fbpx

Apai örökség az alma és a csónakorchidea szeretete

Írta: Sándor Ildikó - 2024 szeptember 04.

Gyümölcstermesztő és kertészeti birtok kategória – Botta Kertészet

Weinelt László
Weinelt László

A családi vállalkozás gyökerei 1968-ra nyúlnak vissza, amikor Botta Zsolt elkezdett kertészkedéssel foglalkozni Tordason. Kezdetben főként virágpalántákat nevelt melegágyakban, pár évvel később felépítette az első üvegházat és fóliasátrat, amiket folyamatosan bővített és fejlesztett az évek során. Akkoriban a legkülönbözőbb vágott és cserepes dísznövényeket termesztették: szegfűt, krizantémot, rózsát, liliomot és mindenféle hagymásokat is, de az ország első minigerbera-termesztői is Bottáék voltak. Mára egy hektárnál is nagyobb fűtött és hűtött virágkertészetük van Tordason, hisz a család szívét hosszú távon a Cymbidium orchidea, hétköznapi nevén a csónakorchidea ejtette rabul. Ez lett az egyetlen termesztett növény a kertészetükben, melyet vágott és cserepes virágként értékesítenek azóta is Szigetszentmiklóson, a Botta Zsolt közreműködésével létrehozott Flora Hungaria Nagybani Virágpiacon, melynek egyik alapítója és évekig ügyvezetője is a tordasi virágkertész volt.

A falu határában 1998-ban a család belefogott a gyümölcstermesztésbe, majd a logisztika biztosítására megépítették az 1500 tonna kapacitású hűtőházukat is. Gyümölcsültetvényüket azóta is folyamatosan bővítik, jelenleg 10 hektáron körtét, 20-on pedig almát termelnek. Állományukat folyamatosan frissítik fiatal csemetékkel, új fajtákkal. 2015-ben az ültetvényt egy itt kialakult szupercella miatt komoly jégverés érte, a termést szinte teljesen megsemmisítette, emiatt azóta a gyümölcsös új támrendszert és jéghálót kapott. Gyümölcsösük vízellátását a birtokukon található, víztározóként funkcionáló tó biztosítja, ahova három kútjukból szivattyúzzák folyamatosan a vizet, és ebből csak pihentetés után öntöznek. Kertészetük fűtését megújuló energiaforrással, faaprítékkal biztosítják, az idei évtől pedig az öntözés és a hűtőház kiszolgálására napelemeket telepítettek a gyümölcsösbe.

„A körteföldek Baumgartnereként” ismert sikeres gyümölcstermesztő 2021-ben bekövetkezett halálát követően a kertészetet a család közös erővel viszi tovább, lánya (Botta Veronika), veje (Weinelt László), az unoka és az unokatestvérek igyekeznek abban a szellemben együtt dolgozni, amit az alapító hagyott rájuk.

Elindult az MLB közönségszavazása. A következő linken Ön is leadhatja szavazatát:
https://agrotrend.hu/magyarorszag-legszebb-birtoka-kozonsegszavazas/