Magyarország továbbra is mentes marad a génmódosított szervezetektől (GMO), e tekintetben ugyanis fennmarad a zéró tolerancia – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.
Budai Gyula azt követően erősítette meg a magyar álláspontot az ország GMO-mentességének fenntartásáról, hogy befejeződött a szaktárca Roadshow a GMO-mentes mezőgazdaságért elnevezésű rendezvénysorozata.
Ennek célkitűzése az volt, hogy minél több helyszínen, minél szélesebb körben ismertessék, miért fontos a GMO-mentesség Magyarországnak.
Hozzátette: a magyar GMO-stratégia lényeges eleme, hogy tiltja a génmódosított növények belföldi termesztésbe vonását.
Továbbá ide tartozik a védzáradék bevezetése is, ami azt jelenti, ha az EU bármilyen genetikailag módosított növény termesztését engedélyezi, Magyarországnak lehetősége van attól eltérően dönteni.
Budai Gyula emlékeztetett: Magyarország GMO-mentességét az ország alaptörvénye is rögzíti.
Ez Európában egyedülálló – jegyezte meg. A GMO-mentesség fontos például az élelmiszer-biztonság szavatolása miatt, e területen ugyanis a génmódosított szervezetek engedélyezése az unió hatáskörébe tartozik – hívta fel a figyelmet.
Az áruk szabad áramlása elvének biztosítása miatt Magyarország nem döntheti el, milyen élelmiszereket enged be a belföldi kereskedelembe.
Az EU ugyanakkor minden tagállam számára lehetővé teszi belső szabályozás alkalmazását.
Egy kitétel érvényes: a 0,9 százalék feletti GMO-tartalmú élelmiszereket jelölni kell az unióban – magyarázta.
Az elmúlt időszak felmérései azt mutatták – húzta alá Budai Gyula -, hogy az unió polgárainak mintegy 70 százaléka elutasítja a GMO-t tartalmazó élelmiszereket.
Ezért a kereskedelemben kapható élelmiszereknél jelentős mértékben szorulnak vissza ezek a termékek.
Magyarországon 2008 óta a hatósági ellenőrzéseknek köszönhetően folyamatosan csökken a GMO-tartalmú élelmiszerek aránya.
Azóta az ellenőrzések még szigorúbbak lettek. 2012-től évente 400-500 élelmiszer- és takarmánymintának vizsgálják a GMO-tartalmát.
Többek között ellenőrzik a virslik, a májkrémek, a szójatej és a csokoládépuding, valamint a vagdalt húsok, továbbá a kukoricakonzervek és chipsek GMO-tartalmát.
Az összes megvizsgált minták 23 százaléka tartalmazott GMO-t.
Ezek mindegyikének GMO-tartalma 0,1 százalék alatt maradt, ez belefér az uniós értékhatárba – fűzte hozzá az államtitkár.
A vizsgálatokon egyetlen alkalommal sem találtak 0,9 százalékot meghaladó GMO-tartalmat.
A szigorú ellenőrzések konkrét haszna, hogy folyamatosan csökken a GMO-t tartalmazó termékek gyártása és forgalomba hozatala Magyarországon.
Az élelmiszerek mellett a szaktárca fontosnak tartja a vetőmagok ellenőrzését is, mivel a GMO-mentes vetőmagok előállítása jelentős piacokat biztosít.
Magyarország ugyanis a vetőmag-előállítást tekintve Európában a harmadik, a világon pedig a kilencedik helyet foglalja el.
Ezért az ellenőrzések során a hatóságok szigorúan fellépnek a GMO-s vetőmagok ellen.
Ez év november közepéig 845 vetőmagmintát vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A szakemberek 23 mintában – elsősorban a csemegekukorica és a repce esetében – találtak GMO-szennyezést.
Budai Gyula a továbbiakban is következetesen szigorú fellépést ígért mind a kormány, mind a szaktárca részéről a magyar élelmiszerek és vetőmagok GMO-mentességének biztosítása érdekében.
A szabályokat megsértők ellen szigorú szankciókat helyezett kilátásba.
MTI 2013. december 8.