A mezőgazdasági szektorban a legjövedelmezőbb ágazat manapság a terményszárítás. Ennek eredményeként, a nagyobb bevétel reményében sokan csak a megadott teljesítményeket veszik figyelembe a terményszárítójuk kiválasztásánál. De a nem megfelelően megválasztott nagyteljesítményű szárító munkája sokszor a minőség rovására mehet.
Hogyan lehet kiválasztani a megfelelő terményszárítót, ami minőségi munkát végez?
Ezt a kérdést néhány terményszárító fejlesztési alapelv felvázolásával nagy vonalakban meg lehet válaszolni.
Ezek az alapelvek: a töltősúly-teljesítmény arány, a szárítási hőmérséklet, a hűtőzóna-szárítózóna aránya, a hő visszaforgatás-energiatakarékosság, a porkezelés-környezetvédelem.
Ezeket a fő alapelveket és természetesen sok más egyéb szempontot figyelembe véve került Svédországban kifejlesztésre a Tornum HR típusú szárító.
Fejtsük ki kicsit ezeket az lapelveket:
Töltősúly-teljesítmény arány:ez az arányszám azt mutatja, hogy a terményünk mennyi időt tölt el a szárítótoronyban, tehát mennyi idő kell ahhoz, hogy a nedvesség a terményből távozzon.
Ennek a számnak 24-ről 14 nedvességfokra történő kukorica szárítás esetén 3-nak kell lennie, azaz a terménynek 3 órát kell minimálisan eltöltenie a szárítótoronyban, hogy károsodás nélkül, közel a környezeti hőmérsékletre visszahűtve leszáradjon.
Szárítási hőmérséklet
Ma Magyarországon a Gépesítési Intézet által elfogadott legmagasabb szárítási hőmérséklet kukorica esetén 110°C.
Abban az esetben, ha magasabb hőmérsékleten szárítunk, akkor a nedvességet túl gyorsan próbáljuk elvenni a terményből, ezért a szem kapilláris csövei kitágulnak és ezáltal mikro repedések keletkeznek a terményen, melynek következménye a szemtörés.
Hűtőzóna-szárítózóna aránya: Ahhoz, hogy a terményt tárolni tudjuk és a nedvesség kicsapódás veszélyét a terményen elkerüljük, vissza kell hűteni a szemeket, közel a környezeti hőmérsékletre.
Abban az esetben, ha 110°C-on szárítunk, akkor ez az arány minimum 0,33.
Magasabbnak kell lennie ennek az arányszámnak abban az esetben, ha 110°C fölött szárítok, mivel melegebb terményt kell lehűtenem.
Hő visszaforgatás-energiatakarékosság: Egy korszerű terményszárítónál alapkövetelmény a hő visszaforgatás.
Fontos, hogy milyen módon, és honnan forgatjuk vissza a meleg levegőt.
Követelmény, hogy csak száraz levegőt forgassunk vissza, így elkerülhetjük a termény visszanedvesítését.
Ez a száraz levegő: a hűtőlevegő és a szárító alsó szárító szekcióiból kilépő levegő.
A Tornum szárítók ezen levegőknek a meleg oldalra való visszajuttatását a lehető legrövidebb úton oldják meg, így a hő veszteség minimalizált.
Porkezelés-környezetvédelem
A folyamatosan szigorodó környezetvédelmi előírások egyre nehezebb helyzetbe sodorják a régi és akár az újabb szárítókkal rendelkezőket, és nem tudhatjuk, hogy ezek az előírások meddig szigorodnak.
A Tornum HR terményszárítóval erre is felkészültünk, mert a most hatályban lévő porkibocsátási határérték 10%-át sem éri el porkibocsátása.
Természetesen ezen alapelvek egyes pontjai között szoros az összefüggés.
Mivel egy terményszárítót közel 20 évre tervezünk, így arra törekedtünk, hogy a Tornum HR terményszárító mindenben megfeleljen a mai kor és a jövő elvárásinak egyaránt.
Kínálatunkban megtalálhatók továbbá tisztítógépek, porleválasztók, tranzittárolók, silótárolók, gabonahűtő berendezések és az ugyancsak svéd anyagmozgató berendezéseket gyártó Skandia cég teljes termékpalettája.
A gabonakezelés területén minden elképzelést meg tudunk valósítani.
Vállaljuk új telepek építését és régi elavult telepek rekonstrukcióját.
Sebeszta Gábor József
termékmenedzser
Tornum Kft.