fbpx

A verseny résztvevői 4 óra alatt 200 millió forintot „költhettek” el az agrárium fejlesztésére

Írta: Csomor Zsolt - 2018 november 19.

A Pannon Egyetem csapatának győzelmével zárult Magyarország az első digitális-agrártechnológiai versenyének döntője a Szent István Egyetem Gödöllői Campusán, olvasható a SZIE Sajtóközleményében.

A párhuzamosan zajló Agrárinnovációs Ifjúsági Fórum az érdeklődő szakemberek, diákok és a nagyközönség számára is hasznos időtöltést kínált, bemutatva a mezőgazdaság legújabb innovációit és az agrárpályában rejlő lehetőségeket.

Az elmúlt évtizedekben megszokott módon jobbára csupán egy kockás papíron vagy fejben vezették a gazdálkodók, hogy mikor, mivel és hogyan művelték földjeiket. Napjainkra digitális eszközök és adatkezelési szolgáltatások széles választéka segíti a gazdák munkáját és termeléshez kötődő döntéseit, hangzott el november 15-én az Agrárinnovációs Ifjúsági Fórum keretében megrendezett kerekasztal-beszélgetéseken.

Az Agrovirtus Magyarország első digitális-agrártechnológiai versenye, aminek célja, hogy a fiatalokat gyakorlatorientáltan, valós problémákat szimulálva ismertesse meg az agrárvállalatok világával, amikre a csapatoknak a legkorszerűbb agrártechnológiák bevonásával kell reagálniuk.

Az egyhónapos, online környezetben zajló selejtezők során a 80 nevezett egyetemi csapat 4-5 napi rendszerességgel kapott szituációs termeléstechnológiai feladatokat, amiket egy 500 hektáros, virtuális gazdaságra vonatkozóan kellett helyesen megoldaniuk. A döntőbe jutott 8 csapat legfontosabb feladata a gazdaságban elérhető profit maximalizálása volt, amit tetszőleges módszerekkel, például innovatív precíziós technológiák bevezetésével, a vetésszerkezet átalakításával, a géppark és az öntözés modernizálásával vagy akár turisztikai fejlesztéssel is megoldhattak. Az ötleteiket ezután nagyközönség és neves szakemberekből álló zsűri előtt 10 percben mutathatták be.

A döntő résztvevőit dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, Györffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, dr. Palkovics László, a SZIE rektora, valamint Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja köszöntötte.

A verseny végeredménye:

1. Agro-Masz AT (Pannon Egyetem)

2. Szlúszács (Szent István Egyetem)

3. Földes Urak (Szent István Egyetem).

A döntő további résztvevői: Agrobit (Kaposvári Egyetem), Rapidrones (Szent István Egyetem), Made in Keszthely (Pannon Egyetem, Georgikon), Kaposvári Gazdászok (Kaposvári Egyetem) és Óvári TSZCS (Széchenyi István Egyetem).

Összeállította: Csomor Zsolt