fbpx

A hajtóanyagok új jelölése az Európai Unióban

Írta: Szerkesztőség - 2018 december 06.


Gépjárművek az üzemanyag-töltőállomáson

Alapvető alternatívák

A gépjárművek hajtására szolgáló benzin és gázolaj helyett fokozatosan alternatív hajtóanyagokra, illetve a belső égésű motorok használata helyett alternatív hajtás (pl. villamos) rendszerekre kell fokozatosan áttérni. A villamos energia, a hidrogén, a bioüzemanyagok, a földgáz (CNG, LNG) és a cseppfolyósított propán-bután gáz (LPG) bizonyulnak jelenleg a kőolaj helyettesítésére hosszú távon alkalmas fő alternatív hajtóanyagoknak. A gázolajat helyettesítő szintetikus üzemanyagokat különböző forrásokból lehet elő állítani, például biomassza, földgáz, szén stb. A szintetikus paraffinos dízel üzemanyagok – például a hidrogénezett növényi olajak és a Fischer-Tropsch eljárással előállított dízelolaj – helyettesíthetők egymással. Ezek a hajtóanyagok önmagukban és magas keverési arányban keverhetők fosszilis dízel hajtóanyaghoz. A benzint helyettesítő szintetikus üzemanyagok – például a metanol és más alkoholok – keverhetők benzinnel, és kisebb módosításokat követően műszaki szempontból alkalmazhatók a mai gépjárműveknél. A vásárolható hajtóanyagok sokfélesége egyre fokozódik a többféle alternatív hajtóanyagok alkalmazásával.

Tájékoztatási kötelmek

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) 2016 októberében jóváhagyta az új EN 16942 európai szabványt, amely harmonizált címkét (grafikai jeleket) ad meg a folyékony és a gáznemű üzemanyagokra vonatkozóan. A dokumentum az Európai Bizottság felkérésére készült, és azt eredetileg minden CEN-tagállamnak 2017. április végéig be kellett volna vezetnie. A hajtóanyagcímke egyedi alakja azonosítja a hajtóanyag típusát, az alakzaton belüli betűk és számok információt nyújtanak a maximális biokomponens tartalomról.


1. ábra. Dízelhajtóanyag-címkék


2. ábra. Paraffinos dízel hajtóanyagcímke


3. ábra. Benzinhajtóanyag-címkék


4. ábra. Gáztermékek címkéi

Az irányelv előírja az új egységesített hajtóanyag jelölő címkék elhelyezését:

  • az üzemanyag töltőállomás minden kútoszlopán minimálisa 30 mm átlómérettel és az üzemanyagtöltő pisztolyokon minimálisa 15 mm átlómérettel (5. ábra);
  • az újonnan gyártott járműveken az üzemanyag-tanksapka közvetlen közelében minimálisan 15 mm átlómérettel (6. ábra), valamint a jármű kézikönyvében, illetve a jármű információs központjában elérhető elektronikus kézikönyvben is.

mopedek, motorkerékpárok, triciklik és négykerekű motorkerékpárok;

  • személygépkocsik; könnyű haszongépjárművek; nehéz tehergépjárművek;
  • autóbuszok.
  • 5.ábra. A hajtóanyagcímkék elhelyezése a kútoszlopon és a töltőpisztolyokon 6. ábra. A hajtóanyagcímkék elhelyezése a gépjárművön

    Elektromos töltést igénylő járművek cimkéi

    Dr. Varga Vilmos

    SZIE Gépészmérnöki Kar, Járműtechnika Tanszék

    CÍMKÉK tájékoztatás