Erősödik az alma- és meggytermelők pozíciója

A feldolgozási céllal értékesített alma és meggy felvásárlásához kapcsolódó kötelező szerződéskötés bevezetése fontos lépés a termelők pozíciójának megerősítésére.

alma

A mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló 2015. évi XCVII. törvény módosítása 2019. április 28-ától hatályos módosítása szerint az idei évtől minden magyarországi feldolgozásra beszállított almára és meggyre írásbeli szerződést kell kötni. Ezen kívül azok a feldolgozók, amelyek több mint 100 tonna meggyet vagy 200 tonna almát dolgoznak fel, az általuk feldolgozandó mennyiség legalább 60 százalékát kötelesek lefedni szerződésekkel, olvasható az AM Sajtóiroda hírei között. A szerződések megkötésére meggynél legkésőbb május 15-ig, almánál legkésőbb augusztus 1-ig van lehetőség. A szerződés írásba foglalását elmulasztó felvásárló vagy feldolgozó bírsággal sújtható.

A rendelkezések betartásának ellenőrzése is szigorodik. A feldolgozásra szánt alma és meggy értékesítését még az átadás előtt kell szerződésbe foglalni és a szerződésnek kötelező árat vagy olyan képletet kell tartalmaznia, ami alapján az ár egyértelműen kiszámítható.

Az európai uniós szabályozás lehetőséget biztosít a tagállamoknak, hogy kötelezővé tegyék a termelők és a felvásárlók vagy a feldolgozók közötti értékesítési szerződések írásba foglalását. Az ipari alma piacán az elmúlt években tapasztalható kedvezőtlen folyamatok kiküszöbölése érdekében – hasonlóan a meggynél már korábban bevezetett szabályhoz – indokolt előírni a szerződések írásba foglalását.

A kötelező szerződések rendszere időben széthúzza az alkuperiódust, s megszünteti azt a gyakorlatot, ami a feldolgozás megkezdésének halogatásával, a szóbeli árinformációkkal, a beszállításkor közölt „napi árral” kényszerhelyzetbe hozta a termelőket. Ezzel tervezhetőbbé és átláthatóbbá válik a betakarítási időszak.


Kapcsolódó hírek