fbpx

A mezőgazdaság számára károkozó lehűlés a héten sem várható

Írta: Csomor Zsolt - 2019 január 08.

Hideg, hó és csapadék is várható a héten, amik szükségesek is a jó szezonhoz. A mezőgazdaságban kárt okozó idő azonban nem valószínű ezen a héten, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat heti agrometeorológiai előrejelzésében.

károkozó lehülés

Eddig a tél kedvezően alakult, bár volt kemény hideg is, ami természetesen szükséges is a kártevők ellen. A fagy viszont nem károsított. A csapadék az őszi nagy hiány után folyamatosan pótlódik a talajban: főként a déli területeken kellene még akár 100 mm csapadék is tavaszig egyenletes időbeli eloszlásban.

Ezen a héten is változékony, szeles, többnyire télies idő várható. Különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok váltják egymást fölöttünk nagy sebességgel. A hét eleji hideg után a hét közepén enyhül, péntekre ismét hűl, majd a hét végén ismét enyhül az idő. Az enyhébb idő jellemzően a nyugati országrészben várható.

A sok felhő miatt csütörtök, péntek és szombat reggelre ígérkezik kemény fagy (-10 fok) a szélcsendesebb, havas tájakon. Károkozó mértékű lehűlés azonban nem valószínű, a hóréteg pedig megvédi majd az őszi vetéseket. Többször is várható csapadék: a legnagyobb mennyiség kedden és szerdán várható. Ennek nagyobb része hó formájában érkezik, de nyugaton a havat eső, ónos eső válthatja.

A heti összes csapadék (14-ig) általában 5 és 15 mm között valószínű: északon több, délnyugaton kevesebb. A hó a keleti országrészben gyarapodni fog. A talaj hőmérséklete a felszín közelében nem sokat változik, nyugaton 0 fok körül, kevéssel a fölött, míg keleten kissé az alatt alakul.