fbpx

A SZÜRKE EMINENCIÁS

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 21.

Nem minden gazda tudja, hogy milyen szív dobog a jó nevű, márkás traktorjában, pedig sokszor egy – nem kevésbé jó nevű – Perkins motor ketyeg ott.

Persze a gazdának az a fontos, hogy minden időben üzembiztosan működjék a gépe, s a Perkins motorok egyik nagy előnye épp az, hogy nem kell tudni róluk, hiszen szürke eminenciásként csak teszik a dolgukat.

Most azonban mégis arra kérjük Varga Szabolcsot, a MÁVIPROD Magyarország igazgatóját, hogy mutassa be nekünk ezt a motorcsaládot, és mondjon néhány szót a Perkins motorok kizárólagos magyarországi képviseletét ellátó cégről is.

 

Mióta van Perkins motor a világon?

932. június 7-én Frank Perkins, egy Peterborough-i (Anglia) mérnök fia, és Charles Chapman motortervező mérnök – Frank jó barátja, aki később a vállalat műszaki igazgatója lesz – megalapították saját üzemüket és megkezdték az első dízelmotor család, a négyhengeres Vixenek gyártását.

A vállalkozás egy bérelt műhelyben, négy alkalmazottal indult.

A következő évben, 1933-ban már 35 motort gyártottak, amelyeket a Commer Cars, az egyik akkori legnagyobb autógyártó autóiba építették be.

Mára már Brazíliától, Kínán keresztül, az Egyesült Államokig és persze Perkins hazájában, Angliában is, vagyis gyakorlatilag a világ minden kontinensén működnek Perkins gyártó és összeszerelő egységek, amelyekben több százezer motort gyártanak és szerelnek össze évente.

Hol találhatunk Perkins motort, milyen széles a felhasználási kör?

Perkins motorokat gyakorlatilag minden iparág területén találhatunk.

Az élelmiszeripartól kezdve az építőiparon, a hajógyártáson keresztül az energiaiparig és nem utolsósorban a mezőgazdaságban, ahol a legnagyobb arányban képviselteti magát.

Utoljára egy magyar gyártmányú, járóképes kamionvázra szerelt hűtőegység szíveként találkoztam vele, de nem ritkán fordulnak elő ipari áramfejlesztőkben, kompresszorokban, targoncákban.

A teljesség igénye nélkül említek néhány márkát, amelyekben kizárólagosan Perkins, vagy Perkins motor is található: Landini, Manitou, McCormick, Massey- Ferguson, JCB, Atlas Copco, Bobcat, FG Wilson, Vogele, Venieri és még sok más.

Hány Perkins motor lehet Magyarországon?

Becsléseink szerint Magyarországon pillanatnyilag 10-12.000 Perkins motor duruzsol különböző alkalmazásokban.

Ez nem csoda, hiszen a Perkins motorok az elmúlt évtizedekben, de főleg a rendszerváltást követően, nagy mennyiségben kerültek be a magyar gazdaságba.

Van olyan Claas Matador kombájn, amely még az eredeti, a hatvanas években gyártott Perkins motorral fut. Ezekre az ipari matuzsálemekre rendkívül büszkék vagyunk.

 

Mivel foglalkozik a MÁVIPROD?

A Máviprod Kft. pillanatnyilag két világmárkát képvisel.

A Perkins kizárólagos képviselete mellett az FG Wilson dízel áramfejlesztőket gyártó, szintén nagy múltú nemzetközi vállalat hivatalos képviseletét is mi látjuk el.

Tudni kell, hogy az FG Wilson generátort is Perkins motor hajtja meg.

 

Mit takar a Perkins motorok kizárólagos képviselete?

2010 januárja óta látjuk el ezt a feladatot. Sóskúti telephelyünkön – amely közvetlenül Érd után, az M7-es autópálya következő kihajtója mellett helyezkedik el – saját raktárral és javítóműhellyel rendelkezünk.

Fő tevékenységi köreink a hatékony alkatrészellátás, a szakszerű és mindenre kiterjedő tanácsadás: méretezés, motor és alkatrész beazonosítás, valamint önálló ipari motorok forgalmazása.

Miután közvetlen hozzáférésünk van a Perkins központi tudásbázisához és az alkatrészraktárhoz, a leggyorsabb és legmagasabb szintű szolgáltatást tudjuk nyújtani ügyfeleinknek, legyenek ők akár motortulajdonosok, vagy a motorok szervizelésével foglalkozó cégek.

Itt emelném ki, hogy amennyiben a keresett alkatrész nem található meg raktárunkban, azt már a következő nap, de legkésőbb 24 órán belül, Magyarország területén a megrendelő telephelyére, illetve a kért címre kiszállítjuk.

 

Mik a legfontosabb terveik a közeljövőben?

A legfontosabb célunk az, hogy mielőbb közvetlen kapcsolatba kerüljünk mindazokkal hazánkban, akik érdekeltek abban, hogy a saját, vagy ügyfeleik Perkins motorja kellő gondoskodást kapjon a hűséges szolgálatért.

Hiszünk abban, hogy a Perkins motorok biztosan minket, a gyártójukhoz legközelebb álló szervezetet választanák, ha bármilyen támogatásra lenne szükségük, és ezért mielőbb szeretnénk elnyerni e motorok gazdáinak a bizalmát.

Ugyanakkor számunkra is izgalmas feladat, hogy az új generációs „Tier 4” Perkins motorokat bemutassuk a hazai nagyközönségnek.

Erre az első alkalmat a most szeptemberben megrendezendő OMÉK 2011 kiállításon teremtjük meg.

Ezért biztatok minden Perkins és nem Perkins dízelmotor tulajdonost, és szakembert látogassanak el hozzánk a B szabad terület 807. standján, tudjanak meg többet a legújabb motorunkról, tapasztalják meg annak új hangját is!

 

Hogyan lehet kapcsolatba kerülni önökkel?

Csapatunk minden nap reggel 8:30 és 16:30 között áll meglévő partnereink: viszonteladók, dízelmotor javító- és felújító központok és minden Perkins motortulajdonos rendelkezésére.

Ha bármelyik elérhetőségünkön megadja valaki a motorszámot, akkor kollégáim felveszik vele a kapcsolatot és széleskörű szakmai támogatást nyújtanak az adott motorral kapcsolatban.

Munkatársaim jól felkészült szakemberek, akik naprakész „Perkins” információval rendelkeznek, így gyorsan, pontosan és szakszerűen elégítik ki minden hozzánk forduló partnerünk igényét, legyen az motorral, alkalmazással kapcsolatos kérdés, vagy alkatrész- valamint javítási igény.

Kérjük, látogassanak el honlapunkra, ahol számos olyan Perkins motorokkal kapcsolatos információhoz is hozzájuthatnak, ami hasznos lehet minden Perkins motor felhasználó vagy ezzel foglalkozó szakember számára.