fbpx

A drónok mezőgazdasági alkalmazása

Írta: Csomor Zsolt - 2019 augusztus 13.

Napjainkra az agrárszektor egyre szélesebb körben használhatja a drónok által nyújtott lehetőségeket. A drón olyan pilóta nélküli repülőeszköz (UAV), ami távvezérléssel vagy előre programozott terv alapján repülésre képes.

A mezőgazdaságban a drónnak két fő felhasználási területe jellemző. Az egyik és egyben legelterjedtebb az adatgyűjtés. A monitoring drón egy távérzékelésre alkalmas UAV. Távérzékeléskor egy megfigyelt objektumról (jelen esetben ez, a táblánkon található kultúra) érkező elektromágneses sugárzások közvetítenek információt a drónon található szenzorok számára. Az elektromágneses sugárzás igen széles hullámhosszú spektrumot fog át, viszont a mezőgazdaságban főként a látható fény és a közeli infravörös (NIR) tartományt használjuk. A tábla folyamatos monitorozásával lehetőség nyílik egy adott kultúrában a korai gyom és vízháztartási problémák felmérésére, növényi stressz meghatározására, termésbecslésre, vadkárbecslést támogató és döntéshozó műveletek alkalmazására, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.

A gyakori repülések naprakész információval szolgálnak az adott területről, így az egyes fenológiában bekövetkező állapotváltozások gyors és hatékony észlelése valósul meg költséghatékony módon. A kvantitatív paraméterek mellett a kvalitatív jellemzőket is észlelhetjük (pl.: vegetációs tömeget, árnyék és szélhatást stb.) amik kifejezésére különböző indexeket használhatunk. Ezek közül a legismertebb a normalizált vegetációs index NDVI. Az index alkalmazásának lényege, hogy a növény levelei eltérően verik vissza a fényt, ha egészségesek és megfelelő a tápanyag-ellátottságuk, mint amikor nem azok. Az algoritmus alapján még azelőtt azonosíthatjuk a problémát, hogy szabad szemmel észlelhetnénk.

A másik és várhatóan a hazai jogszabályi harmonizáció után rohamosan növekvő felhasználási terület a permetezés lesz. A permetező drónok alkalmazása napjainkban tilos, kivétel ez alól a kutatási és kísérletezési célra történő felhasználásuk. Figyelembe véve napjaink időjárását, rendkívül nehéz olyan periódust találni, amikor a gazda a szükséges időben tud beavatkozni. A permetező drónok segítségével talajállapottól, növényállomány magasságától függetlenül végezhetünk kezeléseket.

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy lehetséges hatékony permetezést végezni ezekkel az eszközökkel, úgy hogy a legnagyobb drónok tartálya csupán 20 literes? Törőcsik Pál évtizedes munkájának köszönhetően kifejlesztés alatt áll a szabályozott cseppméretű permetezés (CDA technológia) alkalmazásának lehetősége permetező drónon. A technológia jellemzője a hagyományos permetező rendszerekkel ellentétben, hogy itt nem nagy nyomás segítségével „préseljük át” a permetlevet egy adott átmérőjű fúvókán. A CDA technológia más, jelen esetben a mechanikus cseppképzésű forgótárcsás szórófejekre a gravitációs erő felhasználásával engedjük a permetlevet. Ezek a szórófejek 5000 és 15000 fordulat/perc közötti tartományban bármilyen cseppméretet képesek előállítani, szinte teljesen azonos méretben. Ez jelentős mértékben növeli a hatásfokot, kevesebb peszticid felhasználás mellett.

CÍMKÉK drónpermetezés