fbpx

Most Önön a sor, hogy eldöntse, melyik birtok nyerje el a közönségdíjat!

Írta: Sándor Ildikó - 2025 augusztus 24.

Magyarország Legszebb Birtokát keresi az Agrotrend Csoport. Ezúttal a Bestillo Pálinkaházat mutatjuk be.

Szívvel-lélekkel: így itthon is sikerre lehet vinni

Van, akinek a pálinka csak ünnepi ital. Másnak a gyökerek, az otthon, az elhivatottság szinonimája. Czakó Gábor és családja több mint húsz éve tért haza Új-Zélandról Boldogkőváraljára, hogy a távoli ország ültetvényeinek mintájára megvalósítsák saját gyümölcsösük és főzdéjük álmát. A Bestillo nem csupán egy prémium pálinkamárka: identitás, történet és folyamatos kutatás az íz, a beltartalom és a tökéletesség nyomában.

Czakó Gábor (fotó: Horizont Média)
Czakó Gábor (fotó: Horizont Média)

Ma már a hazai fine dining éttermek, elit bárok, sőt a reptéri kínálat stabil szereplője a Bestillo. A 19-féle gyümölcsből készült pálinkáik közül a kajszi és a szilva viszi a prímet – nem véletlenül, hiszen ezek a főzőmester személyes kedvencei is. A gönci kajszi különösen kiemelt szerepet kap: a 6+1 hektáros, teljes mértékben csepegtető öntözéses rendszerrel ellátott gyümölcsös a fajtafenntartás zászlóvivője is. A Boldogkőváralján található 1 hektáros Y-sövényes referenciaültetvényük az országban egyedülálló: az 1670 fa 20 kg/fa termésre van optimalizálva, fagymentesebb évjáratban a látványgyümölcsös nemcsak technológiai ritkaság, de szakmai zarándokhely is lesz várhatóan.

„A pálinkaminőséget 75%-ban a gyümölcs határozza meg” – vallja Czakó Gábor, aki a feldolgozás során külön figyelmet fordít az aromák megkötésére. A boldogkői és arkai területeken gondosan tesztelt fajtaválaszték – például a szilva esetében a Top Taste, Top Five, Presenta és Haroma – garantálja, hogy a főzde kapacitása ne torlódjon, a termék pedig mindig a legjobbat nyújtsa.

A főzde három, egyenként 500 literes, teljesen automatizált lepárlóval dolgozik, az évente előállított 15 000 hektoliterfokos mennyiség pedig egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a szakmai alázat és a folyamatos fejlődés kéz a kézben jár az innovációval. Mindezt úgy, hogy a barackmag sem vész kárba: belőle olajat sajtolnak, amelyre már állandó felvásárlójuk is van.

A Bestillo története túlmutat egy sikeres vállalkozáson. A gondosan válogatott fajták, a helyi adottságok és a nemzetközi példák ötvözete, amely mögött ott húzódik a család, a szakmaszeretet, és az a meggyőződés, hogy ha valaki szívvel-lélekkel csinálja, akkor itthon is lehet világszínvonalon alkotni.

A szavazás regisztrációhoz kötött, és minden felhasználó csak egy szavazatot adhat le.

Korábbi évek legszebb birtokairól itt írtunk, olvasson bele az eddigi győztesek történetébe is!