fbpx

60 éve sikeres az MV-5, Európa első hibridkukoricája

Írta: Szerkesztőség - 2013 december 11.

A meghívottak összesen 20 igen tartalmas előadást hallgathattak meg a nap folyamán. Dr. Barnabás Beáta Akadémikus megnyitóját követően a plenáris ülések kezdődtek, majd két teremben folytatódtak a szekcióülések.

 

 

60 éve sikeres az MV-5, Európa első hibridkukoricája

 

 

Történelmi háttér, avagy legendás múltból, ígéretes jövő

„A 60. évforduló tiszteletére emlékezzünk a hibrid nemesítőjére, Pap Endrére, valamint a hibridkukorica-nemesítés és vetőmagtermesztés hazai kialakulására”- kezdte ünnepi beszédét Marton L. Csaba a Kukoricanemesítési Osztály vezetője.

Az MTA martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézete alapítását követően rövidesen Európa szerte hírnevet szerzett magának a martonvásári MV-5 hibriddel.

E hibrid előállítása – mely 1953-ban állami elismerésben részesült – a korábban Mindszentpusztán nemesítő dr. Pap Endre (1896-1991) kiemelkedő szellemi teljesítménye.

Tanulmányait Budapesten a Fasori Gimnáziumba kezdte, azonban fiatalon úgy döntött, hogy külföldre megy, egyetemei diplomáját Berlinben szerezte meg.

Majd hazatérve Mindszentpusztán édesapja hajdani birtokain kezdődött a nemesítési pályafutása.

A nevéhez fűződő MV-5 megalkotása utáni évtizedekben a martonvásári kukoricanemesítés innovatívan fejlődött, és sikert sikerre halmozott a tudományos területeken, valamint a gyakorlatban egyaránt.

 

Mi a siker titka?

A martonvásári hibridkukoricákat Marton Genetics márkanéven forgalmazó Bázismag Kft. ügyvezetője Oross Dénes előadásából megtudhattuk, hogy a 2005-ben még komoly eladási nehézségekkel küzdő cég hogyan lépett újra a siker útjára.

A Bázismag Kft. ügyvezetőjeként 2005-ben bízták meg azzal a feladattal, hogy a több éve tartó hibridkukorica-piaci részarány csökkenését állítsa meg, és a céggel nyereséges növekedést produkáljon.

Természetesen a vállalat átalakítása több évet vett igénybe, de az alkalmazott módszerek bevezetésének köszönhetően a martonvásári érdekeltségű hibridkukoricák piaci részaránya 2013-ban megközelítette a teljes magyar piac 7 %-át, és szerencsére a cég folyamatos növekedése tapasztalható.

Nyilvánvalóan ebben az erős versenykörnyezetben átfogóan új marketingstratégiát kellett kialakítaniuk, amelynél fontos szempont volt, hogy teljes mértékben alkalmazható legyen egy magyar vállalatra, illetve célravezető és befogadható legyen.

 

 

60 éve sikeres az MV-5, Európa első hibridkukoricája

 

 

Tudvalevő, hogy a hibridkukorica-vetőmagok piacán a legnagyobb sikereket azok a termékek érhetik el, melyek a legkiválóbb általános alkalmazkodóképességgel rendelkeznek.

Ez a tulajdonság azonban nehezen mérhető, illetve a természetéből adódik, hogy megtalálásuk hosszú időt vesz igénybe, ráadásul legtöbbször már csak utólag, a piacra kerülés megindulását követően derül ki egy termékről, hogy valóban jól alkalmazkodik-e a környezeti viszontagságokhoz.

 

A Bázismag Kft. által elindított Marton Genetics (MG) márka bevezetése mára elterjedt a célpiacokon.

Hazánkban idén a nemzetközi vetélytársak mögött a 4. helyen szerepelnek, emellett további 7 országban vannak jelen, és a komplett vállalatról elmondható, hogy 2013-ban az európai vetőmagipar aktív, meghatározó és sikeres szereplőként pozícionálja.

Az utóbbi évek legizgalmasabb fejlesztéséről, a Leafy típusú silókukoricák nemesítéséről, piaci jelentőségükről Francis Glenn és Sietse Penn számoltak be.

Ezek a kukoricák természetesen hordozzák a „LFY” gént, mely jelenlétében 3-4 levéllel megnő a cső feletti levelek száma.

A megnövekedett levélfelület eredményeképpen nagyobb terméshozammal számolhatunk.

A Marton Genetics jelenlegi kínálatában 4 hibrid, köztük a nemrégiben bemutatott Nutrisil és a nagy sikerű Siloking képviseli a Leafy silókukoricákat.

A jubileumi napról összességében elmondható, hogy nagyon sokrétű, különleges előadásokkal tarkított konferencián vehettek részt a meghívottak.

Ráadásul egy jelképes koszorúzás is emelte a rendezvény hangulatát, hiszen a martonvásári Brunszvik kastély festői kertjében az Intézet Pap Endre születésének 100. évfordulójának emlékére egy szobrot állítatott.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek IDE kattintva.