fbpx

A biztonságos megoldás a ZnO- és antibiotikum-mentes takarmányozásra

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 15.

Miután az Európai Bizottság 2017. június 19-én megszavazta a cink-oxid állatorvosi céllal történő alkalmazását, a tagállamok öt évet kaptak arra, hogy kivonják a terméket a takarmányozási gyakorlatból, hiszen előreláthatólag 2022-re betiltják a készítmény alkalmazását. Így 5 évet biztosítottak az EU tagállamoknak ahhoz, hogy alternatív megoldást dolgozzanak ki a malacok problémájának jövőbeli kezelésére.

Az új szabályozás új innovatív megközelítésmódot igényel nemcsak a sertéstartók, hanem a takarmánygyártók oldaláról is. Az Agrifirm maximálisan elkötelezett az iránt, hogy fenntartható, biztonságos és egészséges takarmányozási módot kínáljon a jövő generációi számára.

Az Agrifirm új koncepciója már gyakorlati, telepi etetési kísérletek keretében bizonyította, hogy valódi megoldást jelenthet a jövőben a választott malacok hasmenéses problémájának kezelésére.

I. Babistar Safe: védőpajzs a malacok bélrendszerének egészsége érdekében

A kiváló minőségű prestarterek készítésének alapja a megfelelő minőségű alapanyagok kiválasztása. Kiemelt figyelmet kell fordítani a könnyen feltárható szénhidrátforrásokra, a jól emészthető fehérjeforrásokra, valamint a felhasznált zsírforrások telített és telítetlen zsírtartalmának összetételére. A malacok a korai életfázisban nem megfelelő enzimatikus képességekkel rendelkeznek, így fehérje- és zsíremésztésük nem megfelelő, továbbá a szénhidrátfelvételük is elmarad a későbbi fázisok hatékonyságától.


A Babistar Safe koncepció alapjai

MCFA és a Szerves Savak

A rövid szénláncú zsírsavak használatával lecsökkentjük a béltartalom pH-értékét, ami segít a közepes szénláncú zsírsavak működésében. A patogének visszaszorítása következtében teret enged a hasznos bélflóra kialakulásának, ami jelentősen növeli a vékonybél egészségügyi státuszát. Az egészséges bélmikroflóra miatt a bélbolyhok hosszának növekedése figyelhető meg, ezért annak felszívódó felülete nagyobb lesz, a tápanyagok ezáltal könnyebben és gyorsabban tudnak a véráramba kerülni, javítva ezzel a takarmányértékesítő képességet.

A speciális közepes szénláncú zsírsav keverék felszívódás után a véredényekben alacsonyabb apoptikus neutrofilszámot eredményez, és emeli az egészséges neutrofilek mennyiségét.

2. Funkcionális rost

Az új, innovatív, regisztrált védjegyű speciális rost nem fermentálódó típusú, vízoldékony rost. Felületaktivitása során képes a még el nem pusztított patogének megkötésére, és ezáltal kimosódhatóvá teszi a kórokozót a béltraktusból így az nem tudja kifejteni kártékony hatását. Az olyan baktériumok, mint pl. az Escherichia coli, a Lawsonia, a Brachyspira vagy a Salmonella ezáltal még az előtt távoznak a béltraktusból, hogy kárt tehetnének a bélnyálkahártyában, ami csökkenti a fertőzési nyomást.

3. A természetes antioxidáns

A gyomor-bél traktus gyulladását számos tényező okozhatja. A választott malacok esetében három tényező merülhet fel e probléma legfontosabb forrásaként:

  • A választással járó stressz, ami még a legjobb környezeti, egészségügyi és tartási körülmények között is a bél szerkezeti és működési elváltozását okozza.
  • A takarmányfelvétel részleges csökkenése vagy megszűnése a választást követően a bélbolyhok fejlődésének viszszamaradását eredményezi, ami átmeneti gyulladásos reakcióhoz vezet a bélben.
  • Egyes baktériumok, mint pl. az E.coli elszaporodása növeli a bélben található endotoxinok mennyiségét, melyek aktiválják a citokineket (TNF, IL), ami gyulladásos reakcióhoz vezet. E gyulladásos reakciók különböző következményekkel járhatnak:
  • A bél áteresztőképességének fokozódása a kórokozók kapcsán (baktériumok, toxinok, stb).
  • Az ellenálló-képesség gyengülése.
  • A takarmányfelvétel csökkenése.
  • Izomsorvadás.
  • A testtömeg-gyarapodás visszaesése.
  • Hasmenés.

