fbpx

A hatékony permetezés az alkalmazástechnika tükrében és még sok más…. 9/2. rész

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 05.

A 9/1. részben alaposan ismertettük önökkel a növényvédelmi törvény változását. Ezek után térjünk rá a cikksorozat eredeti tematikájára és az elkövetkezendő aktuális feladatokra.

Ha valami oknál fogva augusztusban elmaradtak az alábbiak, akkor ezek pótlásáról sürgősen gondoskodni kell.

Miután a gazdák nagy része átesett a repce, őszi árpa és őszi búza okozta stresszen, elkezdheti a tarlón a bálák betakarítását, behordását és a tarlók ápolását. A kívánt mélységet nem egyszerre, hanem több lépcsőben kell elérni és nem szabad megfeledkezni a talaj bezárásról sem. Szóba jöhetnek a grúberek, tárcsák, lezárásra a különböző hengerek.

Ha a gabonaszalma nem kerül betakarításra, annak tápanyagtartalmával és a bontáshoz szükséges nitrogénnel feltétlen számolni kell (baktériumok készítmények).

Most kell védekezni az évelő egyszikűek (fenyércirok, tarackbúza) és kétszikűek (acat stb.) ellen is.

Amíg lehet, addig glifozát. Az oldat pH-ját levinni 4-4,5-re, savanyítani – a lémennyiség minimális legyen – 50 l/ha – és „tapadásfokozót” kell rakni az oldatba a műtrágya mellé. Ahol rendelkezésre áll istállótrágya, azt is ki kell hordani, illetve kiszórni és most van ideje a hígtrágya kijuttatásnak is.

A tarlóápolásra visszatérve: semmiképpen nem kell megvárni, míg a tarlón kikelt disznóparéj, libatop, vagy szerbtövis megnőjön 1-1,5 méter magasra. Már 10-15 cm-es állapotban is magot fog érlelni és 60-70%-os érettségi stádiumban már a zömök csírázó képes!

Nyár végével, aug. 20. után indul a repce vetése. A preemergens védekezéseket célszerű nem kihagyni, ugyanakkor folyamatos a repcén, károsító bolhák jelenléte. A védekezés eredményességét a magas humán toxicitás nem növeli!!! A gabona vetőmagok tisztítását különös gonddal kell végezni az idén és a gombaölőszeres csávázást sem célszerű kihagyni.

Szeptember – Szent Mihály hava

Augusztus vége szeptember eleje elég kapkodásos időszak a gazdák életében. A napraforgó betakarítása a vége fele közeledik és jön az új meghatározó növény, a kukorica betakarítása. A szerves trágyázás is a vége fele jár a hígtárgya kijuttatás is a vége fele közelít.

Ez az első év, amikor sem a repcében, sem az őszi kalászosokban nem szabad használni a neonikotinoidokat. Ettől függetlenül a csávázó gépeknek működnie kell, így azok javítását is be kell fejezni.

Valószínűleg vége van a korai őszi árpa, őszi búzavetéseknek és senki nem nézegette már régóta enynyit a kelő félben lévő repcét, hogy mikor nő már ki végre a bolha foga alól …

Ha 2019-ben nem volt elég vírusos őszi árpa és őszi búza, akkor 2019-2020 termelési évben lesz elegendő …

Szeptember végével drasztikusan csökken az évelő gyomok irtásának a lehetősége. Az idén még használható erre a célra is a glifozát-hatóanyag.

Aki a forgatásos talajművelés híve, annak el kell kezdenie „nézegetni” az ekéjét, hogy startra készen álljon.

Az előzőekben ismertetett kezelésekhez ajánlott fúvókákról a korábbi cikkekben bőségesen szót ejtettünk már, így az ismétléstől úgy érzem eltekinthetünk.

