fbpx

Összefogásra szólít fel a Hitel-kör a vidék védelméért

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 14.

Budapest, 2013. február 13., szerda (MTI) – A Hitel folyóirat szerkesztősége és támogatói (Hitel-kör) tízpontos állásfoglalásban szólít fel összefogásra a vidék védelme érdekében, mert úgy vélik, a magyar vidék gazdasági, társadalmi és kulturális kérdései megoldatlanok, a termőföld idegen kézre kerülésének veszélye az országvesztés távlatát vetíti előre.

 

 

A Hitel Magyarország földje és népe elnevezésű februári számának bemutatóján szerdán este kiadott állásfoglalásban egyebek mellett rögzítik: a föld a mindennapi megélhetést, az otthont, a hazát jelentő létalap, ezért nem pusztán befektetési eszköz, nyereséget hozó tőke.

A szám bemutatóján részt vett V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettese, Andrásfalvy Bertalan egyetemi tanár, Kovách Imre egyetemi tanár és Kathy-Horváth Lajos, a Fővárosi Roma Kulturális Központ vezetője.

Úgy vélik, törekedni kell a többségében családi vállalkozásokon, kisüzemeken nyugvó, minőségi áruk előállítására képes mezőgazdasági termőszerkezet kialakítására.

Véget kell vetni a természeti környezet kifosztásának, fokozottan figyelni kell a termőföld minőségének megóvására, javítására.

A Hitel-kör célja a vidék túlélő és ellenálló képességének visszaállítása, szellemi-erkölcsi támogatása.

Az állásfoglalás rögzíti: „Magyarország területe nem üresíthető ki, falvainak népe nem áldozható fel a gazdasági kényszer téveszméinek oltárán”.

Elő kell segíteni a vidéki társadalom önszerveződését, az organikus közösségi formák létrejöttét a falvak népének aktív részvételével.

Hangsúlyozzák: meg kell állítani a kulturális tradícióvesztés folyamatát, segíteni kell a gazdatudat és gazdaismeretek felelevenítését.

A Hitel folyóirat szerkesztősége és támogatói szerint a magyar vidék gazdasági, társadalmi és kulturális kérdései megoldatlanok.

A mezőgazdasági versenyképesség, a nagyüzemi gazdálkodás több felől hangoztatott követelménye csak minimális munkaerő igénnyel számol, a falu népe feleslegessé válik.

Köreiben terjed a szegénység, egyes vidékeken gettósodás, zárványosodás mutatkozik, így a szociális gond mellé felnőtt a demográfiai is: elöregszik, kihal a lakosság.

Mindezek miatt „itt az idő, hogy a magyar értelmiség felemelje szavát és tegyen meg mindent a vidék védelme érdekében!” – rögzítik.

 

MTI 2013. február 13.