A liba- és a kacsamáj közötti különbségekre, illetve tudatosabb vásárlásukra is felhívják a figyelmet az V. Libamájfesztiválon – közölték a szervezők.
Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint rejtett kamerás felvételek és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatai alapján kiderült, hogy tíz vizsgált budapesti hentesüzletből kilencben libamájáron valójában kacsamájat kaptak a vásárlók.
A tíz próbavásárlást a Libamájszövetség végezte augusztus 13-án, a vizsgálatokat pedig a Nébih laborja.
A vásárlások öt budapesti vásárcsarnokban, valamint kisebb húsboltokban történtek, véletlenszerűen kiválasztott helyeken, ahol nem volt egyértelműen megkülönböztetve a két májfajta.
A próbavásárlók mindenhol hízott libamájat kértek.
A világ májtermelésének 90 százaléka ma már kacsamáj, és csak 10 százalék a libamáj.
Ez utóbbinak 80 százalékát Magyarországon állítják elő, az éves export 1800 tonna.
Szeptember 6-8. között ötödször rendezik meg a fesztivált, ezúttal a budapesti Erzsébet téren.
A rendezvény célja a hazai libamájfogyasztás népszerűsítése – tájékoztattak a szervezők.
A közlemény szerint ha minden magyar egy évben csak 30 deka hízott libamájat fogyasztana, akkor az ágazat talpra állna.
MTI 2013. szeptember 2.