fbpx

A korszerű borjúitatási technológia– Accelerated Growth

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 31.

Jelen cikkünkben a korszerű borjúnevelés során alkalmazott gyorsított növekedés technológiájáról írok. Az „Accelerated Growth” borjúitatási technológia az alábbi 3 pillérre épül:

  • itassunk meg napi minimum 1 kg szárazanyagot tejfehérje-alapú folyékony takarmány formájában (tejpótló tápszer vagy tej),
  • itassunk kiváló minőséget, magas tejfehérje-tartalommal,
  • figyeljünk a megfelelő itatás-technológiára (keverési, itatási hőmérséklet, higiénia).

Célunk, hogy olyan takarmányt itassunk, amivel csökkenthetjük a felnevelés időtartamát és ezáltal a költségét úgy, hogy mindez ne menjen a későbbi termelés rovására. Az „Accelerated Growth” technológiának és a megfelelő menedzsmentnek köszönhetően az epigenetikus hatások is megnyilvánulnak, és a tőgy parenchyma, valamint zsírszövet-aránya pozitívan változik, amennyiben el tudjuk kerülni a túlzott energia bevitelt. Részben ennek köszönhető a nagyobb tejtermelés a laktáció során.

Több kutatás (*) is foglalkozik a tápanyagbeviteli értékekkel, melyek eredményei összhangban vannak az NRC (2001) adataival, viszont alacsonyabb energiaigényre mutattak ki. Kiderült, hogy a fehérje hasznosulásánál a korábbi 80%-os hatékonyság helyett 70%-kal kell számolni, így 10-12%-kal több nyersfehérje szükséges a korábbi NRC (2001.) ajánláshoz képest. A teljes tej fehérjetartalma 3,5%, szárazanyag-tartalma pedig megközelítően 12%.

Ez szárazanyagra vetítve 29,1% nyersfehérjét jelent, még a legtöbb tejpótló nyersfehérje tartalma 21-22%, és tudjuk, hogy nem teljes mértékben tejfehérjét tartalmaznak.

Továbbá, minél több energiát vesz fel a borjú, annál nagyobb a potenciális fehérjeszintézis lehetősége, így emiatt magasabb fehérjeszint szükséges. Bár a testösszetételi adatok azt mutatják, hogy elegendő a 15%-os nyerszsír-szint nem hideg hőmérsékleti körülmények és megfelelő zsírsav összetétel esetén, de a recepteknél figyelembe kell venni a hőtermelés energiaszükségletét is. Elengedhetetlen az esszenciális zsírsavak megfelelő aránya az újszülött és választott borjak esetében (Hill és mtsai. 2009). A növényi olajok közül a pálma- és kókuszolajat használják a tejpótlók gyártása során. A kókuszolaj túlnyomó részt rövid és közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz, melyek bélből történő felszívódása gyorsabb, és a bélflóra egészségére is jótékonyan hatnak. A pálmaolaj a zsírsav összetételéből adódóan lassabban szívódik fel, ezért nagyobb pálmaolaj-tartalom esetén a szilárd takarmány felvételének mennyisége csökken.

Kutatók kimutatták (Hill és mtsai. 2006, 2007), hogy a 26-27%-os nyersfehérjetartalom mellé elegendő a 17%-os nyerszsír-tartalom (így a tőgyszövet elzsírosodása megelőzhető, ami növeli az első laktációs potenciális tejtermelést). Ennek megfelelően alkotta meg a Nukamel a legújabb magas tejszármazék tartalmú, szójamentes termékét a Nukamel Performert.

Ezen adatok ismeretében és a gyors technológiai, genetikai előrehaladás, megfelelő borjú menedzsment segítségével, a jó gazda gondosságával már könnyedén megfelelhetünk a jelen kor kihívásainak a későbbi nagyobb profit érdekében.

*(Bartlett, 2001, Diaz és mtsai., 2001, Tikofsky és mtsai., 2001; Bascom és mtsai., 2007; Blome és mtsai., 2003; Brown és mtsai, 2005; Meyer, 2004; Mills, 2009)

Csánkné Pozbai Orsolya

Interagrár Kft.