A papírgyárnak szemét, a talajnak hasznos

Írta: Csomor Zsolt - 2020 március 24.

A lengyel Opole-i Egyetem kutatói a papírgyárakban keletkezett hulladékból egy speciális, talajszerkezet javító keveréket dolgoznak ki.

 

Az Opolei Egyetem és a hulladékfeldolgozással foglalkozó Envipro Terratech cég együttműködési szerződést írt egy speciális talajdúsító keverék fejlesztésére, amit a papírgyárakban keletkező hulladékokból nyernek, olvasható az agropolska.pl oldalon.

Ez egy teljesen természetes, cellulóz alapú termék. A Puławy-i Műtrágyázási és Talajtani Intézet első szakértői véleménye kimutatta, hogy a termék jelenléte a talajban növeli a talaj PH-értékét, biztosítja a humuszképződést és a vízmegtartást, mondja Wojciech Musiał, az Envipro elnöke.

A termék három problémára, a vízhiányra, a savasodásra és a humuszhiányra is megoldást nyújt a modern mezőgazdaságban. Az új fejlesztéssel ráadásul egy másik, a papírgyártásból származó  cellulózfelesleg problémája is megoldódik. Évente félmillió tonna papírhulladékot értékes mezőgazdasági adalékanyaggá alakíthatnak a talajminőség javítása érdekében.

A kutatók remélik, hogy a talajszerkezetjavító keverék a lehető leggyorsabban kereskedelmi forgalomba kerül, és arra is számítanak, hogy más tudományágak szakértőit  is ösztönzik a lengyel mezőgazdasági termelőket segítő egyéb fejlesztésekre, olvasható az ökoroom fordításában.