MESZEZZÜNK! Kérdések és válaszok!

Mennyit meszezzünk? Egyértelmű, hogy talajvizsgálat szükséges a pontos mennyiség kiszámításához. Fontos figyelembe vennünk a talaj kémhatását (pH), kötöttségét, kalciummennyiségét, az egyéb pozitív töltéssel rendelkező ionok mennyiségét (pl. magnézium, nátrium). Amennyiben van lehetőségünk, kérjünk CEC (kicserélhető kationmennyiség) vizsgálatot is. Az alacsony dózis hatása nem érvényesül, a túlzott dózis pedig mikroelem (cink, vas stb.) felvételi gondokat okozhat! Érdemes a kijuttatandó mennyiséget szakemberek segítségével kiszámítani! A kalcium a csapadékkal együtt kimosódik a talaj felső rétegéből. A meszezést 2-3 évente érdemes megismételni, a talaj szervesanyag-tartalmának, csapadékmennyiségének és eloszlásának, a termesztett növényfajnak (vetésforgónak), művelési módnak (lazított, szántott terület) függvényében.

Mivel meszezzünk? Ami fontos: szórhatóság, pormentesség, hatóanyag-tartalom, gépeinket ne károsítsa, tárolható és könnyen kezelhető legyen a javítóanyag. A granulált formulák (Kalkkorn) megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. A kalcium-oxid (égetett mész) alapú termékek gyors hatást biztosítanak, ugyanakkor tartamhatással nem rendelkeznek. A granulált kalcium-karbonát alapú termékek azonnali és tartamhatással is bírnak, feltáródásuk folyamatos. Fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amelyet granulálás előtt igen apróra (mikronos nagyságrend) őröltek, így a fajlagos feltáródási felület igen nagy.

Mikor meszezzünk? Granulált kalcium-karbonát alapú termékeket magágy-előkészítéskor, vetés után, és ami fontos – akár állományban is használhatunk, mindenféle megkötés nélkül. Röpítőtárcsás műtrágyaszóróval kijuttatható. Télen kalászos, illetve őszi káposztarepce felületekre szórva alkalmazható, bedolgozás nélkül is megindul a beoldódás. A feltáródó kalcium a téli bemosócsapadékkal együtt mozog a gyökérzónába, és itt fejti ki hatását. Használja ki gépei és a rendelkezésre álló munkaerő kapacitását, végezze el a talajjavítási munkákat a tél folyamán!

Agroaim Hungaria Kft.

2100 Gödöllő, Hegyesi M. u. 1/A
Tel.: +36 30 983 8390
www.agroaim.hu


meszezés