fbpx

Több fiatal választja az agrárágépész szakmát

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 21.

A legtöbb fiatal a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a természet közelsége miatt választja a mezőgazdasági pályát. Sokan közülük a szakközépiskola elvégzése után azonnal elhelyezkednek, ismertette a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ).

Ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a fiatalok körében az agrárgépészet iránt. A 2 éve még hiányszakmaként számon tartott foglalkozás példátlanul népszerűvé vált az utóbbi tanévekben. A MEGFOSZ 2013-ban kezdte az agrárgépészet népszerűsítését, mivel a mezőgazdasági gépész, gépjavító, technikus és gépésztechnikus szakmákban súlyos munkaerőhiányt tapasztaltak. A szövetség az utánpótlás-nevelésre fektette a hangsúlyt, ezért informálni kezdte a diákokat és a szülőket.

Az agrárgépészet nagyon dinamikusan fejlődő és változó pálya, hiszen a munkához használatos gépek területén folyamatos a technológiai újítás. Egyre nagyobb teret kap a robotizáció, egy 790 lóerős gép irányítása és karbantartása szakértelmet és kreativitást igényel. A szakmában elhelyezkedő fiatalok életében egyszerre van jelen a természet és a csúcstechnológia kiegyensúlyozott és kiszámítható feladatokkal és jövedelemmel. Ezek azok a sajátosságok, amik miatt egyre többen felismerik az agrárgépészetben rejlő lehetőségeket, mondta Umenhoffer Péter, a MEGFOSZ marketing bizottságának vezetője.

A szövetség adatai alapján a 2018/19-es tanévben közel négyezer diák jelentkezett a szakképzésre, 2015-ben pedig mindössze ezer fiatal döntött az agrárgépészet mellett. A szakma továbbra sem telített, de az évről évre súlyosbodó munkaerőhiányt sikerült megállítani és visszafordítani.