fbpx

A magyarországi biogáztermelés ösztönzése a FARMAGAS európai uniós projekt megvalósításával

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 28.

A XXI. század legnagyobb kihívásai közé sorolható a környezetbarát energia felhasználásának fejlesztése és részarányának fokozatos növelése.

Napjainkban a megújuló energia termelés számos kihasználatlan formája ismert, ennek ellenére világviszonylatban a teljes energia termelésben betöltött szerepük egyenlőre még mindig alacsony.

Az Európai Unió a fenntartható gazdasági fejlődést és a környezetvédelmet szem előtt tartva a tagállamoknál már meglévő energetikai rendszerek észszerűbb és hatékonyabb felhasználására valamint a megújuló energiaforrások elterjesztésére stratégiai keretprogramot hozott létre és működtet.

Az „Intelligens Energia Európa” program több célterület mellett az energetikát érintő problémák megoldásait, ezen belül a megújuló energiaforrások alkalmazását például kutatási eredmények nemzetközi elterjesztésével is támogatja.

A 2009. júniusában elindított, az „Intelligens Energia Európa” program által támogatott FARMAGAS projekt átfogó célja, hogy három nagy mezőgazdasági potenciállal rendelkező európai uniós tagállamban – Magyarország, Lengyelország, Románia – a biogáztermelést és felhasználást népszerűsítése, ezzel hatékony megoldást mutasson be a célországok mezőgazdasági üzemeinek hulladékkezelésére.

Így a hulladékok anaerob lebontásával a hulladékkezelési problémák jövedelemforrássá válhatnak.

A három célország a projekt szempontjából hasonló tulajdonsággal rendelkezik, meghatározó a mezőgazdasági ágazat teljesítménye, azonban az egy főre eső biogáztermelés a legalacsonyabbak közt szerepel az Európai Unióban

. A biogáz termeléssel kapcsolatos széleskörű ismeretátadásra – know-how és technológiai transzfer – egy hattagú nemzetközi (spanyol, dán, német, lengyel, román, magyar) konzorcium alakult, amelynek magyarországi tagja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

 

A 24 hónap időtartamú FARMAGAS projekt elsősorban a sikeresen lezárult, VI. Európai Keretprogram által támogatott AGROBIOGAS elnevezésű közösségi kutatás-fejlesztési projekt eredményeire alapoz.

Az AGROBIOGAS projekt olyan anaerob lebontással biogáztermelésre felhasználható, értékes mezőgazdasági hulladékok és azok kombinációinak a kutatására fókuszált, melyek kezelése normál esetben jelentős költséggel jár a termelők számára.

Ennek a projektnek az eredményeként olyan közvetlenül felhasználható információs eszközök jöttek létre, amelyeket a FARMAGAS projekt célországaiban, széles szakmai közönség, illetve a potenciális felhasználók – kiemelten a mezőgazdasági ágazat szereplői – előtt mutatnak be a projektben résztvevő szervezetek.

A FARMAGAS projektben megvalósuló, a mezőgazdasági eredetű termékekre alapozott biogáztermeléshez és a biogázüzemek működtetéséhez kapcsolódó ismeretátadásban és képzésben kitüntetett figyelmet kap négy, az AGROBIOGAS projektben nemzetközi témaspecialisták által kidolgozott információs eszköz – Anaerob Lebontási Szimulációs Szoftver, Beruházási Döntéstámogató Szoftver (IDT), Lebontott Maradványok Hasznosítási Útmutatója és a Biogázüzem Működtetési Útmutató – részletes bemutatása.

 

Az Anaerob Lebontási Szimulációs Szoftver egy felhasználóbarát program, amely támogatja a kiválasztott egynemű vagy kevert mezőgazdasági eredetű anyagokra alapozott biogáztermelés értékelését.

A mezőgazdasági szubsztrátumok széles körére alkalmazható program egy anaerob lebontási modell számításai alapján értékelést készít az adott inputanyag felhasználásának biogáz termelési tulajdonságairól.

A programban az adott biogázüzem műszaki paraméterei is beállíthatók, amely biztosítja az adott üzemre szabott egyedi eredményt.

A kapott eredmények grafikusan is megjeleníthetők és összevethetők az előzőleg már más inputanyagokra elkészített elemzésekkel is.

A Beruházási Döntéstámogató Szoftver (ITD) célja, hogy független szakmai támogatást biztosítson a potenciális beruházóknak a biogázüzem létesítésének és működtetésének gazdasági értékelésében.

A program az adott biogázüzem tervezett tulajdonságait és a biogáz hasznosítását figyelembe véve, valamint a nemzeti sajátosságok ismeretében a működtetés gazdasági előnyeit és kockázatait értékeli.

A Lebontott Maradvány Biotrágyaként Történő Hasznosításának Útmutatója a szakmai kutatások ismeretében ajánlásokat fogalmaz meg a biogáztermelésben lebontott maradványok biotrágyaként történő felhasználására.

A dokumentum speciális mutatókat és az ezekhez tartozó optimális értékeket ismertet valamint egyéb biogáz termelési követelményt ír elő, amelynek együttes alkalmazásával lehetővé válik a termelés során lebontott iszap trágyaként történő biztonságos felhasználása a mezőgazdaságban.

A Biogáz Működtetési Útmutató a nemzetközi tapasztalatokat összegyűjtve átfogó elemzéséket és hasznos információkat tartalmaz a biogázüzem gazdaságos és versenyképes működtetéséhez, emellett egyes üzemzavarok lehetséges megoldási lehetőségeit is bemutatja.

 

Magyarországon a FARMAGAS projekt keretében megvalósuló képzési és ismeretterjesztő tevékenységet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hajtja végre.

A FruitVeB a projekttel kapcsolatban a következő egy évben, három helyszínen, három különböző időpontban (2010. augusztus, 2010. november és 2011. február) több napos interaktív továbbképzést szervez, ahol a már említett információs eszközök és hazai biogáz szakértők előadásai kerülnek bemutatásra.

A 2010. novemberi rendezvényen lehetőség nyílik működő biogázüzem megtekintésére is. A szervezet várja mindazon érdeklődők jelentkezését, akik részt kívánnak venni a szakmai rendezvénysorozaton.

A programok pontos helyszínét és időpontját a FruitVeB honlapján (www.fruitveb.hu) és szakmai folyóiratokban fogja közzétenni.

A rendezvényeken való részvétel térítésmentes, azonban a korlátozott létszámra való tekintettel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni az [email protected] email címen lehet.

A FARMAGAS projektről további információt a projekt hivatalos honlapján(www.farmagas.eu) olvashat.