A nagy ökológiai lábon élő cégek is zöld csomagolásra váltanak

Rondo Hullámakartongyártó Kft.: a fenntartható csomagolóanyag-felhasználás alapja a másodnyersanyagok felhasználása és az újrahasznosíthatóság

A legnagyobb ökológiai lábnyomot hagyó iparágakban is egyre inkább előtérbe kerülnek a fenntarthatósági szempontok, így egyre többen térnek át a környezetbarát csomagolóanyagok alkalmazására. Például a környezetvédő szervezetek bírálatainak kereszttüzében álló élelmiszeripari vállalatok immár termékeik 40 százalékát csomagolják környezetkímélő hullámkartonba, nagymértékben csökkentve ezzel az ágazat környezetterhelését. A felmérések azt mutatják, hogy a nagy csomagolás-felhasználó vállalatok közel kétharmadának fontos, hogy a csomagolószer környezetbarát legyen – áll a Rondo Hullámkartongyártó Kft. közleményében.

Budapest, 2016. június 6. Alapvető változások zajlanak a csomagolás-felhasználás területén, s világszerte előtérbe kerülnek a környezetbarát technológiák és megoldások. Ennek legnyilvánvalóbb jele a hullámkarton csomagolóanyagok térhódítása. A világ hullámkartongyártó vállalatai ma már együttvéve évente 43,4 milliárd négyzetméternyi hullámkarton csomagolást termelnek, amely nagyobb felületet lenne képes lefedni, mint Svájc teljes területe.

A kedvező folyamatot erősíti, hogy a legnagyobb ökológiai lábnyomot hagyó iparágakban is terjed a zöld csomagolások felhasználása. Így ma már az élelmiszerek csomagolásának körülbelül 40 százaléka készül hullámkartonból, egyszerre csökkentve a csomagolóanyagok okozta környezetterhelést, valamint az élelmiszerek pazarlását.

Európai uniós szinten évente közel 90 millió tonna élelmiszer kerül a kukákba. Így a megtermelt élelmiszerek közel egyharmada válik hulladékká, anélkül, hogy felhasználták volna. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy akörnyezetvédő szervezetek által sokat bírált – élelmiszeripari vállalatok olyan csomagolószereket használjanak, amelyek egyszerre képesek megvédeni a terméket a szállítás és értékesítés során a különböző fizikai sérülésektől, frissen tartani azt, valamint a fogyasztói igényeknek és a környezetvédelmi szempontoknak is megfelelni.

 „A szakértői számítások azt mutatják, hogy amennyiben gondos csomagolással sikerül megóvnunk egy terméket, összességében tizedannyi erőforrás felhasználására van szükségünk, mintha a tönkrement cikket újra előállíttatjuk, legyártatjuk. Ezért is fontos, a nagy felhasználók milyen csomagolóanyag mellett teszik le a voksukat, illetve a csomagolóanyag-gyártók milyen értékajánlatot kínálnak számukra megoldásaikkal”– mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője a június 5–i Környezetvédelem világnapja apropóján. A vállalatvezető hozzátette: más csomagolóanyagokkal összevetve a hullámkarton napjaink legkedvezőbb megoldása arra, hogy a csomagolás-felhasználás okozta környezetterhelést csökkentsük. „Fejlesztéseink eredményei és növekvő megrendelés-állományunk azt mutatja, hogy tudatos hozzáállás mellett az üzlet és a környezetvédelem ma már képes kéz a kézben járni” – hangsúlyozta Miklós Zsolt.

A hullámkarton csomagolóanyagok 85 százalékban hasznosított másodnyersanyagból készülnek. Emellett a papírdobozok leselejtezésüket követően – a szelektív hulladékgyűjtés alkalmazása esetén – 100 százalékban újrahasznosíthatóak. A papír csomagolószerek alacsony tömegének köszönhetően alapvetően kisebb a szállítás okozta környezetterhelés is, s ennek révén csökkenthetőek a logisztikai költségek. Egy műanyag kiszerelésben forgalomba hozott 10 kilogrammos gyümölcsös rekesz esetén a teljes tömegből 1,9 kilogrammot tesz ki a műanyag láda, amely a szállított tömeg 19 százalékának felel meg. Ezzel szemben egy hasonló funkcióval rendelkező papírrekesz tömege alig 0,6 kilogramm. Ebben az esetben tehát a szállítmány tömegének sokkal nagyobb részét, 94 százalékát teheti ki maga a termék.

A fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülését mutatják a felhasználói oldal vállalatai között végzett felmérések is.  „A fenntartható üzletépítés modelljét igazolta vissza az a korábbi Gfk felmérés, amely arra mutatott rá, hogy a csomagoló vállalatok 64 százalékának fontos, hogy az általuk felhasznált csomagolószer környezetbarát legyen. Emellett a megkérdezettek közel 80 százaléka egyetértett azzal az állítással, miszerint környezetvédelmi szempontból a hullámkarton csomagolóanyagok kedvező megoldást kínálnak” – tette hozzá Miklós Zsolt. 

csomagolás csomagolóanyag