Tippek a Szekeres családi gazdaságtól: Hogyan jussunk több profithoz?

Írta: - 2018 március 01.

Több növénykultúra, a piaci rés felfedezése, a fiatalos lendület és a precíziós eszközök mellett még egy fontos komponens a siker kulcsa: Phylazonit!

Egy családi gazdaság irányítása egy fiatal termelő számára nem egyszerű feladat. Döntések folyamata, amelyek nyomán súlyos pénzek folynak be- vagy ki a családi kasszából…  A kívánt profithoz pedig olyan technológiai elemeket kell ötvözni, amelyek eredményeképpen terméstöbbletet kapunk.

Szekeres Lajossal, a Szekeres Kft. növénytermesztési vezetőjével beszélgettünk, aki 1000 hektáron termel, rend szerint 6 növénykultúrával.

Milyen kultúrákkal dolgozol – és miért éppen 6 különböző növénnyel?

„Búza, kukorica, repce, napraforgó, cukorrépa, tavaszi borsó képezi a növénytermesztésünk gerincét – valamint idén az őszi borsót is kipróbáljuk vetőmagtermesztés céljából.

Azért dolgozunk 6 különböző kultúrával, mert mindig keressük azt a piaci rést, ahol többletprofitra tudunk szert tenni. Ha kevesebb növénykultúrára alapoznánk, akkor jobban ki lennénk szolgáltatva – például a piaci áringadozásoknak, illetve az időjárásnak is. A munkacsúcsok enyhítésében is segít a több növénykultúra.

Szerinted hogyan halad a generációváltás Magyarországon – és nálatok ez hogyan zajlott?

Nálunk nagyon könnyen ment, hiszen édesapám azt mondta nekem, hogy: „Azért tanítottalak, hogy te folytasd a munkát és vigyed a gazdaságot.”

Így, miután mezőgazdasági mérnökként, valamint növényorvosként végeztem és kikerültem az egyetemről, azóta –  két éve – a teljes növényvédelmet és a növénytermesztési ágazatunkat én vezetem. – Persze gyermekkorom óta kivettem a részemet a gazdaság körüli munkákból, öt éve pedig már minden szabadidőmet a termelésben töltöttem.

Ennek ellenére, sok helyen azt látom, hogy nagyon nehezen megy a generációváltás és a gazdaságátadás – nem tudom, hogy miért… Pedig óriási szükség lenne a fiatal szakértelemre és a fiatalok tudására, vállalkozó kedvére.

Öt-tíz éven belül szerintem teljesen át fog alakulni a mezőgazdaság – és mivel a fiatalok sokkal fogékonyabbak az újdonságokra, halmozottan szükség van erre a befogadóképességre.

A precíziós gazdálkodás is az informatikán-térinformatikán alapul, így a hagyományokra épülő tudáson kívül nagy szükség van a fiatalabb generáció komplex informatikai tudására is.

Baráti beszélgetések és szakmai konzultáció az Agrova Kft. standján az AGROmashEXPO kiállításon – fotó: Agroinform.hu

Említetted, hogy komolyabban öt éve foglalkozol a családi gazdasággal – Te milyen újdonságot hoztál be a termesztéstechnológiátokba?

A Phylazonit termékeket és az ehhez kapcsolódó „filozófiát” például én hoztam be a családi gazdaságba – de bevallom, hogy ezekkel az új termékekkel kapcsolatosan eleinte szkeptikus volt édesapám, mert egy másik gyártó hasonló hatással reklámozott terméke nem hozta az ígért eredményt.

Édesapám azt mondta, hogy ha én szeretnék ilyen termékeket alkalmazni a gazdaságban, akkor ennek semmi akadálya, de javasolja, hogy először tegyük próbára a Phylazonit termékeit és állítsunk be kísérleti parcellákat.

