fbpx

A repcetermesztés alfája

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 24.

E sorok írásakor még tart a repce betakarítása. A napi, aktuális problémák megoldása mellett, egyre inkább körmünkre ég az őszi vetések pontosítása, a vetésszerkezet kialakítása, melyet a zöldítési elvárásoknak is megfelelően kell kialakítani. A vetésterület meghatározásán kívül fajta-, hibridkérdésről, talajművelési módról, és ugyanakkor dönteni kell a tápanyagellátás kérdéséről is. Előttünk áll, hogy milyen műtrágyát vásároljunk és mennyit. A repcetermesztés sikere, eredményessége már ősszel eldől.

A szántóföldi növénytermesztésre a két legnagyobb hatással bíró tényező az időjárás és a talaj. A jövedelmező növénytermesztés alapja, hogy e tényezők kedvezőtlen hatásait a lehetőségeink szerint mérsékeljük. Az időjárás hatásait csak közvetve, de azért tudjuk befolyásolni különböző agrotechnikai eljárásokkal (talajművelés, vetés, fajtahasználat, növényvédelem, tápanyagellátás). Az egyes elemek különböző mértékben hatnak, fontossági sorrendet mégis nehéz felállítani. A tápanyagellátás a leginkább kézben tartható, közvetlen a döntésünk alapján ható agrotechnikai elem.

Miért foglalkozzunk kiemelten a tápanyagellátással?

Egyrészt, mert hatása a termés mennyiségére és minőségére nagy, másrészt, mert a tápanyagellátásra fordítandó összeg a termelési költségen belül jelentős hányadot képez. A termelés jövedelmezőségét eldöntheti, hogy a költség legnagyobb hányadát kitevő rész milyen hatékonyságú. A repce esetében alapvető fontosságú a kezdeti fejlődést, a megfelelő télállóságot és a tavaszi gyors indulást biztosító őszi tápanyagellátás. A termesztés biztonsága megköveteli, hogy megfelelő időben, arányban, elegendő mennyiségben és felvehető formában biztosítsuk a szükséges tápelemeket a zavartalan fejlődéshez.

Sikeres repcetermesztés megalapozása

A talajellátottságnak megfelelően a foszfor és a kálium biztosítására a YaraMila termékcsalád ajánlott. Jellemző a magas hatóanyag-tartalom mellett a kiváló fizikai tulajdonság, továbbá az NPK-tartalmon kívül jelentős a másodlagos és mikroelem tartalmuk is. A gyártási technológiának köszönhetően a tápelemeket a növény tápanyagfelvételi dinamikájának megfelelően szolgáltatják. Az elegendő nitrogén elengedhetetlenül szükséges az ideális őszi 8-12 leveles állapot eléréséhez. A túlzott nitrogénellátás szintén kedvezőtlen hatást eredményez, de az egészen biztos, hogy nem éheztetéssel kell az állományt a télbe küldeni. Megvannak az egyéb agrotechnikai lehetőségek, hogy elkerüljük az őszi túlfejlett és megnyurgult állományt. Javasoljuk továbbá az őszi lombtrágyázást a télállóság, a megfelelő gyökérnyakátmérő és szükséges lombozat kialakításához szükséges mikroelemek biztosítása érdekében. Ajánlott készítmény a YaraVita Brassitrel Pro, amely a korai időszakban már a szükséges kulcsfontosságú tápelemeket tartalmazza úgy, mint a B, Mg, Ca, Mn, Mo, N 2 l/ha dózisban az aktuális növényvédelmi munkákkal egy menetben. Összefoglalva: a repcetermesztés alfája a megfelelő őszi növényállomány kialakítása, melyben az egyéb agrotechnikai tényezők mellett jelentős szerep jut a kielégítő, harmonikus tápanyagellátásnak. Az alaptrágyázás mennyisége, milyensége határozza meg döntően a termesztés sikerességét, vagy sikertelenségét. Tehát a jó döntés alapvető fontosságú a jövedelem tekintetében. A Yara választéka megfelelő ár/érték arányban biztosít lehetőséget a sikeres termesztéshez az utóbb időben jellemző rapszodikus időjárási tényezők mellett is. Használatukkal megtesszük az első és nem kis lépést a jövedelmező termesztés érdekében.

Döntéseit megkönnyítheti a Yara szolgáltatásaival, mint például a hiánytünetek beazonosításához használható ingyenesen letölthető mobilalkalmazás a CheckIT, vagy kifejezetten nitrogénellátottságot azonosító és további kijuttatási javaslatot biztosító szintén ingyenesen használható ImageIT applikáció. További információért látogasson el honlapunkra, vagy keresse szaktanácsadó kollégáinkat!

Térmeg János

szaktanácsadó

+36-30 34 98 084