Miközben világszerte konjunktúra és keresleti piac jellemzi a baromfiágazatot, az oroszok veszteséget termelnek a baromfihúson és a tojáson.

Olcsóbb megsemmisíteni, mint eladni
Az orosz baromfitartók súlyos veszteségeket szenvednek el, különösen a brojlerhús és a tojás értékesítése során – ismert el az orosz baromfiágazati szervezet. A probléma hátterében a túlkínálat áll, ami komoly árzuhanást okozott a belföldi piacon. Március végén a vágott brojlercsirke nagykereskedelmi ára átlagosan 142 rubel/kg (kb. 1,68 USD). A termelők 20 rubel/kg (0,24 USD) veszteséget szenvednek el közvetlenül a kiskereskedelembe szállítva, és akár 40 rubel/kg (0,48 USD) veszteséggel értékesítenek nagykereskedőknek. A darált brojlerhús szegmensben a helyzet még súlyosabb: az ár egyes térségekben 20–25 rubel/kg-ra (0,24–0,30 USD) csökkent, szemben az egy évvel ezelőtti 80 rubelről. Egyes termelők szerint gazdaságosabb megsemmisíteni az árut, mint tárolni vagy eladni.
Másutt drágul, ott veszteséges
Miközben a világ számos régiójában tojáshiány vagy növekvő tojáspiaci érdeklődés van, az orosz tojástermelők nem tudnak nyereségesen működni. Az átlagos nagykereskedelmi tojásár 25 rubel/kg (0,3 USD), míg az előállítási költség 55–65 rubel/kg (0,65–0,77 USD) között mozog, régiótól függően. Így az ágazat teljes egészében veszteséges. Mint nemrég írtuk, az Európai Unió elleni agresszív vámháború ellenére az USA nemrég tojásexportot kért az EU több tagállamától. Közben itthon is erőteljesen drágul ez az alapvető élelmiszer.
Exportvita
A termelők abban bíznak, hogy a májusi grillezési szezonban megnő a kereslet, ami felveri kicsit az árakat. Ám eközben a politikai döntéshozók ideiglenes exporttilalmat javasolnak a belső árak csökkentése érdekében. Az iparági szereplők azonban inkább az export élénkítését támogatnák, hogy stabilizálják a piacot és mérsékeljék a veszteségeket.