Szó esett továbbá a talajbaktériumok, szárbontó anyagok stb. kijuttatásáról. Ezen a téren is elmondhatom, hogy szintén úttörő szerepet játszottunk a Farmcenterrel. Az irányításom és ötleteim alapján számtalan ilyen kijuttató adapter kifejlesztése, egységcsomagok összeállítása valósult meg, illetve a vevői igényekre támaszkodva több esetben továbbfejlesztéseket hajtottunk végre. Mi sem bizonyítja az ötleteink életrevalóságát és az igényt irántuk, mint hogy számos (védettséghíján) más gyártói kivitel is megjelent és megjelenik a mai napig is. Természetesen, ezen termékek továbbfejlesztésére továbbra is nagy figyelmet fordítunk, így maradunk továbbra is a piac meghatározói.

A következőkben a készítmények kijuttatási lehetőségeit ismertetjük általánosan és képekkel szemléltetve.

Az utóbbi években egyre gyakrabban alkalmaznak mikrobiológiai oltóanyagokat a mezőgazdasági termelésben; a talajok termékenységének javítására, talajélet serkentésére, növényi terméshozamok növelésére. A baktériumkészítményekkel a szerves anyagok bontását, feltáródásátsegítő mikroélőlényeket juttatunk a földbe. A baktérium készítmények hazánkban egyre ismertebbek, keresettebbek. A készítmények alkalmasak tarlóbontásra, képesek elvégezni a cellulózbontást, a kálium feltárását, olyan anyagokat is termelnek, amelyek gátolják a patogén gombák szaporodását. Létezik a piacon olyan készítmény is amelyik az említett két kórokozót parazitáló gombafajokat is mellékel a talajbaktériumokhoz. Nem mellékes hatás a humusztartalom növekedése és a nehézfémek megkötődése, amelyek így kevésbé jutnak be a haszonnövényekbe. A talajélet fokozódásával javul a talajszerkezet is, talajműveléskor érezhetően csökken a vonóerő-igény. A kultúrák aszálytűrése fokozódik – köszönhetően részint a jobb kálium-ellátottságnak, részint a talaj jobb vízháztartásának és a dúsabb gyökérzetnek. A baktériumok által gyűjtött nitrogént, lebontott káliumot már nem kell műtrágya formájában kiadni, azaz költséget takarítunk meg.
A frissen fermentált élőközösség 24-48 órán belül érkezik a megrendelőhöz, ahol fénytől védve, hűtve tárolandó. A kanna zárókupakján keresztül megoldott a gázcsere, a csomagoló közegben pedig rendelkezésre áll annyi tápanyag, amenynyi biztosítja a baktériumok túlélését a gyárból való kikerülés és a talajba juttatás között, de fontos, hogy minél előbb a földbe jussanak, vagyis egy talajműveleti elemmel összekapcsolva kell kiadni őket. Kijuttatása a tárcsa, kombinátor vagy kompaktor elé permetezve, illetve fecskendezve történik, optimális esetben 10 cm-nél mélyebbre. A készítmények dózisa jelentősen eltérő, egy részüket 10-20 l/ha másik részét 1-1,5 l/ha mennyiségben kell alkalmazni, ezért a gazdaságos kijuttatáshoz hígítást kell alkalmazni.


1. kép. Baktérium kijuttató eszköz szerkezeti egységei

Hagyományos (kétmenetes) kijuttatás

A kijuttatás legegyszerűbb módja szántóföldi permetezőgéppel történő kiszórás, amikor a készítményt 200–400 l/ha vízmennyiséggel permetezzük ki, majd a baktériumok fényérzékenysége miatt talajművelő eszközzel azonnal bedolgozzuk. Tavaszi vetésű növényeknél az utolsó magágykészítési művelet előtt, akár gyomirtó szerrel keverve, őszi növényeknél tarlóhántás, vagy magágykészítés előtt sekély bedolgozással.

Egymenetes kijuttatás

A kétmenetes kijuttatási eljárás hátrányainak kiküszöbölésére hazai gépforgalmazók a készítmények gyártóival együttműködve a különböző igényeknek megfelelően kidolgoztak csökkentett lémennyiséggel dolgozó egymenetes eljárásokat. Ezekkel az eszközökkel, a talajmunkákkal, a vetéssel, vagy folyékony starter műtrágyázással együtt egymenetben történhet a kezelés. Folyadékkörük egyszerű, a meglévő gépekre adaptálhatók, vázszerkezetükre, vagy a traktorra szerelhetők.


1.ábra. Kijuttató egység összeállítási rajz

A típuscsalád első tagja a talajmunkákkal egymenetben, a talajművelő gépre szerelve teszi lehetővé a talajbaktérium termékek optimális kijuttatását. 20-80 l lémennyiség kijuttatására alkalmas, azonnal bedolgozza a szert a talajba, így azt semmilyen veszteség nem éri. Gazdaságosságára jellemző, hogy 50 ha kipermetezése után a megtakarított üzemeltetési költség közel egyezik a gép árával, ami más munkákra is használható. A készülék könnyen összeszerelhető, használatba vétele nehézséget nem okoz. A főbb szerkezeti elemek: műanyag tartály, szivattyú, szűrő, nyomásszabályzó, elektromos vezetékek, kapcsolók, szórófejtestek, csővezetékek, csatlakozók. Alapvetően ütközőlapos fúvókákat használnak, de a kiszórandó anyagtól függően lapossugarú és cirkulációs fúvókák is használhatók. A szórófejtestben a fúvókaméretnek megfelelő elemi szűrő is van. A szivattyú elektromos működtetésű, 12 V-al működik; a hektáronként kijuttatni kívánt lémennyiség és a szórócső hosszának függvényében választható 13 l/min vagy 21 l/min térfogatáramú. A szórásszélesség 1,5 m-től 9 méterig változik a talajművelő gép munkaszélességéhez igazodva. A szórócső műanyag KPE, a szórófejosztás 50 cm. A szórócsövet zártszelvény keretre erősítik fel, ami védelmet is biztosít a szórófejeknek a felverődő szárak, rögök ellen. A nyomásszabályozóval lehet beállítani a kijuttatott mennyiséghez szükséges nyomást, ez átlagosan 40-60 l/ha lémennyiséget jelent, általában 2 bar nyomáson kell üzemeltetni, de a nyomás változtatásával lehet szabályozni. A haladási sebesség az alkalmazott talajművelő géptől függ. A keverés a nyomásszabályzóból visszafolyó lémennyiséggel történik.

A típuscsalád másik változata az erőgépre van szerelve, előnye, hogy a munkagéptől függetlenül is lehet használni. Használható tárcsára, kombinátorra és egyéb talajművelő gépre. A traktor elején van a tartály és a szórószerkezet, a szórórúd, esetenként az erőgép orrsúlyok helyére erősíthető fel a 600 l-es tartály. A tartály elején függetlenül szerelni lehet a szórókeretet. A permetezés a vezetőfülkéből irányítható, egyszerű kézi ki-be kapcsolóval, de kialakítható távműködtetésű nyomásszabályozással és automatikus dózisszabályozással is.

Van olyan változat is, amelynek feladata a termékcsaládba tartozó készítmények speciálisan tarlóra (kalászos gabona, napraforgó, kukorica) történő kijuttatása, de a készülék alkalmas vetés előtti kipermetezésre és egyéb anyagok kijuttatására is, megfelelő körülmények biztosításával. Kialakítottak olyan változatot is, amely szórókeret nélkül teszi lehetővé a baktérium termékek kijuttatását, illetve permetezést akár 12 m szórásszélességben, amelyet a talajmunkagép munkaszélességének a függvényében rugalmasan és fokozatmentesen lehet változtatni a szórókeretet pótló ,,szórórúd” magasságának az állításával: 1 fúvóka szélen 3-5 m, 2 fúvóka középen 4-9 m, 3 fúvóka középen és szélen 9-12 m munkaszéleséget biztosít. Előnye a nagyobb cseppméret, kisebb elsodródás, 1,5 m-es szórókeret, nem szükséges szét- és összeszerelés.


