fbpx

A szklerotínia a termés vámszedője!

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 02.

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia slerotiorum) jelentős károkat idézhet elő a napraforgó-, a repce-, és a szójaállományokban. Ha a betegség tünetei megjelennek a növényeken, a betakarítást követően a szklerotínia kitartó képletei a szkleróciumok a földbe kerülnek. Életképességük 10 év is lehet, azaz bármikor képesek fertőzést indítani, ha érzékeny gazdanövény kerül a területre. Hirtelen szövetelhalást előidézve kényszerérés, ezermagtömeg csökkenés, és betakarítási veszteség lép fel; a terméskiesés akár 50-60%-os lehet egyes évjáratokban.

A repce esetében idén az időjárás kedvezett a fertőzésnek. A repceállományokban a szklerotinia ivaros termőtesteit (az apotéciumokat) is meg lehetett találni (1. kép), és a jellemző tünetek is megjelentek.

A napraforgó vetése után kialakult időjárás is kedvezett a fertőzésnek, a primer fertőzés tünetei megtalálhatóak a napraforgó állományokban.


Apotécium

Hogyan tudjuk a szkleróciumok mennyiségét, a fertőzési forrásokat megszüntetni a talajban?

Erre van a Coniothyrium minitans hiperparazita gomba, mely kizárólag a szkleróciumok elpusztítására specializálódott gazdaspecifikus faj. Ha az elmúlt években volt a szklerotíniára fogékony növény a területen, és fertőzést is tapasztaltunk – ahová repcét tervezünk –, ott érdemes a technológiába bevenni ezt a gombát tartalmazó készítményt. Hosszabb távon a talajunk mikrobiológiaikészletét is gazdagítjuk ezen őshonos gombával.

Hogyan illeszthetjük a technológiába?

  • Repce vetése előtt a talajmunkákkal. Az őszi talajállapotok között intenzíven képes szaporodni, és „táplálkozni” a szkleróciumokkal, jelentős mértékben csökkentve azok életképességet és fertőzőképességét.
  • A tarlóhántások, talajmunkák előtt ki kell juttatni és bedolgozni a talajba. Már egy sekély tarlóhántás is elegendő.
  • Ha a kalászos után a következő tavaszon napraforgót vagy szóját tervezünk vetni, akkor a tarlóhántás előtt is kijuttatható, majd bedolgozva késő őszig képesek lehetnek a talaj szklerócium tartalmát lecsökkenteni.


Apotécium

Milyen készítmény áll a rendelkezésre?

Ez az Öko-ni WP, mely a Coniothyrium minitans spóráit tartalmazza. Idén is megvásárolható glifozátot és adjuvánst tartalmazó Sclero Pro csomagokban kedvező áron. Ha deszikkálásra vagy tarlókezelésre használni fog glifozát hatóanyagot, és szeretné az Öko-ni WP előnyeit is megtapasztalni, most rendkívül kedvező költség mellett beállíthatja a technológiába.

Klein Róbert
bio termékmenedzser