fbpx

A bab rendkívül egészséges, és sokféleképp elkészíthető

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 20.

A bab vitathatatlanul kiváló zöldség: többféle vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, magas a fehérje-és rosttartalma, élettani hatása pedig rendkívül kedvező. Ha a bezártság ideje alatt nincs lehetőségünk a piacra menni érte, szerezzünk be pár adag konzervet.

 A bab kiváló alapanyag ételeinkhez, hiszen kiváló B1-, B6-, K-vitamin forrás, található benne folsav, valamint olyan ásványi anyagokban is bővelkedik, mint a magnézium, a cink, a vas és a kálium. A hüvelyesek fogyasztásával kapcsolatos számos kutatás arra a következtetésre jutott, hogy e zöldségek rendszeres fogyasztása csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát (például elhízás, 2. típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek és bizonyos daganatos kórképek), mondta Csengeri Lilla, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Kommunikációs Bizottságának tagja.

A fogyni vágyók számára is kiváló választás lehet ez a hüvelyes, hiszen a szervezet lassan emészti, ezáltal az általa okozott teltségérzet hosszan tart. Összetett szénhidrátokban gazdag, így fogyasztása lassan emeli meg vércukorszintünket. A benne található élelmi rostok jó hatással vannak az emésztőrendszer működésére, emellett megkötik a bélben a koleszterint, részben gátolják annak felszívódását, ezáltal koleszterinszint csökkentő hatásuk is lehet.

A bab fehérjetartalma magas, így a vegetáriánusok számára húsfélék helyettesítőjeként is szolgálhat, amennyiben más növényi fehérjeforrással kombináljuk, hiszen ezek önmagukban bizonyos aminosavakban (a fehérjék építőelemei) hiányosak. Zsírtartalmára jellemző, hogy előnyös összetételű, főleg telítetlen zsírsavakat tartalmaz.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott legfrissebb táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® az egészséges táplálkozás részeként ajánlja a hüvelyesek rendszeres fogyasztását levesek, főzelékek, saláták, krémek részeként.

Ez a hüvelyes tehát valóban igazi kincs, érdemes beszerezni belőle akár friss piaci, konzerv vagy fagyasztott formában is. Számos finomságokat készíthetünk belőle. Íme három könnyen elkészíthető fogás fehér- és vörösbabból:

Pisztáciapesztós cukkinileves zöldborsóval és fehérbabbal

Egy lábasban melegítsünk fel egy kis olajt, és dinszteljünk meg egy fej apróra vágott hagymát, majd adjunk hozzá egy gerezd szeletelt fokhagymát! Kockázzuk fel fél kiló cukkinit és dobjuk a lábasba ezt is, majd pároljuk néhány percig! Adjunk hozzá 200 g Bonduelle Vapeur zöldborsót és 1 doboz Bonduelle Vapeur Canellini fehérbabot, majd öntsük fel egy liter alaplével, sózzuk, borsozzuk! Miután felforrt, kis lángon főzzük néhány percig! Ameddig a leves fő, készítsük elő a pesztót és a joghurtot. Utóbbiba reszeljünk fél citrom héját, illetve facsarjuk bele a levét is, majd keverjük krémesre!

Tálalásnál kanalazzunk a levesre a joghurtból és a pesztóból is, mellé pedig kínáljunk friss bagettet!

Fokhagymás-paradicsomos fehérbabkrém

Vacsorára kiváló választás lehet egy egyszerű, de egészséges, kenyérre kenhető krém. Szűrjünk le 1 doboz Bonduelle Bon menu paradicsom babkonzervet és rakjuk félre a levét! Tegyük egy robotgépbe 2 gerezd fokhagymával és némi chilivel, majd adjunk hozzá kb. 0,5 dl olívaolajat, ezután pedig pürésítsük! Ha szükséges, adjunk még hozzá a konzerv levéből, hogy sűrű, de lágy pürét kapjunk! Kanalazzuk egy tálba, adjunk hozzá 3-4 szem apróra vágott szárított paradicsomot, fél citrom levét, római köményt, pirospaprikát, majd sózzuk, borsozzuk és keverjük jól össze!

Tálalásnál locsoljuk meg olívaolajjal és kínáljuk pitával vagy pirítóssal!

Lisztmentes csokis torta vörösbabbal

Egy késes aprítóban pürésítsünk 1 doboz Bonduelle Vapeur vörösbabot! Kézi vagy gépi habverővel keverjünk ki fehéredésig 125 gramm vajat 200 gramm cukorral, majd egyesével adjunk hozzá 5 db tojást és egy evőkanál vaníliakivonatot! Ha elkészültünk, keverjük hozzá a babpürét! Ezután dolgozzuk össze a szárazanyagokat: 70 gramm kakaóport, 1 teáskanál sütőport, fél teáskanál szódabikarbónát és a sót, majd apránként ezt is adjuk a babos masszához! Vajazzunk ki egy kapcsos tortaformát, majd béleljük ki tapadásmentes, méretre vágott sütőpapírral az alját és az oldalát is, öntsük bele a tésztát! 180 fokon 30-35 perc alatt süssük készre!

Ha kicsit kihűlt, távolítsuk el a formát és a sütőpapírt, majd kínáljuk málnalekvárral vagy tejszínhabbal!

További kiváló receptek is találhatók a Bonduelle weboldalán: https://www.bonduelle.hu/receptek