fbpx

Kukorica gyomirtásának posztemergens megoldásai

Írta: Szerkesztőség - 2011 március 07.

A kezelések a kultúrnövény és a gyomok fejlettsége alapján lehet korai, normál és a késői posztemergensek. A korai posztemergens kezelésnél nem a kukorica, hanem a gyomok fejlettsége a lényeges. A csoportba tartozó készítmények talajon és levélen keresztül is kifejtik hatásukat.

Talajon keresztül a preemergens szerekhez hasonló hatásmechanizmussal rendelkeznek, levélen keresztül pedig hatás spektrumába tartozó, érzékeny fejlettségi állapotban (egyszikűek gyökérváltás,kétszikű gyomnövények szik-2 leveles) lévő gyomokat irtják.

A korai posztemergens készítmények tartamhatással is rendelkeznek, bár a hatás kifejtéséhez szükség van bemosó csapadékra. Használata indokolt lehet sok korai egyszikű gyom kelése vagy pl. tömeges napraforgó-árvakeléskor is.

A normál posztemergens kezelést a kukorica 3-5 leveles, a magról kelő egyszikűek 1-5 leveles, a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-6 leveles,illetve az évelő gyomnövények 10-20 cm-es fenológiai állapotában lehet alkalmazni.

A késői posztemergens kezeléskor a kukorica olyan fejlettségi állapotban van, hogy még a területen található irtandó gyomokat nem takarja.Erre néhány készítmény használható, amelyek még ilyen állapotban sem fitotoxikusak a kukoricára, illetve fejlettebb gyomnövényeket is képesek elpusztítani ilyen pl: klórmezulon, mezotrion, topramezon, valamint az izoxaflutol és a tembotrion, hatóanyag (e hatóanyagok mellé széfenert kell alkalmazni, amelyek kiküszöbölik a kukorica károsodását).

A posztemergens gyomirtás előnyei az alábbiakban foglalhatók össze:

  • A csapadék mennyisége és intenzitása, valamint az egyéb időjárási tényezők kevésbé befolyásolják a kezelések hatását.
  • A káros gyom-kukorica kompetíció a korai posztemergens kezeléseknél nem, vagy alig jelentkezik.
  • A kicsirázott gyomok faji összetétele alapján lehetőségünk van pontosan megtervezni a kijuttatandó herbicidek, illetve herbicid-kombinációk körét; így ebből adódóan költség- és környezetkímélő módszer.
  • A veszélyes, nehezen irtható egyéves kétszikű gyomok pl. selyemmályva (Abutilon theophrasti),szerbtövisfajok (Xanthium spp.)napraforgó árvakelés, csattanó maszlag (Daturastramonium) ellen hatékony szer, illetve szerkombináció választható
  • Szélsőséges talajokon (magas, vagy alacsony szervesanyag-tartalom, laza, vagy erősen kötött talajoknál) kizárólagos megoldást jelent.
  • Évelő gyomfajok ellen egyedüli védekezési módszer.

A posztemergens gyomirtás korlátai illetve hátrányai:

  • Elhúzódó gyomkelés esetén a kezelés időzítése nehéz, hatékonysága nem megfelelő.
  • A kultúrnövény és a gyomok megfelelő fenológiai állapotban történő permetezéséhez viszonylag nagy gépkapacitás és kínálati jellegű növényvédő szer kereskedelem szükséges.
  • Bizonyos gyomfajok ellen a korábbi fejlesztésű szulfonil-ureák (nikoszulfuron, rimszulfuron) nem nyújt kellő eredményt(csattanó maszlag, fekete csucsor, keserűfűfélék, szulfonil-urea ellenálló napraforgó árvakelés).
  • Többnyire a posztemergens herbicidek tartamhatása nem megfelelő.
  • Megkésett kezelésnél érvényesül a károsgyom-kultúrnövény konkurencia.
  • A posztemergens gyomirtás megkésett alkalmazásánál a kukorica levelei a gyomokat takarják, így a védekezéshatékonysága csökken.
  • A készítmények a kukorica egy adott fejlettségéig alkalmazhatók, később fitotoxicitást okozhatnak.
  • A meleg, száraz időben a gyomnövények levélszerkezete megváltozik, a készítmények nehezebben jutnak a növényekbe,csökken a hatékonyság.
  • A muhar fajok a kukorica gyomirtásban széles körben alkalmazott posztemergens szulfonil-urea hatóanyagok legtöbbjénél tapasztalható hatékonysági lyuk, nem irtják azokat eredményesen. Azokon a területeken, ahol a magról kelő egyszikű gyomfajok elleni preemergens alapkezelések elmaradnak, és a terület fertőzött muhar fajokkal, ott a gyomnövény további felszaporodására kell számítanunk.
  • A különböző gyomfajok csírázásának kezdete eltérő, legkorábban a vadkender (Cannabissativa), legkésőbb a henye disznóparéj (Amaranthusblitoides), a varjúmák (Hibiscustrionum) stb. jelenik meg a területen. Bizonyos gyomok ellen túl korai,illetve egyesekre már megkésett a kezelés.

Speciális gyomirtási eljárások

Herbicid toleráns kukorica hibridek gyomirtására alkalmas technológiák:

–  Clearfield technológia csak az imazamox ellenálló fajtákban használhatók korai posztemergens kijuttatással. Az Escort készítmény a magról kelő egynyári gyomok ellen véd. A libatop-félék, a vadkender és a fejlettebb gyomok elleni hatékonysága gyengébb.

–  Duo System technológia a cikloxidim ellenálló kukorica hibridekben használható.A Focus Ultra a magról kelő egyszikű gyomok ellen gyökérváltáskor az évelőket,fenyércirok (Sorghum halepense),tarackbúza (Elymus repens),csillagpázsit (Cynodon dactilon),pedig 15-20 cm-es nagyságban hatékonyan írtja.

