Nyári bemutatók és képzések a Holland Almánál

Írta: - 2017 június 22.

Az elmúlt években a gyümölcstermelők már megszokhatták, hogy a Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskolája a nyári hónapokban ismeretterjesztő rendezvényeket szervez csobádi kísérleti és bemutató ültetvényében, valamint faiskolai területein. A gyümölcsfaiskola 2008-ban jelentős fajtainnovációs tevékenységbe kezdett. Ennek eredményeképpen először almafajta- és alanykísérleteket állítottak be, majd ezeket csonthéjas technológiai kísérletekkel egészítették ki.

A tesztültetvényekben a faiskola vizsgálja a különböző almafajták varasodás- és lisztharmat-rezisztenciáját, alternancia hajlamát, növekedési erélyét, metszésre, zöldmetszésre, vegyszeres rikításra adott válaszreakcióit. Meg tudnak győződni a fajták fagyérzékenységéről, perzselődésre való hajlamáról, a színes fajták esetén a fedőszín-borítottság és -intenzitás kialakulásáról, tárolhatóságról és számos egyéb tulajdonságról, ami egyaránt fontos a termelő, a fogyasztó és a kereskedők szempontjából is. A faiskolás szemszögéből majdnem teljesen semleges, hogy milyen fajtát szaporít. Ezért a faiskolás fajtákkal kapcsolatos tájékoztatása teljesen objektív. Nagy telepítési beruházások előtt érdemes akár többször is felkeresni a Holland Alma tesztültetvényeit, mert itt valós képet lehet kapni a fajtákról, és tájékoztatják a termelőket azok esetleges hibáiról is.

A fajtatrendek közül egyre meghatározóbb a rezisztens, ugyanakkor magas élvezeti értékű fajták előretörése. A termelők azon törekvését, hogy alacsonyabb önköltség mellett termelhessenek, nagyon hamar felismerték a nemesítők és a szaporítók egyaránt. A varasodás- és lisztharmat-rezisztens vagy toleráns fajták százai kerültek elismerésre, viszont ezeknek csak egy kis része alkalmas magas élvezeti értékű asztali alma előállításra. Az önköltség elsősorban a hozamoktól, a minőségtől, a rezisztenciától és a fajlagos élőmunka-felhasználástól függ. Minél több gyümölcsünk terem, minél jobb minőségben, minél kisebb alternancia hajlam mellett, az önköltségünk annál alacsonyabb lesz, tehát a termesztés nagyobb eséllyel lesz rentábilis. Minél kevesebbet költünk inputanyagokra – első sorban növényvédő szerre –, minél kevesebb időt töltünk koronaalakítással, metszéssel, kötözéssel, szürettel, gyommentesítéssel az önköltségünket annál lejjebb tudjuk szorítani. Tehát érdemes azt is vizsgálni a fajták értékelésekor, hogy az alakító és fenntartó metszésekre az adott fajta hogyan reagál és mekkora élőmunka-ráfordítás szükséges a rendszeresen magas hozamok eléréséhez. A Holland Alma Gyümölcsfaiskola felismerte ezt, és ilyen szemüvegen keresztül is vizsgálja a fajtákat. A megszerzett ismereteket közvetlenül és azonnal átadják a termelőknek, megkönnyítve ezzel a fajtaválasztással kapcsolatos kérdéseket.

A globalizált világ felfokozott rezisztencianemesítési törekvéseinek eredményei nagyon hamar kerülnek a gyakorlatba. Ezáltal minden eddiginél szélesebb lehetőséget biztosítanak a termelők számára, hogy akár biológiai módszerekkel végezhető termelést, vagy ellenőrzött biotermelést folytassanak. A két trend, a biotermesztési törekvések és az egyre nagyobb számban rendelkezésre álló, valóban magas biológiai és élvezeti értékű fajták előretörése a jövőben is várhatóan tovább erősíti egymást.

Mindezek szolgálatában a Holland Alma olyan küldetést vállalt, ami régebben csak kutatóhelyekre volt jellemző. Idén, több mint húsz alkalommal rendeznek fajtabemutatókat. A június elejétől októbere elejéig tartó időszakra már elkészült a rendezvénynaptár és tematika. A nyári bemutatókat csobádi telephelyükön tartják. A bemutatók rendszerint délelőtt 9 óra körül kezdődnek, és a vegetációban éppen aktuális technológiai elemekről szóló előadásokkal. Az előadásokat a Holland Alma Gyümölcsfaiskola munkatársai és neves meghívott szakemberek tartják. Az idei témák a termőegyensúly és a vegyszeres gyümölcsritkítás, a hajtásválogatás és zöldmetszés, aktuális növényvédelmi kérdések köré csoportosulnak. Az elméleti rész után mindig területbejárás és gyakorlati bemutató következik, ahol testközelből is megismerhetők, sőt a legtöbb esetben megkóstolhatók a fajtaújdonságok. A rendezvények, képzések többsége ingyenes, de előzetes telefonos regisztrációhoz kötött.

Mi a teendő, ha nem akar lemaradni ezekről az alkalmakról? Regisztráljon a www.hollandalma.hu oldalon hírlevélre néhány kattintással. Aki a hírlevélre regisztrál, az az aktuális események előtt egy héttel e-mailt fog kapni a bemutatók pontos helyszínéről, időpontjáról és tematikájáról. Ne maradjon le, regisztráljon most hírlevelükre! Amennyiben nem kedveli az elektronikus kapcsolattartást, a bemutatókról telefonos információt is kérhet a 06-30-278-1598-as telefonszámon Babicz Szabolcs faiskola-vezetőtől.