fbpx

Év vége = szójavetőmag-választás és aprómag-termeltetés

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 december 30.

Év végével a tudatos gazda a tavaszi vetőmagok jó részét már megrendeli, hisz sok (általa kedvelt) fajta szezonra elfogyhat. Így vagyunk ezzel mi is, a Lajtamagnál. Szójáinkat már előrendelheti a termelő, és nyugodtan hátradőlhet, mert a leadott rendelés a biztosítéka annak, hogy vetés előtt a vetőmag beszerzése és kiérkezése miatt nem kell már idegeskednie.

 

szója

 

Fajtaválasztékunk lefedi a magyarországi érésidőbeli igényeket

A 00 csoport időbeli első képviselője az RGT Stumpa, amely szinte a 000 kategória végére tehető. Sokan választják őszi árpa után másodvetésbe. Fővetésben a 2020-as évben Hobolon 3,6 t/ha termésátlagot értünk el vele, 20 ha átlagában.

Az ES Mentor jól ismert 00-ás fajta, jó beltartalmi paraméterekkel és magas terméspotenciállal. Csányoszróban és Csákánydoroszlóban 3,6 t/ha átlagterméssel takarították be.

A Bettina szintén a 00-ás csoport képviselője. A Lajtamag Kft. legújabb genetikáját képviseli. Szörényben és Héderváron 4 t/ha termésátlaggal termett, 30 ha átlagában.

Az Albenga, amely a 0-ás kategória legeleje termésidőben, talán a legstabilabban termő fajtánk. Az idei évben 40 ha átlagában Segesden 4,3 t/ha termésátlaggal és kimagasló beltartalmi értékekkel jött.

Az I-es kategóriát képviseli az RGT Steara, amelyet elsősorban a déli megyékre javaslunk. Hercegszántón 4,4 t/ha átlaggal termett 30 ha-on.

A szójavetőmagok minőségét a gondos bánásmód, a tárolás és a felhasznált kezelőanyagok jelentősen befolyásolják. A Lajtamagnál nemcsak a fajtaválasztásra hívjuk fel a figyelmet, hanem odafigyelünk a vetőmag-alapanyagok megfelelő kezelésére, oltására. A vetőmag oltása során a Bradyrhizobium japonicum baktériumot visszük fel a mag felületére, amely a szója gyökerével szimbiózisban él. Ez a baktérium képes a légköri nitrogén megkötésére, ami a növény számára így felvehető lesz. A Bradyrhizobium japonicum évekig életképes marad a talajban, és a termést és a nyersfehérje-tartalmat is növeli. A szója eredményes termesztéséhez tehát kulcsfontosságú lépés a szójavetőmag oltása, különösen azokon a területeken, ahol már régen vagy még soha nem volt termesztve. A szója csírázóképességének megőrzése érdekében az oltás legjobb módja, ha azt modern, üzemi körülmények között végezzük. A Lajtánál az oltással egymenetben általában a magok védelme érdekében egy gombaölős csávázóanyagot is feljuttatunk a vetőmagok felületére.

 

 

Cégünk meghatározó az aprómagok és a zöldtrágyák területén

A tudatos gazda számára nagyon fontos tényező a vetésforgójában a zöldítő keverékek használata, hisz ezzel meg tudja őrizni vagy javítani képes a termőterülete vízháztartását, termőképességét, laza szerkezetét. Az állandó keverékeink mellett folyamatosan figyeljük a termelők igényeit, és tudatosan állítjuk össze egyedi komponenseinkből a szakmailag alátámasztott keverékeinket. Tudatos zöldítés =  jobb talajszerkezet!

A talajszerkezetet nemcsak a keverékekkel, hanem a komponensek termesztésével is javíthatjuk. A Lajtamag Kft.-nél lehetőség van céltermeltetésre, korrekt ár és korrekt elszámolás mellett.

Termeltetési feltételeinkért keresse területi képviselőinket!

Kollégáink elérhetőségét a www.lajtamag.hu/elerhetosegeink oldalon találhatja.

Keverékeinkről bővebben a www.lajtamag.hu/vetomag/zoldtragya-keverekek címen olvashat.