fbpx

A jövő genetikája – EURALIS P3 repce

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 24.

2019-ben közel 310.000 hektáron vetettek őszi káposztarepcét Magyarországon. Az elmúlt években megkedvelték a hazai termelők ezt a növényt, megtanulták a termesztését, amit így a legtöbb régióban évek óta magas jövedelmezőséggel lehetett termeszteni. A szaktudás mellett a kiváló genetika is rendelkezésre áll, hiszen a nemesítőházak, kínálatukat folyamatosan bővítve, a legújabb fejlesztésű hibridjeiket hozzák forgalomba Magyarországon. 

Nehéz a hibridek közül választani? IGEN!

Tudunk a választásban segíteni? IGEN!

A hazai viszonyok között igazoltan kiemelkedő termésre képes? IGEN!

Az 1936-ban alapított EURALIS francia termelői tulajdonban lévő, szövetkezeti rendszerben működő, nemzetközi mezőgazdasági vállalatcsoport, ami több mint 10 éve van jelen Magyarországon. Az elmúlt években a magyar piacon szójában, cirokban is piacvezetők lettünk, és emellett évről-évre folyamatosan nő az EURALIS repcével bevetett területek nagysága.

 

Mi a sikerünk titka?

Egyszerű a válasz: olyan termékkínálatot tudunk biztosítani a hazai termelők részére, amiből mindenki megtalálhatja a technológia adottságainak, termesztési környezetének leginkább megfelelő, átlag feletti jövedelmezőséggel termeszthető hibridet.

Az EURALIS 1981-ben indította el repcenemesítési programját, amit 2007-ben teljesen megújított abból a célból, hogy még versenyképesebb és korszerűbb hibrideket állítson elő a gazdálkodók számára.

Jelenleg Európában 6 állomáson folyik a nemesítői munka, aminek eredményképpen évente 4000 új hibridjelöltet állítunk elő. Ezek közül csak az a 3-5 kerül köztermesztésbe, amelyek valóban kiemelkedő képességekkel rendelkeznek és teljesítményük eléri, vagy meghaladja a versenytársak legjobb termékeinek szintjét.

Cégünk a repcében egy saját minősítési rendszert dolgozott ki és vezetett be annak érdekében, hogy a portfólióján belül egyértelműen megkülönböztesse a termelők számára a legújabb, legígéretesebb, kiemelkedő képességgel rendelkező hibridjeit.

 

A program neve: P3

 

A minősítési folyamat során az új hibrideknek a termesztés jövedelmezősége szempontjából legfontosabb 7 tulajdonságát vizsgálják és hasonlítják össze az egyéb nemesítőházak vezető termékeinek teljesítményével. Csak azok a hibridek kapják meg a P3 minősítést, amelyek a 7 paraméter összehasonlító értékelése után bizonyíthatóan átlag feletti, kiemelkedő minőséget képviselnek.

A P3 minősítés egyik fontos alappillére az átlag feletti termésbiztonság.

Emiatt a nemesítői munka egyik kiemelt célja a betegségekkel, és ezen belül a repce egyik legfontosabb kórokozójával, a Phomával szembeni ellenállóképesség/rezisztencia fejlesztése.

Ebben az EURALIS legújabb hibridjei kiemelkedő ellenállóképességet mutatnak, mivel egyszerre rendelkeznek a Phomával szembeni ún. kvantitatív és kvalitatív védelemmel.

A kvantitatív (mennyiségi) védelem egy általános és erős Phoma elleni védekezőképességet jelent, amit több gén együttes jelenléte eredményez.

A kvalitatív (minőségi) ellenállóképesség egy speciális képesség, ami a Phoma egy-egy rasszával szemben nyújt tökéletes védettséget. A rezisztenciát a növényben található ún. RLM-gének adják, amik megléte specifikusan az adott rasszal szembeni biztosít védelmet.

A legkorszerűbb hibridjeink már tartalmazzák az RLM7 és/vagy RLM1, RLM3, RLM4 és RLM9 géneket.

Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a géneknek a beépítése a növényekbe hagyományos nemesítési technikákkal történik, tehát hibridjeink nem minősülnek GMO-s növénynek!

Ez a nemesítői munka és a P3 program csak akkor lehet hasznos és értékes a hazai partnereink számára, ha ezáltal olyan új hibridek kerülhetnek a piacra, amelyek a magyarországi körülmények között is átlag feletti termésre képesek.

Emiatt a bevezetésük előtt saját teszthálózatunkban, az ország eltérő környezeti adottságú területein vizsgáljuk és értékeljük az új hibridek teljesítményét. Emellett nagyos fontos visszajelzés számunkra a NÉBIH hivatalos és független kísérleteiben elért eredmény. A példa is jól mutatja, hogy a nemesítési munkánk eredményeképpen előállított új generációs EURALIS hibridek teljesítménye a hazai viszonyok között is átlag feletti.

 

 

A P3 jelölés tehát garancia az Ön számára is, hogy az ilyen minősítésű EURALIS repce hibridek átlag feletti teljesítményre képesek!

A 2020/21-es szezonban az alábbi P3 minősítésű hibrideket ajánljuk a figyelmébe:

  • ES CESARIO
  • ES IMPERIO
  • ES DIABLO
  • ES CAPELLO
  • ES VITO

 

A korai éréscsoportba tartozik az ES CESARIO hibrid, amelyet kiváló kezdeti fejlődési erély és nagyon jó elágazódóképesség jellemez. Pergésre, megdőlésre egyáltalán nem hajlamos, korán betakarítható hibrid nagyon magas terméspotenciállal. További erőssége a kiváló Phoma-tolerancia, hiszen RLM1, RLM7, RLM9 génekkel rendelkezik.

 

A Magyarországon regisztrált ES IMPERIO egy közép-korai, kiemelkedő termőképességű hibrid, ami elsőként kapta meg a P3-as minősítést. Intenzív körülmények között rekord termésre képes. A NÉBIH regisztrációs kísérleteiben 2015-ben a 4,35 t/ha eredménye 17%-kal, 2016-ban az 5,44 t/ha eredménye 10%-kal haladta meg a standard hibridek átlagát. Nagyon jó elágazódóképessége miatt az alacsonyabb tőszámú, széles sortávú technológiában is javasolt a termesztése. Átlag feletti a betegségekkel szembeni ellenállóképesség és kiemelkedően jó Phoma-tolerancia (RLM3, RLM7 génekkel rendelkezik) jellemzi. Alkalmazkodóképessége nagyon jó, ezért a kevésbé intenzív termőhelyeken is átlag feletti termésre képes.

 

Újdonságunk a közép érésű ES CAPELLO, ami az új szezontól már elérhető a magyar termelők számára. A hazai kísérleti és a nemzetközi üzemi eredmények egyértelműen azt bizonyítják, hogy ez a P3-as család legújabb generációs hibridje intenzív technológia mellett kiemelkedő termésre, de az átlagos termesztési körülmények mellett is átlag feletti hozamra képes. Állóképessége nagyon jó, pergésre nem hajlamos, és további erőssége a betegségekkel szembeni kiváló ellenállóképesség is. Phoma-toleranciája az RLM7 gén miatt kiváló.

 

A tavalyi évben mutatkozott be sikerrel a Magyarországon regisztrált, közép- korai éréscsoportba tartozó ES DIABLO. Kiemelkedő terméspotenciálját jól mutatja, hogy a NÉBIH kísérleteiben 3 év (2016-18) átlagában elért 5,19 t/ha- os termése közel 8%-kal haladta meg a hivatalos standardok átlagát. Átlag feletti alkalmazkodóképesség, magas olajtartalom és kiváló Phoma-ellenállóság (RLM1, RLM7, RLM9 génekkel rendelkezik) jellemzi.

 

A közép-kései éréscsoportba tartozó ES VITO bemutatkozása óta bebizonyította, hogy kiemelkedő alkalmazkodóképessége miatt az ország eltérő termesztési körülményei között is átlag feletti, intenzív technológia mellett pedig rekord termésre képes. Kezdeti fejlődése gyors, intenzív. Nagyon jó Sclerotinia- és emellett kiemelkedő Phoma-ellenállóság jellemzi, mivel RLM1, RLM7 és RLM9 génnel rendelkezik.

 

A hibridjeinkkel kapcsolatban keresse a területileg illetékes kollégánkat, illetve bővebb információ található róluk a honlapunkon.

Eredményes gazdálkodást kívánva arra biztatjuk Önt, hogy használja az EURALIS repce kiemelkedő genetikáját, hisz ÉRTÉKET ÉS BIZALMAT TEREMTÜNK! 

Balogh László
termékmenedzser
Euralis Kft.