A sikeres repcetermesztés titka

Írta: - 2016 március 16.

Önnek is gondot okoz őszi káposztarepcéjében a tavasszal megjelenő repcefénybogár?

A kártevő a zöldbimbóba történő berágással direkt negatív hatást gyakorol a növényenkénti becőszám alakulására, amivel súlyosan csökkentheti a termést. Akkor hagyja el a telelőhelyét, amikor a levegő átlaghőmérséklete eléri a 9oC-ot, ami a tavaszi felmelegedéssel Magyarországon is hamarosan bekövetkezik. Ezt követően megkezdődik a hirtelen, intenzív és folyamatos betelepülése a repce területekre. Érdemes figyelni a védekezési határértéket, ami 3-5 rovar/növény, melyhez segítséget nyújthat a DuPont kártevő monitoring szolgáltatása.

A repcefénybogár megjelenése és a kihelyezett csapdák fogási eredményei valamint az elmúlt évben végzett rezisztencia vizsgálatok eredményei nyomon követhetők a DuPont Evalio® AgroSystems rendszerében.

Az indoxakarb hatóanyagú DuPont Avaunt® rovarölő szer megbízható megoldást nyújt a repcefénybogarak támadása ellen. Új hatásmódja révén a piretroid rezisztens fénybogár populáció is szabályozható a hasznos rovarok megkímélésével. Az Avaunt® segít erősebb növényállományt kialakítani, ezzel megóvni a termést.

Javasolt növényvédelmi technológia:

Repcében, olajretekben, mustárban a védekezést repcefénybogár ellen a kártevő táblára történő betelepedési időszakában, az imágó létszám figyelemmel kísérése mellett javasolt elvégezni. Az Avaunt®-ot még azelőtt kell kijuttatni, mielőtt a bogarak elérik a gazdasági kártételi határértéket illetve még nem kezdenek el aktívan táplálkozni.

Kijuttatása kizárólag zöldbimbós állapotban javasolt. Virágzó repceállományban a készítmény kijuttatása tilos!

Dózisa: 170-250 ml/ha.

A repcefénybogarak táplálkozása az Avaunt®-tal történő permetezés hatására azonnal leáll. 1-4 napon belül azután elpusztulnak, hogy érintkeztek a rovarölő szerrel vagy a táplálékkal felvették az indoxakarb hatóanyagot. Ezidő alatt ugyan még láthatóak, mozognak, de már nem táplálkoznak a növényen. A DuPont Avaunt® rovarölő szer igen hosszú, akár 8-10 napos tartamhatással is rendelkezik, így a zöldbimbós állapotban történő kijuttatás után azokra a bogarakra is hat, amelyek a kijuttatáskor nincsenek jelen a kezelt területen, de később berepülnek.

Mindezt 2016-tól immár versenyképes áron, megújult, 5 literes kiszerelésben kínálja a DuPont Növényvédelmi Üzletága. Árakról és termék-elérhetőségről kérjük érdeklődjön kereskedő partnereinél.

Avaunt® rovarölő szer a repcében

– egyedülálló hatásmódú

– gyors táplálkozás leállást okoz

– hosszú tartamhatású (10-12 nap)

– rezisztenciatörő

– helyileg felszívódó – pajzsként véd

– UV-, csapadék- és hőmérséklet álló

– termésre pozitív hatású

– kedvező ár-érték arányú

Kora tavasszal a repce gombaölő szeres kezelése is aktuálissá válik. A repce szükségletének függvényében a kezelés optimális ideje a gazdálkodó céljaitól is függ. Ha a gombaölő hatáson túl élettani hatás elérése is cél (pl. növekedés szabályozás), akkor az első szárnövekedési időszakban javasolt a beavatkozás az erőteljes és egészséges repceállomány kifejlődéséhez. Ha a szklerotínia elleni védekezés a fő cél, akkor a zöldbimbós állapotban szükségszerű a védekezés.

Ehhez ajánljuk figyelmébe a DuPont Acanto® Plus gombaölő szert, melyet valamely fenti időszakában alkalmazva kihasználhatja a gombaölő szer és/vagy szárnövekedés szabályozó nyújtotta lehetőségeket.

Amennyiben a repce gombaölős védekezést az Avaunt® kijuttatási időpontjához igazítaná, akkor a rovarölő szerrel egy menetben megvalósíthatja a fungicides védekezést is.

A döntés az Ön kezében van, az Acanto® Plus használata repcében egy szezonban egyszer megengedett.

Az Avaunt® és az Acanto® Plus bevezetésük óta több engedélyezett kultúrában is megbízhatóan teljesítik a velük szemben támasztott elvárásokat. A repcében folytatott hatékonysági eredmények is azt igazolják, hogy számítani lehet a DuPont technológiára a repcetermés védelmében.

A DuPont növényvédő szerek felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!