fbpx

A szakma Baján járt

Írta: Sándor Ildikó - 2011 március 07.

Mondhatnám, hogy a megszokott színvonalon, a várt sikerrel zajlottak az idei Axiál Szakmai Napok, de ez nem(csak) fedné a valóságot. Három napon át az érdeklődők apraja-nagyja láthatta a legújabb gépfejlesztéseket, bepillanthatott a „kulisszák mögé”, a gépshow bűvöletében ki is kapcsolódhatott. Sőt, a 12.000 körüli látogató nemcsak Axiál-élményt kapott, hanem szó szerint belekóstolt a Dél-Alföld ízvilágába, hagyományába, szokásaiba, vendégként érezhette magát mindenki. A vendéget pedig visszavárják…

Hagyomány egy kicsit másképp

Már nyolcadik éve, hogy tavasszal a bajai központú Axiál Kft. önálló rendezvényen mutatja be mezőgazdasági és építőipari gépkínálatát és szolgáltatásait. Tavaly szakítva a hagyománnyal – a lajosmizsei helyszínnel – hazai pályára, azaz a bajai telephelyükön rendezték meg „nagykorúvá válásukat”. A váltás sikeresnek bizonyult – foglalta össze a tapasztalatokat Sasi Gábor marketing igazgató – így az idén is Baján találkozhatott a szakma. Ettől viszont nagyobb és valóban idei változás, hogy az eddig megszokott kizárólagossággal ellentétben az Axiál tevékenységéhez kapcsolódó cégeket is meghívott, így 40 építőipari, mezőgazdasági és kertészeti társkiállító is szerepelt a rendezvényen. További kuriózumnak számított, hogy a gasztronómia is megjelent, így 4 pálinkakészítővel, 6 borásszal, 11 élelmiszer előállítóval és 15-féle ételkülönlegességgel találkozhattunk. A hazatérő vendég így hírét vitte a Dél-alföldi sajtok, kolbászok, gyümölcslevek, de még pörköltcukor különlegességeknek is, hogy Baja az Axiál és a halászlé mellett már mást is jelenthessen.

Már talán felvehetjük a versenyt

A magyar mezőgazdaság legnagyobb hátránya technikai elmaradottságából adódott. A klasszikus géptámogatásokkal pont ezt a hátrányt kellett behoznunk, az eddigi kb. 80 milliárd forintos uniós támogatással együtt 320 milliárd forint értékű technikai fejlesztés valósult meg a közelmúltban a hazai mezőgazdaságban, aminek természetesen már látványos eredményei vannak. – foglalta össze az eredményeket dr. Gráf József földművelésügyi- és vidékfejlesztési miniszter a rendezvény megnyitóján. Nem mi lettünk a legmodernebbek még ezzel a kivételesnek mondható támogatási összeggel sem, ez azért természetes, de már több helyen is felvehetjük a versenyt az uniós tagországokkal, a technikai háttéren nem fog múlni. Több mint 2000 sertéstelep újult meg, a szarvasmarha tenyésztés is szinte 100 %-ban megújult, a baromfiágazat esetében ez az arány közel 50 %-ra tehető. Az állattartó telepek korszerűsítésével a szervestrágya-kezelés is jelentősen korszerűsödött, a növénytermesztés egyik kulcsfeladatának számító terményszárítás is több mint 50 %-ban korszerűbbre cserélődött. Mindezekkel a beruházásokkal a 2013-ig rendelkezésünkre álló 1300 milliárd forintból eddig 1000 milliárdot használtunk fel.

Sikerek és válság szorosan egymás után

A 2008-as év hosszú idő után még talán tartalékképzésre is alkalmas volt, árak, támogatások, kereskedelem, piac szempontjából is. Ehhez képest a tavalyi év alacsony terményárakat, hitelproblémákat, egyszóval válságot hozott, ami nemcsak hazai és rövid távon, de világviszonylatban is tartósnak bizonyult. A májusban meghirdetett géptámogatás javított átmenetileg valamennyire a helyzeten. A széles körben tragikusnak mondható helyzet nem hagyta ki a mezőgazdaságot, azon belül a gépforgalmazókat sem. Ennek ellenére az Axiál sikerei magukért beszélnek, melyeket Pintér Zsolt ügyvezető a következő adatokkal jellemzett:

– az országos 130 milliárdnyi gépeladás 30%-a a 14 Axiál telephely valamelyikén történt,

– az 50 Le feletti traktorok 25%-át az Axiál értékesítette, ez több mint 500 db Landini, Fendt és Claas traktort jelent egy év alatt,

– a hazai betakarítógépek értékesítésében is meghaladták az 50%-os arányt,

– a teleszkópos rakodógépek kereskedelmében már elérték a 45%-os részesedést,

– a hannoveri Agritechnika kiállítás aranyérmét hozták haza a silózó Autofill kamerarendszerrel,

– a használtgép-kereskedésben a jelenlegi 655 db-os gépparkkal, azaz 4,5 milliárdos készlettel, viszont csak 6-7 éves átlagkorral is az élvonalba kerültek.

A gazdasági változások, a hitelfelvételi nehézségek és a támogatási rendszer megváltozása az új gépek vásárlásának visszaesését eredményezi, épp ezért ment az Axiál már a feladat elé, kiépítve egy kiszámítható, elérhető szervizhálózatot és alkatrészellátást. Előrendelési akciókkal és szervizkedvezményekkel időt és költséget is meg tudnak spórolni partnereiknek.

