fbpx

A REPCÉK IS HIÁNYOLTÁK A TELET

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 21.

2019/2020 telén hiába vártuk a téli hangulatot és havat, néhány napot kivéve ez nálunk elmaradt. Az őszi vetések is hiába vártak a hótakaróra, néhány fagyos napon kívül ott sem láttak telet. Mi lehet ebből a repce földeken? A jól fejlett repceállományokban valószínűleg a szokásosnál hamarabb megjelennek a kórokozók, és a kártevők is megérkeznek március előtt. A nyereséges termesztéshez a repce intenzív tavaszi védelme elengedhetetlen. A feladat nem egyszerű, de tervezéssel és felkészültséggel el lehet érni azt a termésmennyiséget és -minőséget, ami a termesztés jövedelmezőségének alapja.

Kora tavaszi rovarkártevők

Kora tavasszal elsőként a repce-szárormányos és a nagy repceormányos kártételét kell megelőzni. Tavaszi betelepedésükhöz hasonló időjárási körülmények a megfelelők. Az időzítés ezek ellen a kártevők ellen rendkívül fontos, hiszen a szárban lévő lárvák ellen már nincs védekezési lehetőség. Sárgalapos megfigyelésre alapozva a kezelések jól időzíthetők, és a tömeges betelepedés után 7-10 nappal, a tömeges tojásrakás előtt elvégezhetők. Kora tavaszi kezelések esetén a kártevőnyomás mellett a hőmérséklet is befolyásolja a megfelelő szerválasztást. Hűvösebb időben a tavaszi védekezéshez megfelelő választás a Decis Mega. Magasabb hőmérséklet esetén a 2020 tavaszán továbbra is felhasználható tiakloprid hatóanyagot tartalmazó rovarölő szerek tartamhatása is kihasználható a kártevők ellen.

Repce-szárormányos kártétel

A Proteus a tiakloprid és a deltamentrin gyári kombinációja. Ebből adódó kettős hatásmódja (kontakt és szisztemikus) gyors taglózó hatás mellett hosszú hatástartamot, valamint a jelentős kártevők lárvái és kifejlett egyedei ellen erőteljes hatást jelent. A Proteus rendelkezik „anti-feeding”, azaz táplálkozást akadályozó hatással is: a rovarok a kezelés után már nem táplálkoznak, így akkor sem okoznak már kárt, ha a kezelés hatására csak lassabban pusztulnak el. A Proteus-felhasználás egy szezonban 2 alkalommal engedélyezett. Így megfelelő választás azoknak, akik ősszel is használták és azoknak is, akik ősszel más rovarölő szer egyszeri alkalmazási lehetőségét már kihasználták.

Az 50 g/l deltametrin hatóanyagot tartalmazó Decis Mega-t speciális formulációja más pretroidoknál hatékonyabbá teszi. Gyors kezdeti hatás, a kezelt felületen egyenletesebb eloszlás és jobb esőállóság jellemzi. Emellett a kedvező ár-érték arány megmaradt. Felhasználása 1 ősz és 3 tavaszi kezelésre engedélyezett. Kora tavasszal, alacsonyabb hőmérsékleten célszerű a Decis Mega-t választani.

A kora tavaszi időszakban a repce megfelelő védelméhez szükséges készítményeket (2×5 liter Folicur Solo és 2×3 l Proteus) tartalmazó Repce Pro-csomag is elérhető a növényvédőszer-forgalmazóknál.

2020-ban továbbra is tervezzen a Bayer készítményeivel!