fbpx

Talaj & Terroir 2025 – amikor a bor a földből mesél

Írta: Kohout Zoltán - 2025 október 11.

Idén is megrendezik a bor és a talaj különleges kapcsolatát bemutató Talaj & Terroir 2025 kampánynapot, amelyet a Magyar Talajtani Társaság (MTT) szervez október 21-én. A program célja, hogy a borászati és agrárszakmai közönség mellett a nagyközönség is megismerje, milyen szerepet játszik a talaj a bor karakterének, illat- és ízvilágának kialakításában.

szőlő terroir
Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

A kezdeményezés nemcsak a borászatról, hanem a természeti környezet és a fenntartható gazdálkodás összefüggéseiről is szól: arról, hogyan találkozik a földtudomány és a gasztronómia. Az eseményhez tizenegy borászat csatlakozott az ország különböző borvidékeiről, köztük az egri Bíró és Fia Pincészet, a csörnyeföldi Bussay Pince, a móri Miklós Csabi Pincéje, a tihanyi Nyakas Pince, valamint a bólyi Twickel Szőlőbirtok.

A kampánynap központi programja október 21-én, 10 órakor kezdődik a borászatoknál, ahol talajtani bemutatók, kóstolók és közös beszélgetések várják az érdeklődőket. A nap célja, hogy a látogatók szó szerint „belelássanak” a borvidékek földjébe: megértsék, miként befolyásolja a talaj szerkezete, ásványianyag-tartalma és vízháztartása a szőlőn keresztül a bor végső ízét.

A programot a Magyar Talajtani Társaság szervezi Sopron, Zala, Eger, Tokaj, Balaton és Mór térségében működő tagjai közreműködésével. A szervezők kiemelik: a talaj nem csupán termelési tényező, hanem kulturális örökség is, amelyhez a borászat közvetlenül kapcsolódik.

A Talaj & Terroir 2025 így egyszerre tudományos és érzéki élmény: miközben szakértők mutatják be a különféle talajprofilokat, a látogatók meg is kóstolhatják a borokat, amelyek ezekből a földekből születnek.


Agrárágazat Tudástár – Talaj & Terroir 2025

A Talaj & Terroir 2025 kampánynap október 21-én mutatja be, hogyan formálja a talaj a bor karakterét. A Magyar Talajtani Társaság által szervezett programon tizenegy borászat – köztük az egri, tokaji, balatoni és móri borvidékek – nyitja meg kapuit. A résztvevők talajtani bemutatókon és borkóstolókon ismerhetik meg, miként hat a talaj szerkezete, ásványianyaga és vízháztartása a szőlőre és a bor ízére. A kezdeményezés a földtudomány és a gasztronómia találkozása – ahol a bor valóban a földből mesél.

▼Hirdetés

▼Hirdetés