Az Agrova Kft. bevonásával kijelöltünk egy 20 hektáros táblát, amelyet elfeleztünk, így beállítottuk az első 10 hektáros táblánkat és mellette értelemszerűen a kezeletlen kontrollt, ugyanekkora területen. Az első évben hibridbúza került a kísérleti területre – azonos elővetemény és azonos technológia mellett – természetesen csak a Phylazonit termékek kezelésében tértünk el a hagyományos technológiánktól.

Ebben az első kísérletben már erős 10-12%-os terméstöbbletet kaptunk, így ezen felbuzdulva, a következő évben már a teljes vetésterületen alkalmaztuk a Phylazonit termékeket.

Azóta minden évben megvolt a korábbi átlagainkhoz mért 12-15%-os terméstöbblet, de ha nagyon szigorú akarok lenni magunkhoz, akkor is azt kell mondanom, hogy a minimum 12%-os többletünk mindig biztosan megvolt.

 

Mikor, milyen termékeket juttattok ki?

Gabonafélékben használjuk a Phylazonit Energia Humin lombtrágyáját, amit kora-tavaszi indításnál juttatunk ki. Így a téli stresszből könnyebben kilábal a növény és ennek hatására csodálatosan szép tábláink vannak. Jó érzéssel tölt el, amikor a gazdatársak megkérdezik, hogy mivel fújjuk a tábláinkat, mert a mi kultúráink haragos-zöldek – mindezeket látva, nagyon meg vagyunk elégedve a Phylazonit termékeivel. Borsóban használjuk a Phylazonit Talajregeneráló készítményét – amely nagy számban megnöveli a rizóbiumok mennyiségét. Örömmel tapasztaltuk, hogy a tavaszi zöldborsóban 4 mázsa terméstöbbletet eredményezett a Phylazonit Talajregeneráló – amely a ráfordítás négyszeresét hozza vissza a mi esetünkben.

2017-ben már volt olyan területünk, ahol napraforgó elővetemény után búza alá Phylazonit Tarlóbontó készítményt alkalmaztunk és Energia Humint, – és mellé egy olyan kontroll parcellát állítottunk be, amely szinte teljesen megegyezett ezzel a technológiával, csak a tarlóbontót hagytuk ki. Ebben az esetben hektáronként 7 mázsa különbséget kaptunk a Tarlóbontó készítmény javára. Ezek után mára természetesen üzemi szinten alkalmazzuk napraforgó után a Tarlóbontót.

 

Itt állunk egy új gazdálkodási év előtt.
Milyen segítő szándékú üzenetet közvetítenél a gazdálkodó társaidnak?

Javaslom más gazdaságok számára is, hogy végezzenek hozzánk hasonló kísérleteket és mérjék le az egyes technológiák eredményeit. Érdemes a ráfordításokat és a hozzá tartozó többlet profitot is összevetni és ezek ismeretében dönteni az adott technológiaváltás- vagy változtatás előtt.

A precíziós gazdálkodás jelentőségéről is ejtenék néhány szót, hiszen komplex technológiáról beszélgetünk – így ez is ide tartozik. A Phylazonit technológia is kapcsolódik a precíziós eszközökhöz és a két technológia kiválóan kombinálható. Valószínűnek tartom, hogy a precíziós gazdálkodás lesz a jövő útja. Tapasztalataim alapján a heterogén talajadottságok feltérképezése és a beáramló adattömeg kincset ér a gazdálkodásunk szempontjából.

A Phylazonit termékek mellett szól még az Agrova Kft. fiatalos mentalitása és a gazdákkal folytatott folyamatos kommunikáció is, ami nagyon szimpatikus számomra. Jól megértem magam a Phylazonit szakembereivel és sokat szoktunk konzultálni. Rugalmasan kezelik a rendeléseinket és ez óriási segítség egy gazda számára.

Öt év eredményei meggyőztek bennünket, hiszen a számok magukért beszélnek. A Phylazonit technológia ma már a része az gazdálkodásunknak.”

Forrás: Agroinform.hu