fbpx

CornMill a kukorica fellegvára

Írta: Szerkesztőség - 2013 december 11.

Vámosi Gábor a CornMill Kft. ügyvezető igazgatója megnyitójában bemutatta az 1983-ban épült, dinamikus fejlődéséről híres vállalatot, mely a kukorica ipari feldolgozásával, malomipari termékek élelmiszer – és takarmányipari célú gyártásával, valamint termények felvásárlásával, kereskedelmével foglalkozik.

Jelenleg évente 40 ezer tonna kukorica feldolgozására képesek. Elsősorban az élelmiszer piacon vannak jelen, és a sörgyárakat látják el alapanyaggal.

Gyakorlatilag minden sörbe kerül abból a kukoricából, amit beszállítanak a telephelyre.

Nagy lépést jelentett a cég életében a 2013-ban lezárult új beruházás, mely három év alatt, mintegy 750 millió forintból készült el. Az új 3.000 m2-es tároló raktár 13.000 t kukorica befogadására képes.

Emellett átadásra került a FAO GD SCE H 1150 típusú 35 t/h kapacitású szárító is, mely kitűnően vizsgázott, hiszen 34.000 t kukoricát szárítottak le a szezonban.

Jelenleg is naponta több mint 1.000 t tengeri jön be az üzembe, és a szárító nagyjából le is tudja szárítani ezt a mennyiséget.

 

 

CornMill a kukorica fellegvára

 

 

Átgondolva a tapasztalatokat a CornMill Kft. vezetősége arra jutott, hogy az áru átvételekor jelentkező problémát a beszállítók hosszú várakozási idejének lecsökkentésével kell kiküszöbölniük.

Ennek eredményeként egy új pneumatikus mintavevővel ellátott hídmérleget állítottak fel, így napi 12 órában 1.200-1.300 t kukoricát képesek átvenni.

Sőt ha hirtelen dömping jönne akár 2.500 tonnát is be tudnának fogadni.

 

Ez összesen annyit jelent, hogy 3 napi szárítási kapacitásnak megfelelő kukoricát képes az üzem elnyelni.

A beruházás utolsó pontja az irodaház volt, mellyel a CornMill Hungary Kft. a meglévő partnereik felmerülő igényeit szeretné még kifogástalanabb szolgáltatással kielégíteni, és megőrizni a hosszú távú partneri viszonyt.

Az egyre növekedett forgalomnak köszönhetően a cég óriási fejlődésen ment keresztül.

Az idei évben 200 ezer tonnánál nagyobb forgalmat produkáltak, melynek nagyobb része, mintegy 160 ezer tonna kukorica, a többi napraforgó, repce és egyéb gabona.

Kereskednek még takarmány feldolgozó üzemek melléktermékével is, pl. repcedarával.

Fő tevékenységük, ami most már jóval meghaladja a malomipari feldolgozást, főleg exportra irányul. 2 fő célországba, Olaszországba és Szlovákiába szállítanak.

Az utóbbinál egy bioetanol üzem egyik nagy beszállítójaként tartják számon a CornMill Hungary Kft-t.

Minden évben átlag 40-50 ezer tonnára szerződnek, míg Olaszországba 80-100 ezer tonna jut el.

Poprády Géza államtitkár a kukorica kereskedelméről tartott előadást.

Magyarország kontinentális éghajlattal rendelkezik, így ennél fogva komoly a kitettségünk az időjárási viszontagságoknak.

Ráadásul a tengeri kikötőktől is messze fekszünk, emiatt alacsonyabbak a kukorica áraink, hiába vagyunk jelentősek a piacon.

Ahhoz már elég érettek vagyunk, hogy a nyugati versenytársainkhoz hasonló vagy még jobb minőségű terményeket állítsunk elő, azonban sajnos a kereskedelemben nagyon komoly hiányosságunk van.

Hazánkban mintegy 1,2 millió hektáron vetnek évente kukoricát.

Az össztermés kb. 6-8 millió tonna között van. Ennek közel 3 millió tonnányi részét az állatokkal etetjük meg, és ipari célokra pedig több mint 1 millió tonna kerül.

A teljes mennyiségnek kicsit kevesebb, mint a felét exportáljuk.

 

Az export 30%-a Olaszországba megy, illetve 15% Romániába és 15% Hollandiába.

Utóbbi kettő további értékesítési céllal büszkélkedik a mi kiváló minőségű kukoricánkkal.

Ez számunkra szomorú. Sajnos nem vagyunk olyan hálózattal felruházva, amivel Európában jó áron tudnánk értékesíteni a termékünket.

A nemzetgazdasági vetületet nézve elmondható, hogy független attól, hogy tovább feldolgozott formában vagy nyersanyagként kerül értékesítésre a termény, mindenképp jelentős árbevételt képez.

Ha megfigyeljük az elmúlt pár év statisztikáit, az export mérlegünk pozitívvá válásában jelentős mértékben szerepet játszott az, hogy a hazai mezőgazdasági termékeink folyamatosan növekvő része külföldön talál piacra.

„A feldolgozottsági fok növelése emeli az elérhető profitot” mondta végezetül az államtitkár úr.

A kormány minden olyan beruházást támogat, melyek a nyereség növelését megcélozva a tovább feldolgozott termékek előállítását segítő gépek megvásárlásához kérnek segítséget.

Mindenkit arra buzdított, hogy pályázzon.

Az elméleti eszmecserét követően a meghívottak egy tartalmas gyakorlati gépbemutató keretében, munka közben is megtekinthették a Case-IH betakarító és talajmegmunkáló gépeit, továbbá a hatalmas gabonaszárító tornyot, mely körül nagy volt a nyüzsgés, egymásba értek a kukoricát fuvarozó teherautók.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek IDE kattintva.