fbpx

Hogy legyen értelme élesztőt használni

Írta: Szerkesztőség - 2012 február 03.

A piacon számtalan alternatívája van a takarmányhoz kevert antibiotikum mentes hozamfokozóknak. Ezek lehetnek szerves savak, élesztők, probiotikumok, prebiotikumok és növény- vagy gyógynövény kivonatok.

Az említett alternatíváknak hasonló céljai vannak; stabilizálni vagy megváltoztatni a mikrobiológiai állapotot a bélben és stimulálni az immunitást.

Az élesztő az egyik leggyakrabban használt termék, mivel ezek a termékek bizonyított alternatívái az antibiotikumoknak.

A legáltalánosabb alternatíva a szerves savak után, főként, hogy jó kiegészítői a szerves savaknak is.

Azt azonban nem szabad szem elől téveszteni, hogy a legtöbb élesztő termék csak az élesztősejtnek a sejtfalát tartalmazza és az élesztőipar mellékterméke.

A gyártás során a kivonatot elkülönítik és a takarmány-kiegészítő iparban használják fel, a maradékot pedig eladják takarmány-összetevőnek, ezáltal az élesztő-termékek általában csak az élesztősejt egyik, vagy másik részét tartalmazzák.

Ezzel szemben a PROGUTTM egy különleges termék, mivel egyaránt tartalmazza a mannoproteineket (7–9 %) és a bétaglukánokat (10–12 %), amelyek a sejtfalból származnak, valamint a szabad sejtmagokat tartalmazó kivonatot is (700–900 mg/kg).

A mannoproteinek agglutináló képessége közismert: megakadályozzák a kórokozók bélbeli kötődését, az ártalmas mikrobafajok kolonizációját is megakadályozzák, valamint csökkentik az elérhető kötőhelyek számát azáltal, hogy analóg receptorként kölcsönhatásba lépnek a nyúlványokkal.

Képesek alakítani az immunrendszert és befolyásolják a mikroba populációt a bélben (prebiotikus hatás), valamint javítják a bélfunkciókat (pl. javítják a bolyhok hosszát, egyöntetűségét és egységét).

 

A sejtfal és a sejtmag kombinációja sokkal hatékonyabb az E.coli kötődésének megelőzésében, mint a sejtfal egyedül.

A bétaglukánok az immunitás fokozásával antimikrobiális és daganatellenes hatással rendelkeznek.

A fő direkt célsejtek lehetnek monociták/ macrofágok, neutrofil és természetes killer sejtek.

A bétaglukánok könnyen fermentálódnak a vastagbélben és tápanyagként szolgálnak a különböző baktériumpopulációknak (prebiotikus hatás).

Az immunstimuláció előnyös az állatok egészségére és normál telepi körülmények között előnyös az állatok termelésére is (növekedés, FCR).

Az immunsejtek 80 % -a a bélben van, ezek termelődését fokozza a sejtmag.

Az IgA a ”házőrző” a bélben, hatástalanítja a patogéneket és megelőzi kötődésüket a nyálkahártyához – csökkentve az igényelt energiát a többi immunvédelem részére.

A másik különbség a többi élesztő termékhez képest a PROGUTTM egyedi gyártási technológiája.

Az egyedi gyártási folyamat megőrzi az összes alapvető élesztő részecskét és garantálja azok mennyiségét.

A konkurens termékekben az aktív összetevők az élesztőben igen hosszú poliszacharid formában vannak jelen, amely azt jelenti, hogy kevésbé hatékonyak az E.coli gátlásában és az immunitás stimulálásában.

 

Az élesztőt a PROGUTTM gyártása során hidrolizálják egy speciális eljárással és a cukrokat feltördelik a nagyobb aktivitás eléréséhez.

A PROGUTTM gyártási technológiája a terméket rendkívül hatékonnyá teszi az E.coli és a szalmonella baktériumok kötődésének megakadályozásában.

Finnországban PROGUTTM –t 1999 óta használják jó eredménnyel a sertéstakarmányokban és általánosan használt néhány más európai országban is.

Használjuk a PROGUTTM –t olyan korán, ahogy lehet.

A szopós- és választási malacoknál már 3 kg/tonna adagban hatékony, idősebb malacoknak 2 kg/tonna adagban ajánlott.

A kocáknál ellés előtt és szoptatás alatt 1-1,5 kg/tonna adagban adjuk.

Javasolt kombinálni szerves savakkal, mert jótékonyan hatnak egymásra, valamint a savak mennyisége csökkenthető a takarmányban, ezáltal a költség is csökkenthető.

Javasolt a választás körüli problémák megelőzésére, a jobb teljesítmény eléréséhez, az immunitás fokozására és a vírusos betegségek hatásainak csökkentésére (pl.PMWS)

A PROGUTTM értéke gazdasági számításokkal is igazolható:

 

Noack Magyarország Kft.

1112 Budapest, Budaörsi út 243.