A CLAAS S10 Terminal mostantól minden ISOBUS funkciót támogat

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 19.

Mindent egy kézből

A CLAAS S10 egy olyan központi terminál, ami képes vezérelni és felügyelni a fontos traktor- és munkagép-funkciókat. A kormányzási rendszer és a kamerák kezelésén kívül az S10 terminál az ISOBUS munkaeszközök vezérlésére eddig is alkalmas volt (Univerzális Terminál). A CLAAS ezt most kibővítette „Szakaszolás Vezérlés“ (Section Control) és „Feladatkezelés“ (Task Management) ISOBUS-funkciókkal, ezáltal a jövőben lehetőség nyílik az összes ISOBUS-funkció egy terminállal történő vezérlésére.

A kibővített vezérlőfunkciók így még több lehetőséget nyújtanak a kezelőnek a gyakorlatban.

S10 Terminal

Section Control – automatikus szakaszolás vezérlés

Az újonnan beépített „Szakaszolás Vezérlés” funkcióval elkerülhetők a nem kívánt átfedések az automatikus szakasz kikapcsolásnak köszönhetően, attól függetlenül, hogy permetezőgépről, műtrágyaszóróról vagy vetőgépről van szó. A táblavégi fordulón és a táblán található, egyenetlen alakú szakaszokon történő munkavégzéshez különböző beállítási lehetőségek érhetők el.

Section Control

Task Management- profiknak való munkarögzítés

Különösen jól jöhet a bérvállalkozók és nagyobb gazdaságok számára az S10-es terminálba újonnan beépített ISOBUS „Feladatkezelés” (Task Management). Ehhez a CLAAS a TC Basic és TC Geo opciókat kínálja.

Az irodai számítógépen lévő Task Management programmal részletes feladat kiírások hozhatók létre és vihetők át az erőgépre az egyes táblákon történő munkavégzéshez. Amennyiben szükséges, a gépkezelő bármikor módosíthatja és optimalizálhatja a kiírt feladatokat az S10 terminálban.

CROP SENSOR műtrágyaszóróval (Section Control)

Mindezeken felül, a Task Management TC Geo lehetővé teszi a legfontosabb adatok felvételét, például az alkalmazott műtrágya vagy növényvédő szerek mennyiségét. Ezek az adatok átvihetők a traktorról az irodai gépre és alapjául szolgálhatnak a jövőbeli feladatoknak. Így a hígtrágyát vagy a növényvédő szereket a következő alkalommal már hozam függően lehet kijuttatni. Ezzel egyrészt költséget lehet megtakarítani, másrészt a környezetet sem terheli.

Példaként, ha a CLAAS CROP ISARIA egy ISOBUS-os műtrágyaszóróval lett párhuzamosan összekötve erőgépünkkel, az S10-es terminálunk párosítja a két gép vezérlését és egyidejűleg feldolgozza a terület alapú kijuttatási térképeket.

A Task Management és Section Control funkciókat CLAAS a 2017-es üzleti évben teszi elérhetővé az ARION traktorcsaládtól a XERION-ig és ezen kívül utólagos beszerelésre is lehetőségünk lesz a más márkával ellátott gépeknél.