És ha már a költségeknél tartunk: Az Axial Financial Kft. új gép vásárlása esetén találja meg a vevő anyagi körülményeinek legmegfelelőbb fizetési feltételeket, a Manax Kft pedig több mint 200 gépet tud a gazdálkodóknak bérbe adni, ezzel is megoldva a gépvásárlási átmeneti vagy tartósabb gondot, biztosítva a folyamatos minőségi munkát.

A legsürgetőbb feladat a generációváltás lesz

Az amortizáció nekünk dolgozik – így jellemezte a szerviz és alkatrészellátás, de akár a gépkereskedelem feladatát is némi humorral Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető. Ez azonban már nem olyan egyszerű, mint a hajdani karbantartók – traktorosok világában, a nagykalapács már nem lesz elég. Jelenleg Magyarországon évente 800-1000 gépkezelőt képeznek, a jól képzett és hajlandóságot is mutató szakember viszont egyre kevesebb. A rendkívüli precizitással készült korszerű gépeket már mobilszerviz szereli, amihez a szakembergárdát az Axiál Kft magának képezi. A szerviz szerepe már felértékelődik a gazdák szemében és a piaci helyzetben is, gyorsabbnak és pontosabbnak kell lenni minden szituációban.

Változások előtt állunk minden szempontból, a németországi példát elemezve a tendencia egyértelmű, csökken a gazdálkodók száma, nőnek a táblaméretek, emelkedik a bérmunkák száma, ami hosszú távon elkerülhetetlen, jövedelmezőségben viszont pozitívum. Piacképességi lehetőségeinkről beszélve talán kevésbé vicces, mint inkább szemléletes az a mondás, miszerint Ukrajnában két neje van egy traktorosnak, ugye egyik a tábla e végén, másik a túloldalon. Tehát szomszédunk kapacitásával tisztában kell lennünk, mikor hosszú távon tervezünk. Lehetőségeink között megfontolandó a korszerűsített sertéstenyésztés helyzetbe-hozása, az elkerülhetetlen (már velünk és bennünk élő) GMO engedélyezése és a mezőgazdaság, mint energiatermelő szektor felfejlesztése.

19 év = 20.000 értékesített gép

A szakmai nap megnyitója, sajtótájékoztatója után Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezetője és Pintér Zsolt ügyvezető igazgató átadta a cég által értékesített 19999., 20000. és 20001. gép kulcsait. A gépek tulajdonosai:

1. 19.999. gép Manitou MLT 940, Kocsolai Mg. Szövetkezet

2. 20.000. gép Hyundai R140W-7A/2PC, Emel Kft

3. 20.001. gép CLAAS Rollant 350 R, Dráva-Frucht Kft.

Az AXIÁL Kft. legrégebbi átalánydíjas üzletfelei is elismerésben részesültek, Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi tulajdonos és Torma Tamás, a szervizüzletág igazgatója adta át a Kiváló Átalánydíjas Partner díjakat:

1. Nagykun 2000 MgZRt, Kisújszállás

2. Csele-Delta Kft, Görcsönydoboka

3. Béke Agrárszövetkezet, Hajdúböszörmény

Három napon át, mint a mesében

A belépő vendégeket már a nyitás pillanatától kezdve olyan állandó programok fogadták, mint a CLAAS ruházati, játék és makett shop, ruházati bemutatók, Bruder játékvásár, csillagtúra gyerekeknek különböző játékos feladatokkal, kiskert- és parkápolás gépesítési bemutató, rally autó és motorcsónak kiállítás, GPS-es flottakövetési bemutató és tanácsadás, a legkisebbeket pedig gyermekkuckó várta az alkatrész logisztikai központban.

A szervizüzletág az oktatóteremben mutatkozott be; képekkel illusztrált hasznos tanácsokat böngészhettek végig a betérők, a traktor szimulátorral nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is jól szórakoztak. Igen nagy népszerűségnek örvendett a csillagtúra egyik állomásaként az elektromos targoncaverseny játék. A szervizműhelyt is be lehetett járni, végig lehetett nézni a nullrevíziós folyamatokat, a vonalbafúró gyakorlati bemutatását, mobilfékpadi diagnosztikát, a speciális gépösszeszerelés, illetve a motorfelújítás és motorfékpadi mérés folyamatait.

Mozgó építőgép- és gépbemutatók, Loctite gyakorlati ragasztástechnikai bemutató, Kränzle magasnyomású forró- és hidegvizes mosó gyakorlati bemutató színesítette a szakmai programot, de rendezvény ideje alatt a következő szakmai előadásokon is képezhették magukat az érdeklődők:

– Dr. Popp József, Agrárgazdasági Kutató Intézet Kandidátusa: A főbb mezőgazdasági termények és termékek jövőbeni piaci lehetőségei

– Michael Horsch, a Horsch GmbH cégvezetője és tulajdonosa: A kukoricatermesztés új útjai.

– Simon Revell, Simba marketingigazgatója: Gazdálkodás támogatás nélküli időszakban, költséghatékony megoldások

– Pierre-Arnaud Noiret, Berthoud regionális képviselője: Mitől egyediek a Berthoud permetezők?

Az AXIÁL Kft. a megváltott belépők ellenértékének teljes összegét a tavalyi évhez hasonlóan a régióban élők egészségének megőrzését támogatva felajánlotta a Bajai Kórház Gyermekosztályának megsegítésére.

Sándor Ildikó