A stressz, a kórokozók, a toxinok (endo-, miko-) stb. negatív hatással vannak a „szoros illeszkedésű” fehérjék expressziójára, ami a bélhám paracelluláris áteresztő-képességének növekedéséhez vezet. A bélnyárkahártya ezen morfológiai elváltozásai és a bél védőgát-funkciójának elvesztése csökkentik az emésztő-, felszívó- és kiválasztó-képességet, és növelik az áteresztőképességet a toxinok, baktériumok és antigének esetén.

A Babistar Safe koncepció fókuszpontja

A termék megalkotásának célja, egy olyan koncepcióba ágyazott termékskála megalkotása volt, mellyel egészséges és biztonságos módon válthatjuk ki a ZnO és a kolisztin alkalmazását az antibiotikumos takarmányokhoz hasonló FCR elérésével, a lehető legkisebbre redukálva az elhullást a termelés során. A koncepció hatására a bél egészségügyi státusza jóval magasabb lesz az antibiotikumos takarmányokkal szemben, amely a bár prestarter fázisban tapasztalt mérsékeltebb testtömeg gyarapodás ellenére erőteljesebb fejlődési ütemet eredményez a későbbi fázisok során. Ennek oka, hogy a bélbolyhok mérete sokkal hosszabb a konvencionális takarmányozási koncepcióban etetett állatokéhoz képest ezért sokkal hatékonyabb lesz a felszívódás így jobb takarmányértékesítő képességgel számolhatunk a későbbi fázisokban.

A Babistar Safe előnyei:

– megőrzi a bélrendszer egészségét, miközben a lehető legmagasabb termelési hozamot biztosítja;

– többféle hatásmechanizmust ötvöz, melyek exogén védőgátként hatnak a bélflóra és a bélrendszer egészségére;

– olyan választási takarmány, amely cink-oxid vagy antibiotikumok alkalmazása nélkül képes az emésztőrendszeri problémák/hasmenés megelőzésére.

Babistar Safe kísérlet, Magyarország

A sikeres külföldi (Spanyolország, Belgium, Hollandia) kísérleteket követően, az Agrifirm lényegesnek tartotta a magyarországi bevezetést megelőzően, hazai telepeken történő etetési kísérletek lebonyolítását, hogy a korábban hatékonynak ítélt koncepció sikerességéről magyar telepi viszonyok között is meggyőződhessen, így egy abszolút működőképest megoldást kínáljon partnereinek a ZnO és a kolisztin kiváltására.

Helyszín: magyarországi kísérleti telep

200 malac (Topigs x Duroc), 26 napos választás; takarmányozás: Babito a választást megelőző 1 hétig. Választási takarmány: a választás előtt 1 héttől a választást követő 12. napig; Starter takarmány a választást követő 12. naptól a 36. napig. Mivel a telep erősen terhelt hemolizáló coli baktériummal, ezért volt szükséges mindkét takarmányban az amoxycilin alkalmazására. A kísérlet célja a ZnO és a Kolisztin-szulfát kiváltása volt. Az eredményekből világosan kitűnik, hogy a ZnO és a kolisztin-szulfát egyértelműen kiváltható, sőt a Babistar Safe-fel realizált eredmény bizonyos termelési paraméterekben meg is haladja a kontrollcsoport termelési paramétereit, ami várakozásainkat is felülmúlta, mivel azonos termelési színvonal mellett kívántuk a ZnO és a kolisztin-szulfát kiváltását megoldani azonos költségviszonyok mellett. A kísérlet során azt tapasztaltuk, hogy a takarmányfelvétel javult, melyből arra következtetünk, hogy a ZnO kellemetlen ízhatásának elmaradása okozza.

A jobb takarmányfelvétel miatt a napi testtömeggyarapodás is meghaladja a kontrollcsoportét. Igazi jelentősége mégsem ez, hanem az, hogy megőriztük a bélbolyhok egészséges állapotát, sőt növeltük annak hosszát, mely a későbbi fázisokban jobb takarmányértékesítő képességet jelent.

Agrifirm Magyarország Zrt.

http://www.agrifirm.hu

[email protected]