Szerves savak alkalmazása a szemestermény-tartósításban

A szántóföldön termesztett gabonák minősége sokban függ a termesztési körülményektől, a csapadék mennyiségétől, a hőmérséklet alakulásától, de ezen kívül a minőséget nagyban befolyásolják a tárolási viszonyok, így pl. a szántóföldi és raktári penészgombák megjelenése és az általuk termelt gombatoxinok, mint a DON, T-2, Fumonizin, Zearalenon, Ochratoxin vagy az Aflatoxin. Ha a penészek és mikotoxinok szabad szemmel még nem látható módon vannak jelen a takarmány-alapanyagokban, már akkor is jelentős mértékben képesek a takarmányminőséget rontani (ld. 1. ábra) és önmagukban is okai lehetnek a lecsökkent termelésnek, szaporodásbiológiai problémáknak: részben a takarmány-visszautasítás, az alacsonyabb táplálóanyag-szintek (mint pl. a fehérje vagy az energia) és egyéb élettani hatások miatt. Ezeknek a problémáknak a kezelésére ma már kiváló lehetőségek kínálkoznak.

A szerves savas terménytartósításnak az a lényege, hogy valamilyen gombagyérítésre alkalmas erős szerves savval – az esetek döntő többségében valamilyen propionsav-készítménnyel – lekezelik a betárolt gabonát. Ennek számos előnye van: egyrészt relatív nagy nedvesség-tartalommal (16-22%) lehet a szemeseket hosszú időre letárolni a betakarítást követően. Amennyiben tényleg nem végeznek szárítást, úgy akkor a gabonaszemek tápanyagai nem károsodnak, és a szárítás pluszköltségével sem kell számolni. Másrészt a szemes-tartósításhoz felhasznált savvegyület hozzájárul a belőle készített keveréktakarmány penész-és mikotoxin-mentesítéséhez, vagyis higiéniás státuszának javításához, emellett pedig energiatartalma a későbbiekben a késztakarmányban energiaforrást is jelenthet. Kiegészítő, komplementer kezelésként – értelemszerűen, kisebb koncentrációban – akkor is lehet alkalmazni a savkezelést, ha a szemest szárítóüzemben már leszárították. Fentiek alapján nem meglepő, hogy Nyugat-Európában a szerves sav alapú terménytartósítás dominál, de Közép-Kelet Európában, így hazánkban is, egyre terjed ez a módszer.

A Perstorp által kifejlesztett ProSid MI 519TM és ProSid MI 528TM termékek egy speciális eljárással pufferolt tömény propionsavat tartalmaznak. Ez a módosított propionsav nem okoz korróziót a fémtárgyakon, a betont sem marja fel, nincs belőle kellemetlen sav-kipárolgás, felhasználása könnyű, csak úgy, mint anyagmozgatása és szállítása, mivel nem esik ADR besorolás alá.

A Perstorp-féle Nyerő Receptek (Winning FormulaTM) szerint készülő ProSid MI termékek előnyei tehát a következők: penészekkel szembeni erős, hosszantartó hatás – emiatt a tárolási idő jelentősen növelhető –, nem illékonyak, nem korrozívak, nincs kedvezőtlen étvágyrontó hatásuk, megóvják a teljes tápanyagtartalmat a szemesekben, összességében tehát kedvező technológiai tulajdonságok és gazdasági eredmények. Kiemelendő, hogy a sav-bedolgozó szivattyú-rendszerek költsége elhanyagolható egy szárítóüzem beruházásával szemben, szakmai szempontból jobb minőségű gabonát lehet velük tárolni, ráadásul mindent egy helyen, a szemes-tárolók közvetlen közelében el lehet végezni. Mindezek miatt a szerves savak gyakorlatilag kihagyhatatlan szereplői a mai modern szemes-tartósítási rendszereknek.

Következtetések

A Perstorp-ról röviden: a dél-svédországi cégcsoport árbevétele 2010-ben meghaladta a 14,5 milliárd svéd koronát, ami 1,65 milliárd Eurónak felel meg. A Perstorp jelenleg 2200 főt foglalkoztat, a GMP+ és ISO minőség-biztosítási szabványoknak megfelelő gyártás 11 országban történik, a gyártóüzemek Észak Amerikában, Ázsiában és Európában találhatók. A cég felügyeletét 2005 óta a PAI Partneriroda látja el; ez Európa meghatározó tőkebefektetési csoportja. Piacvezető hangyasav és a propionsav gyártóként innovatív tartósítási megoldásokat kínál minden területen.

Dr. Papócsi Péter, CEE kereskedelmi vezető. E-mail: peter.papocsi@perstorp.com, tel.: 06 20 2644663.