fbpx

Gyepjeink hozama jelentősen elmarad a lehetőségektől

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 26.

A magyar agrárium egyik célja, hogy tápanyag-utánpótlás és öntözés segítségével intenzívvé váljon a gyepgazdálkodás.

nyáj

A jelenleg hazánk számára rendelkezésre álló nagyjából 1 millió hektárnyi kiemelt természetvédelmi jelentőségű gyepterületből körülbelül 784 ezer hektár a legelő, s 249 ezer hektár a rét: ebből mintegy 799 ezer hektárt hasznosítanak.

A tiszadobi Andrássy-kastélyban megrendezett konferencián Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára arról is szólt, hogy a magyarországi szántóterület nagysága jóval nagyobb az európai uniós átlagnál, a gyepterületeknél azonban ez az arány megfordul: míg Magyarországon a gyepek mintegy 15 százalékát teszik ki a teljes termőterületnek, addig ez az arány az Európai Unióban meghaladja a 34 százalékot.

Az 1970-es években egy hektár gyepre egy számosállat – 500 kilogramm élősúlyú állat vagy állatcsoport – jutott: ez az érték jelenleg 0,49. A rendelkezésre álló gyepterület körülbelül további 230 ezer számosállatnak adna elegendő takarmányt, azonban a gyepek jelenlegi hozama jelentősen elmarad a lehetőségektől. A réteken és legelőkön jelenleg 900 ezer tonna szénát termelnek csak meg. Ennek egyik oka az extenzív használat, illetve az alul- és túllegeltetés.

Az egyik kitörési pont a réti széna értékesítése és a gazdálkodás intenzívvé tétele lehetne. Napjainkban a gyepek mindössze 3 százalékát kezelik szerves- és műtrágyával, az öntözött területek nagysága pedig mindössze 35 hektárt tesz ki, ezért törekedni kell a tápanyag-utánpótlás és az öntözés kiterjesztésére is. Másik kitörési pontként a gyepekről betakarított réti széna hasznosítását említette az államtitkár, megjegyezve, hogy egy átlagos évben a széna 13 ezer és 17 ezer forintos tonnánkénti ára rosszabb évben akár 20 ezer forint fölé is emelkedhet. Az intenzívebben művelhető gyepterületeken a jövőben kimondottan húsmarhatartásban kell gondolkodni, de a juhágazat számára is fontos a megfelelő legeltetési területet biztosítani, olvasható az MTI hírében.

Fontos megtalálni a gyepterületek hasznosításának és természetvédelmének összhangját. A fenntartható, gazdasági és ökológiai szempontból is életképes földhasználat kialakítását és fenntartását az Európai Unió tagállamai támogatásokkal is segítik.