is szelektálnak. Magyarországon elsőként chippel látják el a tenyészmadaraikat, így az értékesítéskor meg tudják mondani a madarak szülői hátterét, azok több évre visszamenő tojáshozamát is. A tenyésztésbe bevont állatokat pedig 6 hónapos kortól külön takarmányozzák, így a kétlépcsős kiválasztás után csak a legígéretesebb egyedek kerülhetnek be a tenyésztésükbe.

strucc

A hajdúnánási tenyésztő nemcsak kihívást, de potenciált is lát az itthon még ritka állat tenyésztésében. Egy regionális disztribúciós hálózat kiépítésével, a megfelelő vérvonal beszerzésével, az itthoni állomány tenyészállatcseréjével hosszú távon ez a faj biztos megélhetést tudna nyújtani az elég bátor és kitartó, valóban vállalkozószemléletű tenyésztőknek. Ezzel a hazai fogyasztók is gyakrabban juthatnának hozzá az egészséges, zsír- és koleszterinszegény húsféléhez.

A hajdúnánási farmon jelenleg a 150 tenyészstrucc mellett jelenleg 400 kismadár van, a keltetőkben pedig 1000 db (egyenként 1,2–1,7 kg-os) tojás vár a 42 napos kelési periódus után a sorsára. Nyakas Dániel a kis struccokat tenyésztőkhöz helyezi ki, és elsősorban húsfeldolgozási céllal fogadja vissza értékesítésre. A ma még túl összetett folyamathoz a közeljövőben vágóhíd és feldolgozóüzem építését tervezik, de hosszú távon a struccbőr kikészítésében is kiugrási lehetőséget látnak.

Elindult az MLB közönségszavazása. A következő linken Ön is leadhatja szavazatát:
https://agrotrend.hu/magyarorszag-legszebb-birtoka-kozonsegszavazas/