Szántóterületeken elszórtan, de megjelent a szulfonil-urea ellenálló fenyércirok. A gyomokban a rezisztenciamegjelenése természetes folyamat akkor, ha a védekezésben tartósan azonos hatásmechanizmussal rendelkező szert használunk és az alkalmazott dózist is a megtakarítás miatt túlságosan csökkentjük.

Az integrált védekezés módszerek használatával a szulfonil-urea ellenálló fenyércirok terjedése megállítható, illetve akár vissza is szorítható.

Integrált módszereket a teljes vetésforgóban kell alkalmazni. E gyomnövény elleni védekezéskor fokozott figyelmet kell fordítani az agrotechnikai eljárások(gyomok betelepedésének megakadályozása, vetésváltás, vetőmagtisztítás,mechanikai gyomirtás, tarlók mechanikai ápolása) és a vegyszeres védekezések(tarlók vegyszeres gyomirtása, előveteményben illetve kétszikű kultúrákban speciális egyszikűirtók használata) megfelelő kombinálására.

Azokon a területeken ahol még nem jelent meg ez a biotípus a fenyércirok ellen a szulfonil-ureák illetve kombinációik megengedett felső dózisának használata javasolt

Kukorica gyomirtása sávpermetezéssel

A kemikáliák felhasználásával történő gyommentesítés mellett törekednünk kell a mechanikai művelés gyomirtó hatásának teljes körű kihasználására is.

–  Talajműveléssel az évelő egy- és kétszikű gyomokat gyéríthetjük és gyengíthetjük.

–  Jó minőségű és idejében elvégzett magágyelő készítéssel a tavasszal kelő gyomokat gyéríthetjük.

–  A sorközműveléssel csökkenthetjük a gyomirtó szer felhasználást.

A herbicid felhasználás csökkenthető azzal, hogy csak a sort kezeljük készítménnyel és a sorközben kultivátorral végezzük a gyomirtást.Ezzel az eljárással akár 60%-kal csökkenthetjük az egy hektárra kijuttatott herbicid mennyiségét, melynek eredményeként mérsékelhetjük a környezet növényvédő szer terhelését. Megfelelő gépészeti megoldással a művelet egy menetben is elvégezhető.

Cikloxidim**
hatóanyag pre korai poszt poszt késői poszt
 2,4-D   * *  
 acetoklór +  furilazol (antidótum) * *    
 acetoklór + terbutilazin +   furilazol (antidótum) * *    
 dimetenamid-p + pendimetalin * *    
 floraszulam + 2,4-D (észter)     *  
 fluroxipir-metilheptil-észter     *  
 glifozát-izopropilamin só*
 klopiralid     *  
 klopiralid + pikloram     *  
 mezotrion +  S-metolaklór +  terbutilazin * *    
 mezotrion + nikoszulfuron   * *  
 mezotrion +terbutilazin * *    
 petoxamid        
 rimszulfuron * *    
 rimszulfuron + dikamba     *  
 S-metolaklór +  mezotrion * *    
 S-metolaklór + terbutilazin * *    
 terbutilazin * *    
 tifenszulfuron-metil     *  
acetoklór *      
acetoklór +  diklormid * *    
acetoklór + AD-67 * *    
bentazon     *  
bentazon + dikamba        
 acetoklór +  furilazol (antidótum) * *    
bromoxinil     *  
cikloxidim**     *  
dikamba (nátrium só)     *  
dimetenamid-p * *    
dimetenamid-p +  terbutilazin * *    
dimetenamid-p + topramezon * *    
diquat-ion + nedvesítőszer*
imazamox*** *
flumioxazin *      
foramszulfuron +  izoxadifen-etil + jodoszulfuron-metil-nátrium     *  
foramszulfuron + izoxadifen-etil     *  
izoxaflutol *      
izoxaflutol + ciproszulfamid * * *
izoxaflutol + tienkarbazon-metil +  ciproszulfamid * * *
klórmezulon * *
linuron *
mezotrion * * *
nikoszulfuron *
pendimetalin * *
petoxamid + terbutilazin * *
propizoklór * *
proszulfuron +  dikamba (nátrium só) *
rimszulfuron + tifenszulfuron-metil *
S-metolaklór * *
terbutilazin +  bromoxinil * *
topramezon * *
topramezon + dikamba *
tritoszulfuron + dikamba *
*- kizárólag vetés előtt kikelt gyomok ellen, állományszárításra
**- kizárólag  cikloxidim ellenálló kukoricában
***- kizárólag imazamox ellenálló kukoricában

1. táblázat A hatóanyagok felhasználása

Összefoglalás

A kukorica gyomirtására számos készítmény használható, de igazi siker csak akkor érhető el, ha az egyes eljárásokat szakszerűen alkalmazzuk (kiválasztás,időzítés, dózis).

A szakmai megfelelőség ellenére az elmúlt években, időjárási okok, vagy nagy gyomnyomás miatt esetenként nem volt elegendő az egyszeri vegyszeres védekezés,meg kellett ismételni, pl. preemergens után poszt vagy osztott posztemergens kezelés.

Nagyon fontos az egész vetésforgó megfelelő minőségű gyomirtása, kihasználva azt, hogy néhány gyom ellen bizonyos kultúrában vagy tarlón könnyebben védekezhetünk.

A gyomirtás fontos része a kultivátor, illetve a töltögető kultivátor használata,mely hatékonyságban „segít” a készítményeknek. A mechanikai és kémiai eljárások megfelelő ötvözésével nagyobb sikereket érhetünk el.

Gyulai Balázs; Kocsis László

Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága