fbpx

8%-kal növekedett a biozöldségek és -gyümölcsök importja 2019-ben

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 augusztus 14.

2019-ben az Európai Unió agrártermék-importja stabilnak volt mondható. Tavaly 3,24 millió tonna ökológiai gazdálkodásból származó áru érkezett unión kívülről, annak ellenére, hogy a belső termelés folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

 

 

Az Európai Bizottság által közzétett jelentés szerint bio gabonafélékből kevesebb érkezett ugyan, de ezt a csökkenést ellensúlyozta a trópusi gyümölcsök, az olajpogácsák, a szója és a cukor megnövekedett mennyisége. Kolumbia és Kazahsztán új szereplők az Európai Unió biopiacán, de gyorsan meghatározó beszállítóvá váltak. A fő importőr tagállamok Hollandia, az Egyesült Királyság és Németország. A behozott biotermékek között a zöldség-gyümölcs a második legnagyobb mennyiséget képviselő csoport, 2019-ben 1,35 millió tonna ökológiai gazdálkodásból származó zöldség- és gyümölcsféle érkezett az Európai Unióba, ami a teljes biotermék-import mennyiségének 42 százalékát jelenti. Ennek nagy része, 66 százaléka trópusi gyümölcsök, diófélék és fűszerek voltak. A behozott egzotikus gyümölcsök között a leggyakoribb a biobanán volt (a teljes mennyiség 85 százaléka).

 

 

8%-os növekedés

2019-ben az ökológiai gazdálkodásból származó zöldség-gyümölcs import mennyisége 8 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Ezen belül a trópusi gyümölcsök, diófélék és fűszerek aránya 13 százalékos növekedéssel megközelítette a 900 ezer tonnát. A termékcsoport fő beszállítója a Dominikai Köztársaság 34 százalékos, körülbelül 300 ezer tonnás részesedéssel. Ecuadori Köztársaság a második a sorban 31, Peru pedig a harmadik 15 százalékkal. Az import bio citrusfélék majdnem fele (46 százaléka) Dél-Afrikából érkezett. Ennél a termékcsoportnál Törökország és Argentína is nagy beszállító, előbbi 25, utóbbi 17 százalékát adta az Európai Unióba érkező bio citrusféléknek. A bio gyümölcslevek frontján Törökország és Mexikó vezetik a beszállítói rangsort, a két ország a behozott mennyiség felét adta, egyenlő arányban megosztva. A közel-keleti országok a bio zöldségek piacán erősek, Egyiptom a termékcsoport importjának 26 százalékát, Izrael 22, Törökország pedig 17 százalékát adta tavaly.

Forrás: Eurofresh Distribution/FruitVeB