fbpx

A parlagfű korábbi virágzására figyelmeztet a Földművelésügyi Minisztérium

Írta: - 2014 június 12.

A parlagfű korábbi virágzására figyelmeztet a Földművelésügyi MinisztériumBudapest, 2014. június 11., szerda (MTI) – Kedvezett az időjárás az idén a parlagfű gyors fejlődésének, a gyomnövény korai megjelenése miatt a virágzásra és a pollenszóródásra is korábban lehet számítani, ezért mielőbb meg kell kezdeni a gyommentesítést – hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium.

A földhasználók és földtulajdonosok kötelesek kül- és belterületen is június 30-áig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani – emlékeztet szerdai közleményében a tárca.

A védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet a bírság. A büntetés másfélszeresére nő, ha három éven belül a földhasználót többször is megbírságolták az általa használt terület parlagfű-fertőzöttsége miatt.

A mezőgazdasági területek gyommentesen tartása mellett a termelőknek a táblaszegélyek gondozására is törekednie kell.

A parlagfű elleni védekezés minden évben kihívás elé állítja a gazdálkodókat, ezért a gyommentesítéssel kapcsolatos kérdésekkel forduljanak a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz, illetve a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez – javasolja a minisztérium.

MTI 2014. június 11.