fbpx

Kiszorul az amerikai kukorica Kínából

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 25.

Kína annak ellenére sem hajlandó amerikai kukoricát vásárolni, hogy lassul a Brazíliából származó szállítás. Az ázsiai mohó óriásiállam visszafogja az importot.

Kína 2024. január-augusztusban 12,56 millió tonna kukoricát importált, ami 16%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A visszaesés oka a Brazíliából érkező alacsonyabb szállításoknak köszönhető. Ugyanakkor a brazil készletek csökkenése és az ebből eredő gabonahiány ellenére a kínai vásárlók nem fordultak az amerikai kukorica vásárlása felé. Ennek az az oka, hogy Kína amerikai kukoricaimportja szisztematikusan csökkent az elmúlt 2 évben. Nemcsak a brazil, hanem az USA beszállítás is csökken: míg 2020/21-ben az USA részesedése a kínai kukoricaimportban 31% volt, addig ez 2022/23-ra pedig 18, 2023/24-ben 6%-ra esett vissza, igaz, közben a brazil áru mennyisége majdnem 30 százalékkal nőtt – mindez inkább tűnik politikai játszmának, mint racionális kereskedelmi stratégiának.

Mint nemrég megírtuk, Kína felszólította legnagyobb importőreit, hogy csökkentsék a gabonafélék, különösen az árpa és a cirok vásárlását. A behozatal mérséklése globális hatással lesz, következményeit Európa is érzi majd. A kínai hatóságokat azért kötelezik az import mérséklésére, mert jelentős készletek halmozódtak fel, továbbá a kínai gazdaság lassulása miatt a vártnál alacsonyabb a kereslet. Mindez alacsonyan tartja a termelői árakat, ami a kínai állam számára megnehezíti a helyi gazdálkodók támogatását. Kína ráadásul ugyancsak rekord termést vár, így nem csoda, hogy legalább a behozatal felől megkísérlik a túlkínálat csökkentését, és ezzel és a hazai árak stabilizálását. (A hazai kukorica, cirok és árpa ára 3 éves mélypont közelében volt, míg a déli kikötők kukoricakészletei 2 éves csúcsot értek el.)