fbpx

PONT, avagy íme, a Profit Optimalizált

Írta: Kalmár Nárcisz - 2018 május 15.

Az utóbbi években mind többet hallani a precíziós gazdálkodásról. Olyannyira „többet”, hogy a termelők csaknem kezdenek lassan elveszni a sok kapott információ között, és nem tudják, hogy mit válasszanak. Egyre több a piaci szereplő, akik legtöbbször valamilyen kapcsolt termékkel szeretnék a szolgáltatásukat vagy gépüket értékesíteni.

Az Agromatic Automatizálási Kft. a gépek szakértőjeként, hosszú ideje foglalkozik márkafüggetlenül az ország egész területén a gépek precíziós átalakításával. Sokszor csak arról lehet hallani, hogy a precíziós gazdálkodás ott kezdődik, hogy a gépparkcsere 100 millió forint értékű, pedig ez nem így van, hiszen van lehetőség arra is, hogy a meglévő gépparkot precíziós üzemeltetésre átalakíttassuk.

Az Agro Aim Hungária Kft. évek óta foglalkozik precíziós szolgáltatásokkal, napjainkra több mint20 ezer hektáron végzett ilyen irányú szaktanácsadást. A programjuk kiforrott, és kellő mennyiségű tapasztalattal a hátuk mögött végzik a szolgáltatásukat. Az Agromatic Automatizálási Kft. és az Agro Aim Kft. az idei évben úgy döntött, hogy „nincs szolgáltatás gép nélkül, és nincs gép szolgáltatás nélkül”. Ennek érdekében egy teljesen márkafüggetlen, valós precíziós szaktanácsadási és géppark átalakítási programot hozott létre PONT néven. A mozaikszó nem mást takar, mint Profit Optimalizált Növénytermesztési Tanácsadás. A program részletes ismertetésére 2018.02.22-én az Aquaworld Resort Hotelben konferenciát és sajtótájékoztatót hívtak össze a szolgáltatást nyújtók.

A program alapvetően a két cég profiljából adódóan a gépek precíziós kijuttatásra alkalmassá tételéről és a precíziós szolgáltatási program részleteiről szólt. Nagy Bence, az Agromatic Automatizálási Kft. ügyvezetője több példán keresztül kifejtette, hogy nem kell több 10 millió forintban gondolkodnia annak, aki szeretné a gépparkját precíziós kijuttatásra alkalmassá tenni, átalakítani. Egy termelőnél megesett konkrét példán keresztül levezette, hogy a hozamtérképezés, terv szerinti műtrágyaszórás, differenciált tőszámvetés, terv szerinti növényvédelem esetén a termelő gépeinek átalakítására kevesebb mint6 millió Ft-ot költöttek. Előadása végén levezette, hogy a géppark-átalakítás és a precíziós szolgáltatás 5 évre vetítve egy 700 hektáros termelővel számolva 4.000 Ft/ha/év összegre jött ki. Ez az ár persze változhat a gépek típusától és a szolgáltatással érintett területek nagyságától, de feltette a kérdést: valóban drága a precíziós irányú géppark-átalakítás…?! A következő előadásban Bucsi Tamás, az Agro Aim Kft. talajvédelmi szakértője ismertette a precíziós programjukat. Előadásában először a térinformatikai zóna-lehatárolásokra tért ki. Egy táblán kipróbálták ma a piacon elérhető legtöbb lehatárolási módszert, és azt vizsgálták meg, hogy melyik áll a valósághoz legközelebb. Az adatok elemzése érdekében a területeken talajszelvényeket is feltártak. A zóna-lehatárolások után a mintavételezések buktatóiról és a tervezésekről beszélt. A tervezések esetén szintén egy példán keresztül elemezte ki, hogy a termelő technológiáján hol lehetne változtatni a nagyobb siker érdekében. Az előadásából szembetűnővé vált, hogy már az inputanyag-ráfordítás költségén is lehet spórolni (de nem minden esetben!), ha a zóna szerinti lehatárolásokat elvégezzük, és nem táblaátlagban gondolkodunk. Második előadásában végül a precíziós talajjavítás fontosságára hívta fel a figyelmet, szintén költségelemzésekre hivatkozva. Végül Szabó Szilárd szintén az Agro Aim Kft-től a differenciált tőszámmal való vetéssel foglalkozott. Bemutatta azt az egyedülálló modellt, amit hosszú évek kutatómunkája alatt dolgoztak ki a differenciált vetés kapcsán. A modell a hazai forgalomban lévő kukorica, szója és napraforgó hibridek, fajták többségére elérhető. A modell összesen 30 változót vizsgál annak érdekében, hogy optimálisan történhessen meg a kiválasztott hibrid tőszámbeállítása.

Összeállította: Kalmár Nárcisz

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak