fbpx

A rövid tárcsa – Horsch Joker

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 28.

A rövidtárcsák nagyon népszerűek a termelők körében. Ezért ha szétnézünk a piacon, nagyon sokféle gyártmánnyal találkozunk, így elég nehéz kiválasztani azt, ami a termelő igényeit a legjobban kielégíti.

Nagyon sok kisebb farm inkább a vontatott tárcsákat választja, holott a függesztett is hasonló munkát végez. Amivel kevesebbet tud az, hogy a súlya kisebb. Ez akkor lehet hátrány, ha nagyon kemény, kötött talajon dolgozunk, ahova kell a nagy súly a biztonságos behatolás érdekében. A rövidtárcsák fő feladata, hogy sekélyen tarlóhántásban a talajt átvágják és a kihullott magvakat intenzíven bekeverjék. Azon tárcsák, ahol nagyon nagy a lapátmérő – habár elvégzik ezt a műveletet, de pl. a repce – magot túl mélyre temetik, így az nem tud kikelni. A nagylevelű tárcsa jól működik kukoricatarlón, ahol nagy mennyiségű szármaradványt kell átvágni és földdel összekeverni. A gyors rövidtárcsák – nevükben is benne van – hogy rövidek. Ezt abból lehet észrevenni, hogy a földön bizonyos sebesség mellett elkezd ugrálni, illetve a nagyobb mennyiségű szármaradvány eldugul a két sor tárcsa között.


Joker CT Mono TG kapcsolat

Joker 3 CT Napraforgó tarlón

A Horsch Joker RT 52 cm tárcsalappal és méterenként egy tonna súllyal rendelkezik. Ez a súly ahhoz kell, hogy biztonságosan behatoljon még az igen nehéz, kiszáradt talajokba is. A mélységállítás a mellső kerekeken és a hengeren történik, alu távtartókkal (Clips) vagy opcióban hidraulikus úton. A vonórúd úszóban van, mintha egy pótkocsit húznánk, így a traktor billegő mozgása nem kerül át a tárcsára. A Joker RT elejére egy darabolóhengert is lehet szerelni, amellyel az ultra sekély talajművelést is el tudja végezni, valamint a szármardványokat aprítani. A repce 2-3 cm mély tarlóhántása így megoldott, és a napraforgó hosszú szárát is le lehet aprítani.

A Joker RT egy olyan rövidtárcsa, amely nagyon intenzíven tudja művelni a talajt, így alkalmas tarlóhántásra, tarlóápolásra és a magágykészítésre is 12-15 cm mélységig.

Szász Zoltán
307430302