2. kép. Erőgépre szerelt kijuttató egység


3. kép. Kertészeti talajbaktérium kijuttatógép

A típuscsalád harmadik változata vetéssel egymenetben, vetőgépre szerelve használható. 20-60 l/ha kijuttatására alkalmas. A sorba, a magágyba juttatja ki a készítményt, hajlékony tömlőkön vezeti azt a csoroszlyákhoz. A dózisbeállítás különböző furatméretű adagoló lapkákkal történik. A gép egy menetben négy funkciót tud ellátni, minden vetőelemre felszerelve vetőmagot, baktériumkészítményt, gyomírtószert, mikrogranulátum formájában növényvédőszert (pl. kukoricabogár ellen) juttat ki. Bármilyen vetőgépre felszerelhető, további idő- és üzemanyag költségmegtakarítást, kevesebb talajtaposást és egyszerűbb munkaszervezést tesz lehetővé.

Vannak olyan nagy munkaszélességű vetőgépek, amelyeknél két folyadéktartályt alkalmaznak, egyetlen tankolással 50 ha is bevethető, a vetés során lehetőség van bármely folyékony halmazállapotú anyagnak közvetlenül a vetőmag mellé juttatására. A nagy területteljesítmény mellett starter oldattal, illetve baktérium készítménnyel is feltölthető a tartály, ezáltal a két anyag egymenetben a magárokba jut, jobb kelést és tápanyag feltáródást eredményezve.

Talajbaktériumok kijuttatására főleg sortakarással ellátott kertészeti kultúrákban, ahol a tápanyag, tápelem kijuttatás ritka, illetve a sortakarás miatt nem megoldott a hatékony termesztés, olyan gép áll rendelkezésre, amelynél egymástól 30 cm távolságban lévő sík tárcsák 5 cm mélységben felhasítják a talajt, majd utána lazítókések injektálják megfelelő mélységbe (10-15 cm) a készítményt. A gépet úgy tervezték, hogy e paraméterek által, a kijuttatás hatása, megfelelő talaj felső szerkezetet alakítson ki. A tárcsák eredményeképpen csökken a vonóerő ellenállás, nem szükséges talajforgatás, a kijuttató szerkezet révén, nő a kijuttatási kapacitás egy menetben. A gép mögötti Güttler henger biztosítja a megfelelő talajtakarást, lezárást, a talaj felső rétegének a laza szerkezetét, ami megfelelő víz, és levegőháztartást biztosít. Az egyenetlen talajokat a henger megfelelően kiigazítja, elegyengeti, miközben a talajba a megfelelő talajbaktériumok, tápanyagok bekerülnek.

A gép 200 l folyadékkal, 2,5 bar nyomással, 8 km/h sebességgel egy ütemben 4 ha kezelésére alkalmas. Előnye az N-P-K feltárás, talajszerkezet javítása, nyesedék bontása, biztos eredés, nagyobb terméshozam. További előnyök: a baktériumot, tápanyagot egy munkamenetben közvetlenül a talajba juttatja, gyorsabb a kijuttatás, javul a talajszerkezet, nincs elsodródás, csökken a talaj tömörödése.

Számos baktériumkészítmény- előállítóval a kezdetek óta együttműködünk és az igényeiket figyelembevéve hajtottuk végre az egyedi, az ő arculatukra szabott kijuttató egységcsomagok összeállítását. A teljesség igénye nélkül néhány cég, akivel az együttműködés a felhasználók körében is pozitív visszhangot váltott ki: Agro.bio Hungary Kft., Natur Agro Kft., Terragro Kft., Azoter forgalmazó – Pannon-Trade Kft., SymBio-Tech Kft., Bionat Kft. stb.

Hegedűs Sándor, Huszár Jenő, Dr. Pályi Béla